GuidePedia

0
Του Κ.Π. Παπαδιοχου
Με τους κορυφαίους υπουργούς να υιοθετούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική στενωπό και την αντιμετώπιση των «επιθετικών» τάσεων που επιδεικνύουν Ευρωπαϊκή Ενωση και αγορές, πορεύεται η κυβέρνηση στο κρίσιμο ραντεβού με τις Βρυξέλλες της 16ης Μαρτίου.
Πάντως, παρότι τυπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κρατάει «κλειστά τα χαρτιά του» όσοι παρακολούθησαν τις αντιδράσεις του κατά το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης θεωρούν ότι ο κύβος ερρίφθη: Ο πρωθυπουργός έχει ανάψει το πράσινο φως για νέα μέτρα, όπως επίμονα εισηγείται πλέον ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,
τα οποία όμως θα επιδιώξει να ανακοινωθούν παράλληλα με ένα σαφές σχέδιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εγχείρημα του ελληνικού δανεισμού, ώστε να αποτραπεί ένας «τρίτος γύρος» πιέσεων για πρόσθετες επώδυνες αποφάσεις, αλλά και να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω κινήσεων εις βάρος των ελληνικών ομολόγων.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ουσιαστικά αναδείχθηκαν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης για το σχέδιο απόδρασης της χώρας από το υφιστάμενο αδιέξοδο, που εκφράστηκαν από τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Ραγκούση με τον πρώτο να προσεγγίζει το πρόβλημα με πολιτικούς και διπλωματικούς όρους και τον δεύτερο με όρους οικονομίας και αγορών.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε συγκεκριμένα πως η Αθήνα είχε επιτύχει με τις επαφές του κ. Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο Κορυφής της προπερασμένης εβδομάδας να διασφαλίσει τη στήριξη της Ε.Ε., και όλα ανατράπηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Ζήτησε, ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός να «πάρει και πάλι το παιχνίδι επάνω του», καθώς η όποια λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να δοθεί εντός της Ευρωζώνης και όχι στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, ο κ. Ραγκούσης επισήμανε πως τα spreads δεν ανέβηκαν στις αρχές της εβδομάδας, αλλά ακριβώς στον απόηχο των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όταν διέρρευσε στα διεθνή ΜΜΕ και εν συνεχεία στις αγορές η έντονη διαφωνία της κ. Αγκελα Μέρκελ στην προοπτική οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, διαφορετικές ήταν και οι προσεγγίσεις για το τι δέον γενέσθαι: Ο υπουργός Αμυνας εστίασε στην υλοποίηση, εντός δεκαπενθημέρου, των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί (φορολογικό, εισοδηματική πολιτική κ.λπ.) μέσω νομοσχεδίων ή και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως μέχρι να αποδώσουν τα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση χρειάζονται έκτακτα μέτρα ανάλογα των έκτακτων περιστάσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες των επόμενων μηνών.

Με βάση αυτούς τους δύο κεντρικούς, αλλά αποκλίνοντες, άξονες κινούνται και τα λοιπά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με κοινή όμως την προσέγγιση, όπως αποτυπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν καθυστερήσεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων, που επιδείνωσαν τη θέση της χώρας:

- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ χαρακτηρίζει καταστροφικό το σενάριο η χώρα να στραφεί στο ΔΝΤ, παρότι ο κ. Παπανδρέου το υπαινήχθηκε ως απειλή.

- Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει την ανάγκη να σταλούν άμεσα νέα «σήματα» προς τις Βρυξέλλες και τις αγορές, με την ανακοίνωση συγχωνεύσεων ή καταργήσεων οργανισμών που καθυστερεί, την εξαγγελία προγράμματος μετοχοποιήσεων και την παρέμβαση στο σύστημα υγείας.

- Ο κ. Δ. Ρέππας εκτιμά πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και ζητεί τα όποια μέτρα να ληφθούν άμεσα, ώστε να υπάρχει καθαρό τοπίο για τους πολίτες, αλλά και να υπάρξουν αποφάσεις τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

- Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος που έχει δημοσίως εκφράσει ενστάσεις για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις των πρόσφατων επιθέσεων της Αθήνας κατά των Βρυξελλών, θεωρεί επίσης πως τα όποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, αλλά και ότι ο δέκατος τέταρτος μισθός θα πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

- Η κ. Λούκα Κατσέλη, αντιθέτως, εκτιμά πως ακόμη και εάν ληφθούν νέα μέτρα οι επιθέσεις των αγορών κατά της Ελλάδος δεν πρόκειται να τερματιστούν, καθώς τελικός στόχος είναι το ίδιο το ευρώ, και δίδει έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

- Ο κ. Χ. Καστανίδης, τέλος, πρεσβεύει την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top