GuidePedia

0
Απλές διακηρύξεις υποστήριξης προς τις συνομιλίες δεν είναι αρκετές, η Τουρκία πρέπει να κάνει, κατά ενεργητικό τρόπο, εποικοδομητικά βήματα που να μπορούν να συμβάλουν στη λύση, τόνισε σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Κάνοντας πιο συγκεκριμένη την υποχρέωση της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θα πρέπει να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευθούν ελεύθερα, θέτοντας τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα της Τουρκίας, δίδοντας τις αναγκαίες προς αυτή την κατεύθυνση οδηγίες».
Ο κ. Κυπριανού, που μιλούσε ενώπιον των Κυπρίων φοιτητών με θέμα «Κύπρος: Καιρός για Ελπίδες;», τόνισε ότι οι συνομιλίες ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστόφια, μια σαφής απόδειξη της πολιτικής βούλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση.
Η βάση των συνομιλιών, υπογράμμισε, προνοεί ένα κράτος διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, μια διεθνή προσωπικότητα. Το αποφασιστικά μεγαλύτερο μέρος των μέχρι τώρα συνομιλιών, αφορά τη διακυβέρνηση, τις σχέσεις με την ΕΕ και οικονομικά θέματα. Ορισμένες συμβιβαστικές προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια πρέπει να θεωρούνται ακριβώς έτσι και όχι σαν εναρκτήρια σημεία.
Υπενθύμισε ότι η ίδια η πρόταση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν πρόταση συμβιβασμού, που απέβλεπε στην ικανοποίηση δυο βασικών επιδιώξεων - τη διατήρηση της ενότητας του κράτους και τη διασφάλιση σε κάθε μια από τις δυο κοινότητες μιας περιοχής την οποία θα διοικούσε.
Σκοπός είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και όχι η δημιουργία ενός νέου κράτους και, οπωσδήποτε, όχι η δημιουργία δυο κρατών που θα συγκροτήσουν μια συνομοσπονδία. Οπωσδήποτε η λύση πρέπει να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα - διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας, συνθήκες ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους. Η ασφάλεια για τη μια πλευρά, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας για την άλλη. Η υπόσταση της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ είναι αρκετή εγγύηση για την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top