Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν επιβάλλει άτυπο εμπάργκο προς την Τουρκία για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για τα γεωτρύπανά της.
Γι΄ αυτό και η Άγκυρα απέσυρε τα γεωτρύπανα από την κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον φαίνεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να αντέξει το υψηλό κόστος χρήσης τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
΄Οπως γράφει Μουσταφά Μπαλμπάι στην “Τζουμχουριέτ”, το κόστος ενός ξένου γεωτρύπανου φτάνει το 1 εκατ. δολάρια καθημερινά, ενώ των τουρκικών, που διαθέτει πλέον η χώρα, κατεβαίνει αυτομάτως στις 300 χιλιάδες δολάρια ημερησίως το καθένα. Κι ο λόγος του τεράστιου οικονομικού μεγέθους των γεωτρήσεων είναι το υψηλό κόστος των μηχανικών και χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα εδώ και δύο μήνες οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν εμπάργκο κατά της Τουρκίας.
Ο Τούρκοι αναζήτησαν άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα από την Κίνα, που παράγει παρόμοια υλικά. Τα υλικά αυτά όμως αποδείχτηκαν ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις γεωτρήσεις της ανατολικής Μεσογείου.
Οι αμερικανικές Exxon, Noble, η βρετανική BG, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η νοτιο-κορεατική Kogas, η ισραηλινή Delek Drillinig Group, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, το Λίβανο, η Ελλάδα έχουν όλες υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο και έχουν ιδρύσει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατ. Μεσογείου. Η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει πουθενά, γράφει ο δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ».
«Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική χώρα έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά ούτε και αυτό της το επιτρέπουν. Μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική «Γαλάζιας Πατρίδας», καταλήγει.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου