GuidePedia

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας υπάρχει ακόμη, καθώς δύσκολα το πρώτο κόμμα θα εκλέξει τουλάχιστον 151 βουλευτές. Πολλά, άλλωστε, θα εξαρτηθούν και από την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν μπει στη Βουλή, δεν είναι εύκολη η αυτοδυναμία. Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση; Θα το δούμε αναλυτικά ανά ημέρα! Το πιθανότερο θα είναι να οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες στις αρχές Νοεμβρίου. Κατά το Σύνταγμα, στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν αποσπάσει αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των πρώτων κομμάτων. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως είχε γίνει το 1989.
Εάν δεν έχουμε αυτοδυναμία και ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν εξαντλήσει το τριήμερο των διερευνητικών εντολών και καταθέσει αμέσως (την ίδια ημέρα δηλαδή) την εντολή, θα ακολουθήσουν τα εξής:....

- Δευτέρα 5 Οκτωβρίου: Ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται τον κ. Παπούλια και υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία παραμένει ως «υπηρεσιακή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί εν συνεχεία τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και του αναθέτει «διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής».

- Πέμπτη 8 Οκτωβρίου: Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος διαβουλεύεται επί τριήμερο με τα άλλα κόμματα, μήπως και τα βρουν. Εάν δεν τα βρουν, γυρίζει την εντολή στον Πρόεδρο, ο οποίος την αναθέτει στον αρχηγό του δευτέρου κόμματος, ο οποίος έχει επίσης στη διάθεσή του τρεις ημέρες για διαβούλευση με τους υπολοίπους.

- Κυριακή 11 Οκτωβρίου: Εάν ούτε το δεύτερο κόμμα βρει κυβερνητικούς συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση που να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από τη Βουλή, η διερευνητική εντολή ανατίθεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

- Τετάρτη 14 Οκτωβρίου: Συνέρχεται η νέα Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ ο αρχηγός του τρίτου κόμματος καταθέτει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

- Πέμπτη 15 Οκτωβρίου: Η Βουλή εκλέγει προεδρείο και ο κ. Παπούλιας καλεί όλους μαζί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη, μήπως σχηματιστεί κυβέρνηση με όλους μαζί.

- Παρασκευή 16 Οκτωβρίου: Αν και πάλι δεν υπάρξει συμφωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών.

- Σάββατο 17 Οκτωβρίου: Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές, που γίνονται χωρίς σταυρό προτίμησης. Πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών είναι η 8η ή η 15η Νοεμβρίου με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που αυξάνει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες
 
Top