GuidePedia

0
Της Ελλης Τριανταφυλλου
Υπέρ της σύγκρουσης με την κυβέρνηση γέρνει πλέον οριστικά η γαλάζια πλάστιγγα. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει κάτι στην πλευρά της συναίνεσης, την οποία αρχικώς είχε εφοδιάσει ο κ. Σαμαράς με γερές δόσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται διαρκώς οι φωνές στο επιτελείο του αρχηγού της Ν.Δ. που ζητούν ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην προσφορά, αλλά ούτε στις αυξημένες απαιτήσεις της συγκυρίας
.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε την εκτίμηση ότι, δεδομένων των συνθηκών, είναι επιβεβλημένη η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μίνιμουμ, έστω, πεδίου συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων. Επέβαλε, μάλιστα, την άποψή του αυτή ακόμη και στα στελέχη του που θεωρούσαν παρακινδυνευμένη πολιτικά για τη Ν.Δ. μια τέτοια στάση, ζητώντας να στηρίξουν όλοι την προσπάθεια για την άρθρωση ενός διαφορετικού πολιτικού λόγου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έγιναν πολλές συζητήσεις στη Ρηγίλλης. Σε όλες, καταγράφηκε έντονος προβληματισμός τόσο για τις επιπτώσεις αυτής της τακτικής στην εκλογική επιρροή της Ν.Δ. όσο κυρίως για τον βαθμό ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην προσφορά της συναίνεσης αλλά και για τις σε βάθος χρόνου συνέπειες των χειρισμών της στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Οργή του προέδρου

Αυτήκοες μάρτυρες επιβεβαιώνουν την οργή του κ. Σαμαρά για μια σειρά από επιλογές και χειρισμούς του πρωθυπουργού, οι οποίες, κατά την άποψή του, όχι απλώς δεν διευκολύνουν την προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά ουσιαστικά τις τινάζουν στον αέρα. Το πρώτο δυσοίωνο σημάδι για τον κ. Σαμαρά ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, αιφνιδιάζοντας το σύνολο των συνομιλητών του. Κατά τους συνεργάτες του, η υποψία έγινε βεβαιότητα προ ημερών, όταν, στις παραμονές της νέας κατ' ιδίαν συνάντησής τους, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους υπουργούς του. Και επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, όμως, ο κ. Σαμαράς προβληματίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δεν έκρυβε ότι αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου πιο ανήσυχος για το ενδεχόμενο -δραματικό, κατά την άποψή του- να μην εξαντλήσει η κυβέρνηση τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας εντός των τειχών της Ε.Ε. και να υπάρξει μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ.

Με αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό και με δεδομένο για τη Ν.Δ. ότι το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές εντάσεις, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μειώσει δραματικά τους τόνους της συναίνεσης, υιοθετώντας τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Παν. Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλός του Χρ. Λαζαρίδης κ.ά., οι οποίοι θεωρούσαν αναγκαία την αλλαγή πλεύσης από τη στιγμή που η κυβέρνηση «εκλαμβάνει τη συναίνεση ως αδυναμία».

Εισηγήσεις

Το παραπάνω κλίμα ενίσχυαν και οι εισηγήσεις πολλών βουλευτών, οι οποίοι μετέφεραν στον πρόεδρο του κόμματος το αίτημα των οπαδών της Ν.Δ. για σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής γραμμής έναντι της κυβέρνησης. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών, παρατηρούσαν έκπληκτοι ότι αν και «βαθιά πληγωμένοι από το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. οι οπαδοί του κόμματος εναντιώνονται με οργή στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει τα πάντα στη γαλάζια παράταξη και ζητούν από την ηγεσία να αντιδράσει με ένταση». Την παραπάνω εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν και ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή της η Ρηγίλλης που καταγράφουν την... αμφιθυμία της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. για το κυβερνητικό της παρελθόν, αλλά και τη χαμηλή αποδοχή στο εσωτερικό του κόμματος των συναινετικών διαθέσεων της ηγεσίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί η τελευταία τοποθέτηση για την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εκ μέρους του κ. Σαμαρά, ο οποίος είπε μεν ναι, αλλά επανέλαβε ότι η τωρινή κατάσταση της οικονομίας δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών γι' αυτό και πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1981, ενώ ταυτοχρόνως προειδοποίησε ότι «η πρόταση για εξεταστική για την οικονομία σημαίνει να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι, γιατί μέσα από αυτόν τον ολισθηρό δρόμο θα συρθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα είναι ομολογία ήττας της Ευρωζώνης, είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης».

Στήριξη σε Καραμανλή

Oλο και πιο ξεκάθαρα εκδηλώνει πλέον ο Αντ. Σαμαράς τη στήριξή του προς τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίζεται αποφασισμένος να ορθώσει αναχώματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στη γαλάζια διακυβέρνηση. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνεχής γραμμή επικοινωνίας του ιδίου με τον προκάτοχό του, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στον διευθυντή του γραφείου του, κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, να διατηρεί ανοιχτή επαφή με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευάγγ. Αντώναρο για κάθε ζήτημα που θα προκύψει κατά τη διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. θεωρεί εξαιρετικά λανθασμένη σε αυτή τη συγκυρία την απόφαση του Γ. Παπανδρέου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Κρίνοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν επιζήμιο για το κόμμα του να αντιταχθεί στη σύστασή της, εργάζεται ήδη πυρετωδώς προκειμένου να «αφοπλίσει» τις σφαίρες που θα δεχθεί το κόμμα του από το Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη, κυκλοφορούν μακροσκελή ενημερωτικά σημειώματα για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα από το 1999 και μετά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top