GuidePedia

0

Συμφωνίες υψηλού συμβολισμού για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, αλλά και συμφωνίες στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζουν έμπειρα στελέχη του Ελληνικού επιτελείου, τα όσα συμφωνήθηκαν γι’ ακόμη μια χρονιά, μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ιορδανίας, την Κύπρο αλλά και το Ισραήλ. 

Στην περίπτωση της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, αυτή έρχεται αμέσως μετά το ταξίδι αστραπή του Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου στο Ισραήλ, που είχε εποικοδομητική συνεργασία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Στρατηγό Kochavi. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη που δύσκολα δείχνουν οι Ισραηλινοί, έχει φανεί κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι πληροφορίες λένε ότι αυτή θα φανεί προς την Ελλάδα ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, σε θέματα αμυντικών συνεργασιών. 

Μπορεί στον προγραμματισμό οι πολλές φορές τυποποιημένες συμφωνίες να έχουν πάρει γραμμή προτεραιότητας για τις υπογραφές, όμως το γεγονός της επίσκεψης του Έλληνα Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στο Τελ- Αβίβ, αφήνει πολλά να εννοηθούν για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών. 

Πριν ένα 48ωρο, στην Λευκωσία έπεσαν οι υπογραφές που επικυρώνουν και τυπικά το πρόγραμμα της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Κοινές ασκήσεις σε όλα τα επίπεδα είναι ο στόχος των τριών κρατών που θέτουν ως βάση την ειρηνική συνύπαρξη όλων στην περιοχή και μέσω της αμυντικής συμφωνίας αυτό επιδιώκεται. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν ο Υποναύαρχος Δημήτριος Καβουλάκος, Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, της ισραηλινής πλευράς ο Υποστράτηγος Amir Aboulafia, Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής, ενώ της κυπριακής ο Ταξίαρχος Μιχαήλ Παρπέρης, Διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

 Στο πλαίσιο της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις, σχετικά με τις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ θα έχει κοινή άσκηση με την Κύπρο, με τα μαχητικά από το Τελ Αβίβ να σκεπάζουν το FIR Λευκωσίας. 

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από το Ισραήλ εκπαιδεύονται στο πολυποίκιλο εδαφικό ανάγλυφο της χώρα μας, μέσα από ένα ιδιαίτερα «ανορθόδοξο» πρόγραμμα που περιλαμβάνει απαιτητικές ασκήσεις. Παράλληλα τα Ελληνικά γεράκια της 335 Μοίρας «Τίγρης» βρίσκονται στο Ισραήλ στο πλαίσιο της άσκησης «Blue Flag» και δεν έχουν σταματήσει να γράφουν ώρες πτήσεων εκπαιδευόμενοι με τους καλύτερους στον κόσμο ιπταμένους. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοινό μέτωπο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, τείνει σταδιακά να μετατραπεί σε τετραμερές σχήμα με τη συμμετοχή των Αμερικανών. 

Η Ιορδανία και οι κοινές ασκήσεις «SOF» 

Με την Ιορδανία οι στρατηγικές σχέσεις ίσως πει κανείς πως είναι διαχρονικές, όμως αυτές πολλές φορές απαιτείται να επαναβεβαιώνονται και να συνάπτονται οι νέες συμφωνίες του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας της επόμενης χρονιάς. 

Το νέο πρόγραμμα σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ χαρακτηρίζεται «αναβαθμισμένο» και περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς των επιχειρήσεων, των ασκήσεων και της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Ιορδανίας υπεγράφη από τον Αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ, Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, Ταξίαρχο Tawfiq Almarzouq.

Ανά τακτά χρονικά διάστημα μέσα σ’ ένα έτος στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών μεταβαίνουν στην Ιορδανία προκειμένου να εκπαιδευτούν με τα εκεί τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων και να υπάρξει έτσι και ανταλλαγή εμπειριών και στρατιωτικής κουλτούρας.

 Η Ελλάδα άλλωστε λειτουργεί σε τυποποίηση ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά η Ιορδανία αποτελεί μια χώρα της Μ. Ανατολής, όπως και το Ισραήλ αλλά και η Αίγυπτος, με διαφορετικές εμπειρίες που συζητούνται και αναπτύσσονται στα κοινά σενάρια. Η Αθήνα ξεκάθαρα μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας που ασκείται στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την Άγκυρα, πως οι συμμαχίες που διατηρεί μέσω των αμυντικών προγραμμάτων και συνεργασιών, την κάνουν έναν αξιόπιστο «παίκτη» της Αν. Μεσογείου που ολοένα και περισσότερες χώρες την εμπιστεύονται.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top