GuidePedia

0
Βαθαίνει το χάσμα πλουσίων - φτωχών στην Τουρκία 
Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε «οικονομικό θαύμα» και αποτίναξε τον «ζυγό» του ΔΝΤ, η φτώχεια παρουσιάζει ανοδική τάση, όπως και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Τουρκία, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα οδηγήσει σε περισσότερες διαμάχες και εγκλήματα.
«Στην έρευνα της TurkStat δεν βλέπουμε βελτίωση στην κατανομή του εισοδήματος. Πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα συγκρούσεις καθώς θα αυξάνεται η ανισότητα μεταξύ των πολιτών», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Αϊκούτ Τόρος.
Το υψηλότερο εισόδημα των πλουσίων στην Τουρκία είναι 8,5 φορές μεγαλύτερο από των φτωχότερων, σε σύγκριση με ανάλογη έρευνα το 2009 που ήταν της τάξης του 8,1, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.
Το συνολικό ποσοστό της φτώχειας στην χώρα αυξήθηκε από 16,7% το 2008, στο 17,1 το 2009, αναφέρει η έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι ένα σύνολο 12,97 εκατομμυρίων ανθρώπων ζει στα όρια της φτώχειας, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την TurkStat, το μηνιαίο εισόδημα καθορίστηκε, όταν το επίσημο όριο της φτώχειας για ένα τετραμελές νοικοκυριό στην Τουρκία αυξήθηκε από 767 τουρκικές λίρες το 2008 στις 825 λίρες το 2009.
«Τα στατιστικά αυτά καταδεικνύουν ότι στον αγώνα κατά της φτώχειας, δεν είχαμε μεγάλη επιτυχία καθώς οι ταξικές διαφορές έγιναν βαθύτερες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Has του Καντίρ, Σεντάτ Αϊμπάρ. Πρόσθεσε ότι η αποτυχία των αγροτικών περιοχών να διαχειριστούν την παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στην αυξανόμενη ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία της TurkStat το πλουσιότερο 20% των πολιτών στην Τουρκία κέρδιζαν το 47, 6% του συνολικού εισοδήματος της χώρας το 2009, την ώρα που το φτωχότερο 20% μοιραζόταν μόνο το 5,6%. Επίσης, η έκθεση έδειξε ότι τα ποσοστά της φτώχειας αυξήθηκαν και στις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, στο 15,4% και 16,1%, αντιστοίχως. Τα 7,09 εκατομμύρια φτωχών της πόλης το 2008 αυξήθηκε στα 7,51 εκατομμύριαμ την ώρα που στις αγροτικές περιοχές από 3,2 εκατ. έφτασαν τα 3,49 εκατομμύρια.
Η έκθεση, η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη το 2006, συμπεριέλαβε συνολικά 13.026 νοικοκυριά στην έρευνά της, από τα οποία τα 8,340 προέρχονταν από αστικές περιοχές και 4,686 από αγροτικές.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε αυτήν την έρευνα κάνοντας κάποιες αναπροσαρμογές. Το κόστος ενοικίασης για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι το ίδιο με την Μπατμάν», δήλωσε ο καθηγητής Γκιρσέλ, αναφερόμενος στην επαρχία της νοτιοανατολικής Ανατολίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 59,3% του τουρκικού πληθυσμού είναι χρεωμένο, το 44% δεν μπορεί να αγοράσει καινούρια ρούχα και το 60,5% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φάει κρέας. Επίσης, έτο 87% του πληθυσμού δεν έχει αρκετά χρήματα για μία εβδομάδα διακοπών.
Ωστόσο, η έκθεση έδειξε ότι το 60,8% του πληθυσμού έχει δικό του σπίτι και ένα 31,6% έχει ένα αυτοκίνητο.
Τέτοιες φαινομενικές διαφορές στην αγοραστική δύναμη έχει να κάνει και με την δομή της οικογένειας στην Τουρκία, η οποία παρέχει ένα μέτρο ασφαλείας από την πολιτεία, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Τόρος.
Οι τακτικοί μισθοί αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον τουρκικό πληθυσμό, 42,9%, σε σύγκριση με το επιχειρησιακό, που ανέρχεται στο 20,4%, αναφέρεται στην έκθεση.
Τα στατιστικά ανα περιοχή και επαρχία έδειξαν ότι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης συνεχίζουν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος το 2009, με έναν μέσο όρο της τάξης των 12.795 τουρκικών λιρών ετησίως, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους της Δυτικής Ανατολίας με 11.501 λίρες. Οι φτωχότεροι που παρατηρούνται στην νοτιοανατολική Ανατολία, κέρδιζαν 895,000 τουρκικές λίρες το 2008 ετησίως, ενώ το το εισόδημα αυτό αυξήθηκε στα 999.000 λίρες το 2009.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top