GuidePedia

0
Την πρότασή του για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό, πολυτασικό αλλά με ιδεολογική ταυτότητα και προγραμματική σαφήνεια σχήμα κατέθεσε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα, πως βασική προϋπόθεση είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και η ισότιμη συμμετοχή. Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Συνασπισμού.....
Τη συνεδρίαση της ΚΠΕ απασχόλησαν οι πολιτικές εξελίξεις, οι προοπτικές της πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της πανελλαδικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 με 29 Νοεμβρίου, και τα οργανωτικά και τα πολιτικά ζητήματα που την αφορούν.
Το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ
"Το πραγματικό δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΣΥΝ, είναι τι συλλογικό υποκείμενο επιθυμούμε. Κόμμα των μελών του ή κόμμα δημόσιο χώρο τάσεων, συνιστωσών και παραγόντων;" Αλέξης Τσίπρας
Αναφερόμενος στη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μετατροπή ή όχι σε ενιαίο κόμμα, την οργανωτική δομή και την εν γένει φυσιογνωμία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ζήτημα της πολιτικής και κομματικής επανίδρυσης του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ούτως ή άλλως ένα ανοιχτό θέμα, πρωτίστως για το κόμμα και συνακολούθως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που υφέρπει εδώ και καιρό το αίτημα για τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο φορέα με διαδικασίες μελών και αντιπροσωπευτικών εκτελεστικών σωμάτων.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σειρά αδυναμιών που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι "δεν ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη να ανοίξουμε ζητήματα ιδεολογίας και στρατηγικής της αριστεράς, έχουμε στοιχεία στασιμότητας και σε επίπεδο θέσεων και σε επίπεδο λειτουργίας", εκτιμώντας ότι αυτά είναι προβλήματα "δομικά και όχι συγκυριακά" και τα οποία, όπως είπε "είναι προβλήματα που αν δεν λυθούν ριζικά, θα απειλούν να μας διαλύσουν σε κάθε στροφή".
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "αν είναι να πάμε σε προσχηματικές λύσεις, είναι καλύτερα να παραμείνουμε στο επίπεδο της συμμαχίας" και προχώρησε στην κατάθεση τριών προτάσεων, συνθετικών των τελευταίων συζητήσεων που αποτελούνται από τα εξής τρία σημεία:
  • Υιοθέτηση της πρότασης Φλαμπουράρη -μέλους της ΠΓ- που απαντάει στα άμεσα. Δηλαδή στην αποκατάσταση της πολιτικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην πολιτική ένταξη των ανένταχτων.
  • Να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαλόγου, που θα εξετάσει σε βάθος τις προοπτικές και τις δυνατότητες για την ανασύνθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς.
  • Η συζήτηση για την επανίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, με στόχο την υπέρβαση των πολιτικών και οργανωτικών προβλημάτων, που αφορούν τόσο τον Συνασπισμό, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και για την αντιστοίχηση της Αριστεράς με τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, μέσα από ένα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, να γίνει εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να μην τον δεσμεύει.
Ασφαλιστικό και Οικονομία
Τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τη γενικότερη οικονομική πολιτική.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει "τη λογική του Αλμούνια που ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις των ορίων ηλικίας, ως αντάλλαγμα στην προθεσμία του προγράμματος προσαρμογής ή θα ενισχύσουν τα ταμεία, χτυπώντας παράλληλα την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "καλός είναι ο διάλογος και η διαβούλευση, αλλά η διαβούλευση δεν είναι πολιτική. Η διαβούλευση είναι διαβούλευση. Ας μας πει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός τι σκοπεύει να κάνει. Και αν θέλει συζήτηση και διάλογο, ας τον οργανώσει και μάλιστα δημόσια".
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να διοργανωθεί μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ή ακόμα καλύτερα μία δημόσια τηλεοπτική συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα το ασφαλιστικό για να καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους και πρόσθεσε ότι αν γίνει αυτό, το κόμμα του θα είναι πρώτο που θα ανταποκριθεί .
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η βαθειά οικονομική κρίση, είναι με μέτρα που θα ενισχύουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και με στρατηγική που θα ενισχύει την απασχόληση. Αυτή την πολιτική, όμως, είπε, δεν θα την χαρίσει κανείς και τόνισε πρέπει να κατακτηθεί μέσα από κοινωνικούς αγώνες και παρέμβαση σε όλα τα πεδία, και πως η οργάνωση αυτών των αγώνων είναι σήμερα το άμεσο καθήκον της Αριστεράς.

Πολιτική Απόφαση της ΚΠΕ
Σειρά αποφάσεων με τις οποίες ανοίγει ο διάλογος για την οργανωτική δομή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού οι εργασίες της οποίας έληξαν το βράδυ της Κυριακής.
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης που υιοθετήθηκε, προβλέπεται: η δημιουργία μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η πανελλαδική του συγκρότηση στους τόπους δουλειάς και στους δήμους, καθώς επίσης και η πρόβλεψη δημιουργίας των οργάνων του, όπως της Γραμματείας και του σώματος της Πανελλαδικής Σύσκεψης. Η Πανελλαδική Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση βασική κατεύθυνση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων είναι η συναίνεση ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου προβλέπονται διαδικασίες προσφυγής στη γνώμη των μελών.
Επίσης υιοθετήθηκε η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει σαν αντικείμενο τη διαμόρφωση περαιτέρω προτάσεων για την οργανωτική ανάπτυξη και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, τη διερεύνηση της διεύρυνσης προς άλλους πολιτικούς χώρους καθώς και τη διερεύνηση της ανασύνθεσης του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top