GuidePedia

Υπέρμαχος της άποψης που έχει διατυπώσει στο παρελθόν ότι η ελληνική τραπεζική αγορά χωρά 2,5 τράπεζες, παραμένει ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, αλλά πλέον σημειώνει με έμφαση πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το βλέπει πιθανό να υλοποιείται.
Η θέση του κ. Κωστόπουλου για τις 2,5 τράπεζες είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν στο παρελθόν είχε διατυπωθεί και μάλιστα θεωρήθηκε πως αυτή η άποψη αποτελούσε προάγγελο επερχόμενων εξαγορών-συγχωνεύσεων και γενικότερα συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, σε αποκλειστικές δηλώσεις του από την Κομοτηνή, διαφοροποιείται.... εκτιμώντας ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες απαιτούνται για να διαμορφωθεί μία αγορά 2,5 τραπεζών, δεν είναι πια σε μεγάλο βαθμό εφικτές ή ορατές.

Αυτή τη δυστοκία την αποδίδει στα προβλήματα, τις νοοτροπίες και τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς, που δεν δίνουν τη δυνατότητα για πρωτοβουλίες μείζονος κλίμακας μεταξύ των μεγάλων «παικτών» του χρηματοοικονομικού κλάδου.


«Πυξίδα» οι χορηγήσεις
Μάλιστα υπογραμμίζει με έμφαση πως και μόνο το μέγεθος των συνολικών χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα θα έπρεπε να δείχνει πως η ορθή κατεύθυνση είναι η ύπαρξη και λειτουργία 2,5 τραπεζών.

«Με χορηγήσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των 300 δισ. ευρώ μπορούν να υπάρξουν παραπάνω από 2,5 τράπεζες στη χώρα; Τι απομένει για τις υπόλοιπες τράπεζες; Μιλώ για 2 μεγάλες και μία τρίτη μικρότερη ενδεχομένως πιο εξειδικευμένη», υπογραμμίζει ο κ. Κωστόπουλος.


Ρευστότητα στην αγορά
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της διοχέτευσης ρευστότητας από τις τράπεζες στην αγορά την κρίσιμη αυτή περίοδο, ο πρόεδρος της Alpha Bank υποστηρίζει πως την περίοδο αυτή χορηγούνται από τις τράπεζες κεφάλαια με τον επιβεβλημένο τρόπο και με ορθά τραπεζικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι πριν από την κρίση ο ανταγωνισμός στο εγχώριο τραπεζικό πεδίο, η σύγκριση ανά τρίμηνο των οικονομικών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το γενικότερο κλίμα στην αγορά οδήγησαν σε υπερβολές στο πεδίο των χορηγήσεων.

«Τι σημαίνει στεγαστικό δάνειο στο 100% ή στο 120% της αξίας του ακινήτου;», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος, διευκρινίζοντας πως όλες οι τράπεζες έπρατταν με αυτή τη λογική στον τομέα των δανειοδοτήσεων, καθώς μέσα σε μία αγορά πολλές φορές είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τους όρους του ανταγωνισμού. Ο ίδιος προσθέτει πως και σήμερα υφίστανται διαφημίσεις τραπεζών, οι οποίες προωθούν προγράμματα στεγαστικών με χρηματοδοτήσεις στο 100% της εμπορικής αξίας του προς αγορά ακινήτου.

«Η χρηματοδότηση ενός στεγαστικού πρέπει να βρίσκεται στο 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο ποσοστό να αποτελεί την ίδια συμμετοχή του δανειζόμενου», υπογραμμίζει ο κ. Κωστόπουλος, δηλώνοντας ότι αυτά είναι τα ορθά τραπεζικά κριτήρια, που θα έπρεπε να ισχύουν και πριν από την κρίση.«Όποιος ζητά σήμερα χρήματα και εκπληρώνει τα ισχύοντα τραπεζικά κριτήρια, εξακολουθεί και χρηματοδοτείται κανονικά» επισημαίνει κατηγορηματικά απαντώντας στην κριτική, που ασκείται ότι οι τράπεζες δεν διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά.


Αβεβαιότητα λόγω εκλογών
Αναφορικά με το τρέχον προεκλογικό κλίμα, εκτιμά ότι είναι δύσκολη η κατάσταση για την αγορά και την οικονομία, καθώς πάντα σε τέτοιες περιόδους υφίσταται ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Σε ερώτηση τι θα συμβεί με την αγορά και την οικονομία εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις 4 Οκτωβρίου, ο κ. Κωστόπουλος απαντά ότι πρώτα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank παρευρέθηκε στην Κομοτηνή στην τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Deutsche Bank, Dr. Josef Ackermann, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Top