GuidePedia

0

Οι ακαδημαϊκοί Κ. Υφαντής (Διεθνείς Σχέσεις, Παν/μιο Αθηνών) και Γ. Ρούσης (Πολιτική Φιλοσοφία, Πάντειο) σχολιάζουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ερμηνεύοντας τα κεντρικά χαρακτηριστικά τους, όπως τη δραματική αύξηση της αποχής και την άνοδο της δεξιάς.

Κώστας Υφαντής
Ο Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολίασε τα αποτελέσματα των εκλογών, σε ευρωπαϊκό -κυρίως- επίπεδο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η άνοδος της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη δεν αποτελεί παράδοξο, καθώς υπάρχει παράδοση –ειδικά στις κεντροευρωπαϊκές χώρες- στο συγκεκριμένο χώρο. Το πιο σημαντικό στοιχείο των εκλογών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η απαξίωση της σοσιαλδημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Κ. Υφαντή, οι εκλογές επιβεβαίωσαν ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ούτε είναι σε θέση να προτείνει κάτι διαφορετικό.

Ως προς την άνοδο της ακροδεξιάς, ο καθηγητής αναφέρει ότι (όπως και η κεντροδεξιά) έχει παραδοσιακά ένα σταθερό κοινό στην Ευρώπη, όμως, πλέον, φαίνεται ότι αποκτά πολύ μεγαλύτερη ορατότητα, κυρίως επειδή η κεντροδεξιά μεταφέρεται προς το κέντρο και η ακροδεξιά αρθρώνει συνολικά τα πιο ακραία επιχειρήματα. Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό παίζουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς. Κατά τον Κ. Υφαντή, η άνοδος αυτή σίγουρα δεν είναι «κάτι ευχάριστο», δεν θα πρέπει, όμως, ακόμα να θεωρείται επικίνδυνη......

Ως προς την Ελλάδα, ο καθηγητής θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα απαξιώθηκε πλήρως, και το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν βγήκε κερδισμένο, καθώς τα ποσοστά του είναι πιο χαμηλά από τις εθνικές εκλογές, όταν το διακύβευμα είναι μικρότερο. Το μεγάλο ποσοστό της αποχής είναι πρωτόγνωρο γεγονός για την Ελλάδα και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος μέχρι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Γιώργος Ρούσης

Ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, ανάφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τρία:

1) Η αποχή, που φανερώνει ότι –κυρίως- οι νέοι έχουν απογοητευθεί συνολικά από το πολιτικό σύστημα και ότι η αριστερά δεν κατάφερε να αποτελέσει πόλο έλξης γι’ αυτούς.
2) Η μεγάλη άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ., που αρχίζει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
3) Η ΝΔ και το ΚΚΕ είναι οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, καθώς και η κυβερνητική παράταξη και το ΚΚΕ εμφανίζουν σημαντικές απώλειες ψήφων σε απόλυτους αριθμούς (-1 εκ. για τη ΝΔ, -150.000 για το ΚΚΕ).

Ως προς τον πραγματικά κερδισμένο των ευρωεκλογών, ο Γ. Ρούσης δήλωσε ότι είναι το ίδιο το σύστημα, που κατάφερε να «στείλει τον κόσμο για μπάνιο», δηλαδή στην αδιαφορία και την απογοήτευση, αντί αυτός να ξεσηκωθεί για να το ανατρέψει.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι οι δημοσκοπικές «εκρήξεις» που εμφάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν περίπου χρόνο δεν μπορούν να του χρεώσουν ήττα και θεωρεί ότι το κόμμα κράτησε τις δυνάμεις του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004.

Γενικότερα, το γεγονός ότι η αριστερά δεν κατάφερε να πείσει και να προσελκύσει, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οφείλεται, κατά τον Γ. Ρούση, «στο ίδιο το σύστημα που αποξενώνει-αποβλακώνει τους ανθρώπους, στην κυριαρχία της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας και στην ανεπάρκεια της επαναστατικής αριστεράς» και προσθέτει ότι «το σύστημα παράγει μαλάκες».

Πάντως, οι εκλογές σίγουρα φέρνουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αν τα χθεσινά αποτελέσματα είχαν προκύψει από εθνικές εκλογές, κανένα κόμμα δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top