GuidePedia

0
Στη συμφωνία της 23ης Μαϊου του 2008 αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θέτοντας ως στόχο την εγκαθίδρυση δικοινοτικού συνεταιρισμού. Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση παρά τις όποιες δυσκολίες.
Έναν «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφωνώντας σε γεύμα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, παραγνωρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση μετά την ανταρσία τους το 1963 με βάση το σχέδιο διχοτόμησης, που είχε καταρτισθεί στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την κυβέρνηση.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβίωσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με ειρηνευτική επιχείρηση, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.
Αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόνοιες κατά καιρούς συμφωνιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η δομή του νέου συνεταιρισμού έχει καθορισθεί σαφέστατα, τόσο στο παρελθόν, όσο και πιο πρόσφατα από την κοινή δήλωση της 23ης Μαϊου του 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια διεθνή προσωπικότητα και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς.
«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα του Κυπριακού, αλλά παραμένουν σοβαρές διαφωνίες» είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως οι τελευταίοι δύο γύροι των εντατικών συνομιλιών ήταν παραγωγικοί. Εξέφρασε δε, την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για συνέχισή τους, λέγοντας ότι «ο χρόνος εργάζεται κατά της λύσης».
Αισιόδοξος ο γ.γ. του ΟΗΕ
Ο Μπαν Κι Μουν, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Ταλάτ, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.
Απευθυνόμενος στον κ. Ταλάτ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την τεράστια δέσμευση για την επίτευξη λύσης σ’ αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα με στόχο την επανένωση του νησιού, ώστε να υπάρξει ευημερία και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξε τώρα μεγαλύτερη από ποτέ σημαντική πρόοδος και ότι μαζί με τον κ. Χριστόφια μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχές αποτέλεσμα. Είπε, επίσης, ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για όλο τον κόσμο και ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για τις προσπάθειες αυτές, ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον ειδικό σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και όλη την ομάδα βρίσκονται εδώ για να κάνουν τα πάντα και να βοηθήσουν στη διαδικασία.
«Η μοίρα σας, ωστόσο, είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας», είπε ο Μπαν Κι Μουν.
Στην οδό Λήδρας ο Μπαν Κι Μουν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετέβη στο σημείο διάβασης από και προς τα κατεχόμενα και εγκαινίασε τη δεύτερη φάση έργων αναστήλωσης κτιρίων στη «νεκρή ζώνη», τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τελετή παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Λέοπολντ Μάουρερ και οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.
Σε ομιλία του ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι το πέρασμα στη οδό Λήδρας συμβολίζει τη θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Κυπριακό και να ανοικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι εφικτή και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακή και ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να δώσει τη στήριξή του στις συνομιλίες.
Στο τέρμα της οδού Λήδρας είχαν συγκεντρωθεί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με πανό, που έγραφαν «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διχοτομηθεί», «Φρένο στη Διχοτόμηση-Επανένωση τώρα».
Θύελλα διαμαρτυριών
Θύελλα διαμαρτυριών από όλα τα κόμματα, προκάλεσε η ενέργεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Το γεγονός ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο του Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό.
«Ο Γενικός Γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια – Μπαν Κι Μουν.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γ. Γραμματέα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η ενέργεια του κ. Μπαν συνιστά «μέγα ολίσθημα το οποίο μειώνει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών». Είπε, ακόμη, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραβίασε τις αρχές, που ο Οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί και «έπαιξε ένα παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής».
«Αν και γνωρίζει ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην της Τουρκίας, εντούτοις επέλεξε να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του και εμμέσως πλην σαφώς να τους αναβαθμίσει σε εκπροσώπους κράτους», είπε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να δώσει εξηγήσεις, να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο τρόπο και να δηλώσει τη στήριξή του προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει σαφής διευκρίνηση από τον κ. Μπαν να σταθμίσει τα δεδομένα και να δηλώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι συνεργός σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Καρογιάν.
Το ΑΚΕΛ καταδίκασε, αντίστοιχα, την ενέργεια με δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είπε ότι είχαν γίνει ενέργειες και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο «πως δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».
Είπε, επίσης, ότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο λεγόμενο προεδρικό.
Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συναγερμός, δια του αντιπροέδρου του Νίκου Τορναρίτη αποδοκίμασε την ενέργεια του Γενικού Γραμματέα και έθεσε θέμα ευθυνών της κυβέρνησης, που, όπως είπε, για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκε.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγόρησε τον Μπαν Κι Μουν ότι« εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι ο Μπαν Κι Μουν ενήργησε με τον τρόπο, που ενήργησε, επειδή «πήρε τα μηνύματα από την Κυπριακή Κυβέρνηση» ότι δεν θα αντιδρούσε αν πραγματοποιούσε τη συνάντηση αυτή στο λεγόμενο προεδρικό.
kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top