GuidePedia

0
Συντριπτική η ήττα του πολιτικού συστήματος με την τεράστια, για τα ελληνικά δεδομένα, αποχή στις εκλογές της Κυριακής. Μοναδική η ασυναρτησία από τις «δημοσκοπήσεις εξόδου», που ταλαιπώρησαν την κοινή γνώμη. Νικητής, όχι όμως και θριαμβευτής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Η ήττα που υπέστη η Ν.Δ. υπήρξε πράγματι βαριά• αυτό δημιουργεί την προσδοκία ότι η αποδοκιμασία θα αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα, ότι θα υπάρξουν αλλαγές σαρωτικές προσώπων και νοοτροπίας.
Η ήττα οφείλεται στη δυσαρέσκεια του σκληρού πυρήνα της συντηρητικής παρατάξεως. Οι ψηφοφόροι αυτής της τάξεως εξεδήλωσαν τη δυσφορία τους κυρίως με την αποχή, που πρέπει να αντιμετωπισθεί από την ηγεσία της Ν.Δ. ως πράξη κατ’ εξοχήν πολιτική και όχι ως έλξη ακατανίκητη, που ασκούν οι ελληνικές ακτές. Πέραν τούτου, ένας σημαντικός αριθμός συντηρητικών ψηφοφόρων αρχίζει πλέον συστηματικά να μην αντιμετωπίζει ως απωθητική προοπτική τη μεταπήδηση στον ΛΑΟΣ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κ. Καρατζαφέρης έπαυσε να εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες ως ηγέτης «πολυσυλλεκτικού» κόμματος, αλλά ως εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς.».......
Εάν αυτά τα πρώτα συμπεράσματα ισχύουν, τότε είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της πολιτικής περί «μεσαίου χώρου», από την άποψη ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένος ο εγκλωβισμός των συντηρητικών ψηφοφόρων στη Ν.Δ. Η «φιλελεύθερη» ομάς της Ν.Δ. απέτυχε να αναχαιτίσει τη διαρροή ψηφοφόρων του «μεσαίου χώρου», η απήχησή της στην ελληνική κοινωνία απεδείχθη εξαιρετικά περιορισμένη και είναι προφανές ότι το όποιο ειδικό της βάρος στο πλαίσιο της συντηρητικής παρατάξεως έχει δραματικά συρρικνωθεί.
Ο σκληρότατος προεκλογικός αγώνας που έδωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής απέτρεψε το ενδεχόμενο μιας συντριπτικής ήττας και η θέση του στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι ισχυρότερη παρά ποτέ, κυρίως διότι η φιλόδοξος και ανήσυχος ομάδα των «φιλελευθέρων» απαξιώθηκε δραματικά, για πλείστους όσους λόγους. Πρακτικές εκδικητικότητος ή θυματοποιήσεως δεν έχουν θέση στη συντηρητική παράταξη, αλλά είναι προφανές ότι θα πρέπει να απομυθοποιηθεί η δήθεν ικανότης κάποιων επιφανών στελεχών.
Η ήττα είναι διαχειρίσιμη, εάν σταθεί αφορμή για μία νέα αρχή, για εσωτερική ανασυγκρότηση, για μια δυναμική επάνοδο της Ν.Δ. στην ελληνική πολιτική σκηνή. Θα πρέπει επίσης να ανασκευασθούν οι φαιδρές και αυτάρεσκες πεποιθήσεις ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου είναι αντίπαλος ανάξιος προσοχής. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι και ο κ. Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποτιμήσει τραγικά τον κ. Καραμανλή, αλλά στο τέλος δεν τόλμησε να αναμετρηθεί μαζί του.





Δημοσίευση σχολίου

 
Top