Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτεί δεσμεύσεις και εγγυήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ
Νέα σημαντική παρέμβαση από τον αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κούσαντα για τα εθνικά μας θέματα.Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).
Αναλυτικά η παρέμβασή του:
ΕΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΌΤΕ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με αφορμή την συζήτηση κύρωσης συμφωνιών Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι ‘’δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ διότι οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουνε να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ’’.
Η Ελλάδα από την αρχή της έντασης - κρίσης και στη συνέχεια του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου είναι έμπρακτα πιστή στις αρχές και τις άξιες της Δύσης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συντάχθηκε άμεσα με τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με τις δεσμεύσεις της συλλογικής ασφάλειας και άμυνας και συμπαραστάθηκε άμεσα στον Ουκρανικό λαό με αποστολή βοήθειας.
Άμεσα διέθεσε τις υποδομές της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, του Στεφανοβίκειου, της Λάρισας, έθεσε σε συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στο Αιγαίο μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο και θα αποστείλει αντιαεροπορικά συστήματα στη Βουλγαρία προκειμένου να συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ.
Όμως, εν εξελίξει του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου τίθενται ορισμένα ερωτήματα για τα εθνικά μας συμφέροντα για τα οποία υπάρχει επίσημη σιωπή, αδράνεια και στασιμότητα.
1. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, όταν οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην επιτήδεια Τουρκία να διεξάγει επίσημα τις στρατηγικές μεταφορές της Ρωσίας by pass, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της ασπίδας του κλειστού εναερίου χώρου όλων των χωρών της ΕΕ και όλων των χωρών του ΝΑΤΟ πλην Τουρκίας? Είναι αυτό σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες των ΗΠΑ και της ΕΕ?
2. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, όταν επιβραβεύεται η επιτήδεια Τουρκία με την πώληση αναβαθμισμένων 40 F16 block 70, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τη μακροπρόθεσμη ενότητα του NATO, όπως αναφέρεται στην επίσημη δήλωση των ΗΠΑ?
3. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, όταν ασκήσεις πολυεθνικές του ΝΑΤΟ διακόπτονται στο Αιγαίο από τουρκικές παραβιάσεις αεροσκαφών και η Ελλάδα σιωπά?
4. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και ποιος θα πληρώσει την αξία της αγοράς άνω του 1 δις ευρώ για την αντικατάσταση αντιαεροπορικών πυραυλικών οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορία S 300 ΡΜU1 και του Πυροβολικού Α/Α Κ/Β TOR M1, OSA – AKM, RM 70 με δυτικού τύπου μελλοντικά?
5. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας εάν δεν επαρκούν τα συνολικά 50 δις κυβικά μέτρα που θα δίνονται σε όλη την Ευρώπη από το 2023 μέχρι το 2030 από τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστούν οι ποσότητες μελέτης - προδιαγραφών 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως της Gastrade της Αλεξανδρούπολης?
6. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν δεν γίνεται καμία επίσημα αναφορά, διαμαρτυρία ή καταγγελία στην προσομοίωση της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία?
7. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κα Βικτώρια Νούλαντ μετέφερε μήνυμα από την Άγκυρα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου βρισκόταν προτού μεταβεί στην Κύπρο, για την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου?
Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτεί δεσμεύσεις και εγγυήσεις από την ΕΕ και ΗΠΑ, για την μεγιστοποίηση των εθνικών της συμφερόντων. Η γεωπολιτική είναι μία μάχη συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων που επικαλούνται δήθεν την συνέργεια αρχών, ιδεωδών, φιλίας για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Δημοσίευση σχολίου