Εάν δεν έχουμε αυτοδυναμία και ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν εξαντλήσει το τριήμερο των διερευνητικών εντολών και καταθέσει αμέσως (την ίδια ημέρα δηλαδή) την εντολή, θα ακολουθήσουν τα εξής:....
- Δευτέρα 5 Οκτωβρίου: Ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται τον κ. Παπούλια και υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία παραμένει ως «υπηρεσιακή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί εν συνεχεία τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και του αναθέτει «διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής».
- Πέμπτη 8 Οκτωβρίου: Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος διαβουλεύεται επί τριήμερο με τα άλλα κόμματα, μήπως και τα βρουν. Εάν δεν τα βρουν, γυρίζει την εντολή στον Πρόεδρο, ο οποίος την αναθέτει στον αρχηγό του δευτέρου κόμματος, ο οποίος έχει επίσης στη διάθεσή του τρεις ημέρες για διαβούλευση με τους υπολοίπους.
- Κυριακή 11 Οκτωβρίου: Εάν ούτε το δεύτερο κόμμα βρει κυβερνητικούς συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση που να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από τη Βουλή, η διερευνητική εντολή ανατίθεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
- Τετάρτη 14 Οκτωβρίου: Συνέρχεται η νέα Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ ο αρχηγός του τρίτου κόμματος καταθέτει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Πέμπτη 15 Οκτωβρίου: Η Βουλή εκλέγει προεδρείο και ο κ. Παπούλιας καλεί όλους μαζί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη, μήπως σχηματιστεί κυβέρνηση με όλους μαζί.
- Παρασκευή 16 Οκτωβρίου: Αν και πάλι δεν υπάρξει συμφωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών.
- Σάββατο 17 Οκτωβρίου: Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές, που γίνονται χωρίς σταυρό προτίμησης. Πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών είναι η 8η ή η 15η Νοεμβρίου με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που αυξάνει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες