Ετοιμάζονται οι Τούρκοι θέτοντας «τις μηχανές τους στο φουλ» για την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα με την συνδρομή ΗΠΑ-Ισραήλ το επόμενο διάστημα. Για αυτό και μέσω «ασκήσεων» η Άγκυρα θέλει να έχει παρουσία στα «κρίσιμα» σημεία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την Διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων αυτήν την στιγμή διεξάγεται άσκηση «Ηλεκτρονικού πολέμου» σε Αιγαίο και Μεσόγειο από πλήθος πολεμικών πλοίων , ελικοπτέρων και ειδικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή τουρκικά πολεμικά σκάφη που ανήκαν στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας.
Οι ασκήσεις που υλοποιούνται μαζί την Ακτοφυλακή, αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος…επίσημα…διότι ανεπίσημα αποτελούν πρόβα τζενεράλε για δράση κατά των ελληνικών συμφερόντων όπου αυτά υπάρχουν.
Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν και ελικόπτερα που ανήκαν στη Διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων τα οποία μετέφεραν δυνάμεις κομάντος της περίφημης δύναμης Bordo Barelli.
Η ηλεκτρονική άσκηση πολέμου χωρίς όπλα και πυρομαχικά θα λήξει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.
Άμεση όμως ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην σημερινή στην υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα και Αίγυπτο στο πλαίσιο της τριμερούς, με δέσμευση θαλάσσιων περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις.
Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 1205/17 δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή, η οποία ξεκινάει από τα ανοιχτά της Πάφου και εκτείνεται μέχρι τα ανοιχτά της Αγίας Νάπας, περιλαμβάνοντας τμήματα των οικοπέδων 1,2, 7, 8, 9 και 13.
Η δέσμευση αποσκοπεί στην πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης και αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 μέχρι τις 23:00 της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, με τη NAVTEX 1206/17, δεσμεύει την ίδια ακριβώς έκταση με σκοπό τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου μέχρι τη 01:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου.
Τέλος, με τη NAVTEX 1209/17 η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ακτίνας 15 ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά της κατεχόμενης Μόρφου, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Βαίνουμε σε πολύ κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά.
Τι αναφέρει η «Τουρκική Στρατηγική Ναυτικών Δυνάμεων!
Αυτή είναι μια προσεκτικά προετοιμασμένη στρατηγική ανάλυση για την αποστολή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού από τον Οκτώβριο του 2015 γεμάτη με στρατιωτικές απειλές τόσο λόγω της Συρίας όσο και λόγω της επικίνδυνης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Αυτό το ολοκληρωμένο έγγραφο είναι «ανοικτό» στο ευρύ κοινό, έχοντας σκοπό την δημοσιοποίηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων, όσο και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους όρους της τουρκικής θαλάσσιας στρατηγικής σε περιοχές ζωτικής σημασίας για την Άγκυρα .
Συγκεκριμένα αναφέρει : «Η Πατρίδα πρέπει να γίνει ένα ασφαλές ισχυρό κράτος και στη θάλασσα, να έχει λόγο σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις θαλάσσιες, και να έχει παρουσία παντού . Αυτό αποτελεί τον πυλώνα της τουρκικής ναυτικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια.
Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις οφείλουν να προσφέρουν ασφάλεια στο τουρκικό εμπορικό στόλο . Σύμφωνα με αυτήν την προοπτική:
Α. Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι σήμερα η πλέον προτιμώμενη μορφή της μεταφοράς στον κόσμο.
Β. Η εμπορική ανταγωνιστικότητα των χωρών είναι ανάλογη με την θέση τους να επωφεληθούν από το σύστημα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών.
Γ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα θαλάσσια δρομολόγια μεταφορών είναι ένα μέσο μεταφοράς ενέργειας και είναι ένα σημαντικό στοιχείο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Σήμερα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής του ανταγωνισμού αποτελούν οι θαλάσσιες μεταφορές .
Δ. Ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών που αφορά το 80% της αξίας (δολάρια) αφορά αποκλειστικά την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που μεταφέρονται δια θαλάσσης.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου