GuidePedia

0

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, θα απευθύνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας της χώρας και να ζητήσει την στήριξή του σε δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της. Ακόμα όμως και αν δεν πάρει τη μορφή διαγγέλματος - καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί -, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον κόσμο μέσα από δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σήμερα το βράδυ, αμέσως μετά την ενημέρωση των αρχηγών των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα.

   
Στο κυβερνητικό επιτελείο άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι μόνο η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό, μπορεί να καταστήσει ‘συμμάχους’ της κυβέρνησης τόσο τα κόμματα, όσο και τους πολίτες.


Εντωμεταξύ, μία πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει έδωσε με την ομιλία του νωρίτερα στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται σε μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών. "Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά γράμμα», είπε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «για πρώτη φορά οι Έλληνες είναι τόσο έτοιμοι να συμμετέχουν".
Μιλώντας για το Πρόγραμμα, ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα "σχέδιο που περιγράφει με λεπτομέρεια τις πολιτικές και τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο", τονίζοντας πως "δεν μιλάμε για την απλή περικοπή μισθών, αλλά για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, για αλλαγή βιώσιμη και όχι προσωρινή".
Ως στόχο του ΠΣΑ προσδιόρισε την απελευθέρωση της χώρας από τον ‘βραχνά’ των επιθέσεων που δέχεται -στο πνεύμα και της χθεσινής παρουσίας του στη Βουλή- και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας. Ως αιτία δε αυτών των επιθέσεων, ‘φωτογράφισε’ τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές, χρόνιες, διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας. "Το σχέδιο είναι η απάντηση στα προβλήματα, όχι μόνο τα σημερινά, αλλά και για το μέλλον", σημείωσε, παρατηρώντας παράλληλα ότι "θα πετύχουμε τη δημοσιονομική διόρθωση, αλλά αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, η διόρθωση δεν θα είναι βιώσιμη".


Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου είχε αναρωτηθεί κατά πόσον ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα είναι σε φάση βιώσιμης εξόδου από την κρίση, σημειώνοντας πως δεν έχουμε πάρει τα μαθήματα που θα έπρεπε από την οικονομική κρίση και πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι λίγα και ανεπαρκή.
Περιγράφοντας ένα διεθνές περιβάλλον με φαινόμενα αυξανόμενης ανεργίας, περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων και αβεβαιότητας για το μέλλον, παρατήρησε ότι "οι αγορές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα απέναντι στην πολιτική" και πως υπάρχει αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παγκοσμίως.
Διέγνωσε μάλιστα απουσία τόλμης για αλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό μέλλον, παραπέμποντας και σε σχετικές συζητήσεις για τη διεθνή και την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος στις επόμενες συνεδριάσεις του G-20 (για το οποίο συμφώνησε με τον κ. Στίγκλιτς ότι θα έπρεπε να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό), αλλά και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Οικονομία, στις 11 Φεβρουαρίου.


Αναφερόμενος στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε ‘οξύμωρο’ το γεγονός ότι "παρά τα δικά μας τραγικά λάθη, η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για την φούσκα που έσκασε, οδηγώντας στην παγκόσμια κρίση".


Ο πρωθυπουργός επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμά λόγια και για τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς που παραβρέθηκε και μίλησε στο ίδιο συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς τον ως "φωνή χρήσιμη παρότι μειοψηφική, που κερδίζει όμως έδαφος σήμερα". Σημείωσε μάλιστα πως ακόμα και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για το τραπεζικό ζήτημα ίσως και να τον δικαιώνουν. 

NEWSTIME.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top