GuidePedia

0
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, η Κίνα, αν και αναδυόμενη δύναμη, επιδεικνύει μια ασυνήθιστα συγκρατημένη στάση στο θέμα των στρατιωτικών επεμβάσεων σε περιοχές ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η απόφασή της να στείλει 4 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα στην Λιβύη και μια οπλισμένη φρεγάτα στη Μεσόγειο θα πρέπει να μας ξαναβάλει σε σκέψεις για την πραγματική της στάση.
Τα αεροσκάφη, τύπου Ilyushin-76, απογειώθηκαν από την περιοχή Σίνγκζιάνγκ στις 28 Φεβρουαρίου με προορισμό την πόλη Σάμπα της Λιβύης. Το πλοίο Ζούχζου, το οποίο έχει εμπλακεί σε αποστολές εναντίον πειρατών στον Κόλπο του Άντεν, έπλευσε προς τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στις 24 Φεβρουαρίου.
Η αποστολή αυτή ενδέχεται να λάβει πολύ παραπάνω από έναν απλά συμβολικό χαρακτήρα. Από τους 30.000 Κινέζους που διαμένουν στην Λιβύη, όταν ξέσπασαν οι εξεγέρσεις, οι 29.000 λέγεται ότι έφυγαν από την χώρα. Ο Υπουργός Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι το Ζούζχου δεν θα έχει φτάσει στον προορισμό του πριν τις 2 Μαρτίου. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε τα αεροσκάφη θα προσγειωθούν στην Λιβύη, καθώς θα πρέπει να σταματήσουν για ανεφοδιασμό.

Ο στρατός της Κίνας φαίνεται ότι έχει ανεβάσει την αυτοπεποίθησή του με την αποστολή στολίσκου τον Δεκέμβριο του 2008 ώστε να συμμετάσχει σε κοινές επιχειρήσεις στον Κόλπο του Άντεν. Αυτό ήταν και το σημείο στροφής της πολιτικής του Κινεζικού στρατού: η πρώτη αποστολή μέρους του πολεμικού ναυτικού της χώρας πέρα από την Ανατολική Ασία. Η Κίνα για πολύ καιρό δεν είχε τολμήσει να εμπλακεί σε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, φοβούμενη ότι ενδέχεται να αυξηθούν οι φιλοδοξίες του Κινεζικού στρατού αναδεικνύοντας την ίδια ώρα τις αδυναμίες του σε πιθανούς εχθρούς, κυρίως στις ΗΠΑ.

Η Κινεζική προπαγάνδα έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της αποστολής των στρατιωτικών δυνάμεων. Η ψήφος της Κίνας στις 26 Φεβρουαρίου υπέρ της λύσης μέσω της επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ στην Λιβύη και το αίτημα για διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου θα θεωρηθεί ως θετικό σημάδι από την Δύση. Επίσης, η Κίνα συνήθως απέφευγε να συμφωνεί με την τιμωρία τρίτων χωρών για την συμπεριφορά τους στο εσωτερικό τους. Οι λόγοι της αλλαγής της θέσης της Κίνας προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας. Ο έλεγχος της Λιβύης φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον Καντάφι και οι ζωές των κινέζων βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θέλει να φανεί ότι στηρίζει τον άνθρωπο που θέτει σε κίνδυνο τους κινέζους πολίτες.

Η Κίνα για πολύ καιρό καταδίκαζε την παρέμβαση τρίτων χωρών ή οργανισμών στα εσωτερικά θέματα κάθε χώρας. Από το 1989 φοβάται ότι μια ενδεχόμενη διεθνής κίνηση εναντίον της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανάληψη φαινομένων όπως αυτά της Πλατείας Τιανανμέν. Ωστόσο, η Κίνα βλέπει την κατάσταση της Λιβύης ως μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από αυτή της Κίνας μετά την περίπτωση της Τιανανμέν- όταν η Κινεζική ηγεσία, παρά τις οδομαχίες, παρέμεινε ισχυρή και διατήρησε τις αστυνομικές της δυνάμεις
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top