GuidePedia

0

Του Αλέξανδρου Δρίβα* 
Είναι πολλές οι φορές που στη διεθνή πολιτική προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για ένα κράτος μέσα από εξελίξεις που εκ πρώτης όψης, φαίνονται αρνητικές. Μια τέτοια είναι για τον Ελληνισμό η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον σε λίγες μέρες. 

Το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η επίσκεψη, είναι πραγματικά πρωτοφανές. Πρώτη φορά η Αμερική θα υποδεχθεί έναν πρώην σύμμαχο, περίπου σαν αντίπαλο. Σαφώς δε μιλάμε για τη διακριτή και διακριτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου στα αφορόντα την Τουρκία. 

Μιλάμε όμως για το σύνολο του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και για την αμερικανική κοινή γνώμη. Το μόνο βέβαιο είναι πως το θέμα της Τουρκίας, θα είναι ακόμη ”ζεστό” (έως και ”καυτό”) για αρκετό καιρό ακόμη. Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι πρωτόγνωρες αναφορικά με την εικόνα της εσωτερικής τους πολιτικής. 

Εξελίσσεται το θέμα της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου για το τηλεφώνημα στην Ουκρανία. Τα πολιτικά πάθη έχουν αγγίξει επίπεδα 2016 και παράλληλα, έχουμε την στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία η οποία εγείρει πάμπολλα ερωτηματικά.

 Αυτή τη φορά, όσο και να επιχειρηθεί να εξωραϊστεί η τουρκική αναρχία στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα καταστεί δυνατό. Η αμερικανική αντιπολίτευση, είναι έτοιμη και τρίβει τα χέρια της στην παράσταση που θα δοθεί στο Rose Garden, καθώς όσο καλά προετοιμασμένοι να είναι οι δύο ηγέτες, είναι αδύνατο να μην προκύψουν ”hot” θέματα και φράσεις οι οποίες θα προκαλέσουν. 

Σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνουμε δικαιολογημένα κάποια ερωτήματα: ”Μα καλά, δε βλέπουν τι κάνουν οι Τούρκοι; Πώς γίνεται να βλέπουμε την Τουρκία χωρίς κυρώσεις;”. Πραγματικά και δικαιολογημένα ερωτήματα. 

Ωστόσο η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, είναι πολύ περίπλοκη εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι ειδικές σχέσεις μεταξύ κρατών, συνιστούν την πιο δύσκολη κατηγορία διμερών σχέσεων. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βαδίζουν στο άγνωστο και στην βαθιά καχυποψία. Το τουρκικό lobby στις ΗΠΑ περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο. 

Όλα αυτά, δε γίνεται να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μια χώρα σαν την Αμερική πρέπει να γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο. Είναι πολύ καλό για τον Ελληνισμό οτι ένας πολιτικός που κυλιέται κάθε μέρα στην ανομία και αιματοκύλησε τη Βόρεια Συρία, θα πάει στην Ουάσινγκτον ως καλεσμένος του Αμερικανού προέδρου που όλο και περισσότερο προβληματίζει και εξοργίζει το σύνολο πολιτικών και πολιτών. 

Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ διεθνοποιείται το πρόβλημα της Τουρκίας χωρίς να αναλώνουμε διπλωματικό κεφάλαιο για τα ελληνοτουρκικά, τόσο το καλύτερο για το Ελληνισμό. Η Τουρκία είναι ήδη μια χώρα που προκαλεί ολοένα και περισσότερο αρνητικά φορτισμένους συνειρμούς σε κράτη και σε διεθνή κοινή γνώμη. 

Το παράνομο όπως και κάθε μορφή φαύλου, οφείλουμε να το αφήνουμε να εκτεθεί και όχι να το κρύβουμε. Όσο για την τελική απόφαση του Ερντογάν να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, να θυμηθούμε μια διάσημη στρατηγική φράση: ”Ποτέ μη διακόπτεις τον αντίπαλό σου, όταν κάνει λάθος”. Και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα εξοργιστούν με την επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και η αμερικανική αντιπολίτευση όταν έλθει η ώρα, θα αποκαταστήσει την αμερικανική αξιοπιστία με επωφελή τρόπο -και για τα ελληνικά συμφέροντα- καθώς η Αμερική, ως υπερδύναμη, δεν επιθυμεί να διαβρώνεται το διεθνές κύρος της.

*Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top