GuidePedia

0


γράφει ο ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Ακόμα υπάρχουν κάποιοι που δακρύζουν για το απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Θυμούνται και τα λόγια του Κληρίδη. «Αν απορρίψουμε αυτό το σχέδιο, οι συνέπειες θα είναι τραγικές», είπε. Δεν βγήκε λάθος η πρόβλεψή του. Ήταν τραγικές! Όμως, αν γινόταν αποδεχτό το σχέδιο, η τραγωδία θα ήταν μεγαλύτερη.

 Το ουσιαστικό λάθος ήταν το γεγονός ότι έγινε αποδεχτό να υποβληθεί σε δημοψήφισμα αυτό το σχέδιο. Δηλαδή, αυτό το βήμα ήταν λάθος από την αρχή της υπόθεσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε έγκυρους λόγους για να μην το αποδεχτεί αυτό. Δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην κατεχόμενη περιοχή που οι Τουρκοκύπριοι μετατράπηκαν σε μειοψηφία. 

Σε μια τέτοια κατάσταση δεν ήταν δυνατό να προκύψει η πραγματική βούληση της κοινότητας. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί στα Ηνωμένα Έθνη στη γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν. Με την αποδοχή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνοκυπριακή πλευρά νομιμοποίησε κατά μία έννοια τον πληθυσμό που μεταφέρθηκε από την Τουρκία. Αποδέχτηκε ότι έχουν και αυτοί λόγο σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα. Αν για παράδειγμα διεξαχθεί τώρα στον βορρά ένα δημοψήφισμα για προσάρτηση στην Τουρκία, δεν θα μπορεί να φέρει αντίρρηση στο να ψηφίσουν και οι καταγόμενοι από την Τουρκία. Με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν έχασε αυτό το δικαίωμα. Αναγνώρισε εμμέσως αυτό τον πληθυσμό, δηλαδή τους εποίκους.

Θέλω να ρωτήσω εκείνους που ακόμα δακρύζουν εδώ και 18 χρόνια και επιτίθενται σε όσους απέρριψαν το σχέδιο. Δείξτε μου έστω και ένα παράδειγμα που η Τουρκία θα εφάρμοζε το σχέδιο αυτό σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν «ναι» και στις δύο πλευρές. Πείτε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία εκπληρώνει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τις αποφάσεις του Συμβουλίου τη Ευρώπης. Πείτε ότι εφαρμόζει όλες αυτές τις αποφάσεις. Αν μου το αποδείξετε αυτό, θα σας ζητήσω συγγνώμη που ψήφισα «όχι» σε αυτό το σχέδιο. Επιπλέον, πρέπει οπωσδήποτε να αποδείξετε και το εξής: Τι θα γινόταν σε περίπτωση που δεν εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της στο σχέδιο; Θα την τιμωρούσαν; Θα της επέβαλλαν κυρώσεις; Πρέπει να το αποδείξετε και αυτό. Μέχρι σήμερα δεν είδα να επιβάλλονται οποιεσδήποτε κυρώσεις στην Τουρκία επειδή δεν εκπληρώνει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Αν εσείς ξέρετε κάτι, δείξτε το και σε εμένα. Έχουν τους λόγους για να τιμωρήσουν το δικτατορικό καθεστώς στην Τουρκία γι’ αυτά που έκανε μέχρι σήμερα. Όμως, τα παραβλέπουν όλα. Σκέφτονταν τα δικά τους συμφέροντα και δεν άγγιξαν καθόλου την Τουρκία. Και επειδή το ξέρει αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν, έπαιξε μαζί τους σαν τη γάτα με το ποντίκι. Άλλωστε ήταν φανερό ότι η Δύση δεν θα θυσίαζε κοτζάμ Τουρκία για τη μικρή Κύπρο.

Η Τουρκία είναι για τη Δύση και μεγάλη και πολύ επικερδής αγορά, αλλά και ένα παράθυρο προς τη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούν να κλείσουν αυτό το παράθυρο για χάρη μιας μικρής Κύπρου. Το σχέδιο Ανάν ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα για την Τουρκία, όχι για τους Τουρκοκύπριους. Η πρόθεση ήταν να σηκώσουν την Τουρκία από το εδώλιο του κατηγορούμενου και να την αθωώσουν. Και γι’ αυτό ετοιμάστηκε με τόσο πονηρό τρόπο αυτό το σχέδιο που και οι δύο άκρες του ραβδιού είχαν σκατά για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως, η μια πλευρά ήταν πιο βρόμικη. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα τέθηκε αντιμέτωπη με το ρίσκο να χάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση σε περίπτωση που έλεγε «όχι». Αν έλεγε «ναι», θα ρίσκαρε να χάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και θα την έχανε. Και δεν θα έπαιρνε τίποτα ως αντάλλαγμα. Η Τουρκία δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις που θα έδινε. Αν ισχυρίζεστε ότι θα τις τηρούσε, ελάτε να μου το αποδείξετε. Ούτως ή άλλως, στο σχέδιο δεν υπήρχαν άρθρα που θα τιμωρούσαν την πλευρά που δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις της. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έβρισκε χίλιους δυο λόγους για να μην εφαρμόσει το σχέδιο. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι λόγοι που θα εφεύρισκε ο Έρντογαν θα γίνονταν δεχτοί με κατανόηση από την Ευρώπη και κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία. Όμως, μέχρι τότε εμείς θα είχαμε χάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Διότι σε περίπτωση «ναι» και από τις δύο πλευρές, έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να διαλυόταν εντός 24 ωρών.

Ο Κληρίδης είδε μια τραγωδία, όμως δυστυχώς δεν μπόρεσε να δει τη δεύτερη. Χάρη στο «όχι», οι Ελληνοκύπριοι έσωσαν και την Κυπριακή Δημοκρατία και εμάς στον βορρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο στήριγμά μας κατά της Τουρκίας. Και ακόμα διατηρώ την ελπίδα μου για επανένωση σε αυτή τη δημοκρατία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top