GuidePedia

0
Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας εξάλλου έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας. «Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρωην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ», διεμήνυσε, «θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη, ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της. «Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», παρατήρησε.

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας και επανέλαβε τα περί συνωμοσίας για τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πετρελαιοπαραγωγές περιοχές είναι ασφαλείς, αλλά οι ξένες εταιρείες φοβούνται τυχόν επιθέσεις ενόπλων.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως δεν κατέχει κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί. «Το λιβυκό σύστημα», τόνισε, «είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (…) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα».

«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (της επανάστασης του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό. Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», υποστήριξε.

Για μία ακόμη φορά απέρριψε τα περί διαδηλώσεων στη Λιβύη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάϊντα, ενώ έκανε λόγο για υπερβολές των μέσων ενημέρωσης για τον αριθμό των νεκρών και τις αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας του. «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (…) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ισχυρίστηκε, λέγοντας πως έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο 150 άτομα, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.000. “Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους”

Εν τω μεταξύ, στην πρόβλεψη ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας εντός δύο ημερών προέβη ένας εκ των υιών του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί. Εντός δύο ημερών, όμως, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», ισχυρίστηκε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης. «Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα», είπε ο υιός Καντάφι, για να επισημάνει πως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η λιβυκή κυβέρνηση, συμπλήρωσε, αδημονεί να αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων βρίσκεται εκ νέου η πόλη Μάρσα Ελ Μπρέγκα, μετά από επίθεση των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων που μίλησε στο Reuters. «Πιθανόν να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανόν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)», δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι. «Προσπάθησαν να πάρουν τη Μπρέγκα σήμερα το πρωί, αλλά απέτυχαν. Είναι ξανά στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να δημιουργήσει ψυχολογικό πόλεμο», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι υπήρξε επίθεση και στη Αζνταμπίγια όπου η κατάσταση όμως «είναι σταθερή».

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις προχώρησαν σε τυφλό βομβαρδισμό της Μάρσα ελ Μπρέγκα. Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε πως πιστεύει ότι οι πληροφορίες για την έναρξη αντεπίθεσης εναντίον των πόλεων που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών είναι εσφαλμένες.Οταν ερωτήθηκε για τις πληροφορίες περί επιθέσεων στη Μάρσα Ελ Μπρέγκα και την Ατζμπαντίγια, ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε: «Αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ακόμη ψευδή πληροφορία».

Από την πλευρά της η Δύση συζητά αν και κατά πόσο πρέπει και μπορεί να βοηθήσει τους εξεγερμένους. Μετά την απόρριψη από τον αμερκανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα της έκκλησης του βρετανού πρωθυπουργού για άμεση εφαρμογή μιας “ζώνης απαγόρευσης πτήσεων” προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων εξεγερμένων σε διάφορες πόλεις της Λιβύης, έχει καλέσει για συνομιλίες τους Ντ. Κάμερον και Ν. Σαρκοζί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσυν τις δυνατότητες που διανοίγονται.
Η Βρετανία ωστόσο ήδη άρχισε να σχεδιάζει περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή δεκάδων βρετανών που έχουν αποκλειστεί σε απομακρυσμένες πετρελαϊκές τοποθεσίες κι εγκαταστάσεις στην έρημο.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top