GuidePedia

0



Για “νέες πηγές πλούτου”,μίλησε ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του.Μόνο που για να υπάρξουν αυτές οι νέες πηγές πλούτου,θα πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα να το πάρει απόφαση και να προχωρήσει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Τι την εμποδίζει; Η φοβία των τουρκικών απειλών,ας μην κρυβόμαστε. Οι ψευτο-παλλικαρισμοί της Άγκυρας στ΄ ανοιχτά της Κύπρου έμοιαζαν μάταιοι,αλλά ήταν και “υποθήκη” γι΄ αυτά που θα ακολουθήσουν στο Αιγαίο. Όμως ούτε αυτό μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την απαράδεκτη καθυστέρηση της Ελλάδας να ασκήσει τα απολύτως νόμιμα δικαιώματά της.
Ποιο είναι το σημείο όπου θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από την Άγκυρα;Το Καστελόριζο. Το ελληνικό νησί-αγκάθι για τη Τουρκία.Το γιατί φαίνεται στο χάρτη.





Το Καστελόριζο “παγώνει” τα σχέδια της Άγκυρας για να ορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο,χώρα η οποία λόγω της αδιαφορίας των Ελληνικών κυβερνήσεων να “κλείσουν” το θέμα της ΑΟΖ, έχει συμφωνήσει με τη θέση της Τουρκίας,σύμφωνα με την οποία το Καστελόριζο δεν ...υπάρχει σ΄ότι αφορά στην ΑΟΖ!

Το σενάριο να δεχτεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα είναι εφιάλτης. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που η Τουρκία “σβήσει” το Καστελόριζο από το χάρτη ,η Ελλάδα δεν θα έχει ΑΟΖ με τη Κύπρο! Οι ευθύνες όσων τα τελευταία χρόνια που η Κύπρος ζητούσε να προχωρήσει ο ορισμός ΑΟΖ είναι τεράστιες!

Η δραματική καθυστέρηση και η εγκληματική αναποφασιστικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων έχει προσθέσει κι ένα ακόμη αγκάθι,που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εμποδίσει την Ελλάδα να υερασπιστεί τις θέσεις της και τα δικαιώματά της .Αρκεί να το αποφασίσει.
Το Φεβρουάριο του 2009, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια απόφαση για ταυτόχρονη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.Τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα;

Το αντικείμενο της διαμάχης είχε να κάνει με μια βραχονησίδα στη Μαύρη Θάλασσα.Η Ρουμανία υποστήριζε ότι δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδακαι ΑΟΖ,η Ουκρανία το αντίθετο.

Η απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου 2009 δεν απέρριψε τελείως τους ισχυρισμούς της Ρουμανίας.Γι΄ αυτό και αυτή η απόφαση πρέπει να μελετηθεί και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.


Όμως για να μην πελαγοδρομούμε. Τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας είναι πανίσχυρα. Και γι΄ αυτό είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει με τρόπο ανορθόδοξο και βίαιο να τα καταρρίψει.Να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά.Να αναστατώσει τη περιοχή προκαλώντας μια σοβαρή κρίση που στόχο θα έχει να οδηγήσει την Ελλάδα σε δεινή θέση και σε συζήτηση και διαπραγμάτευση συμφερόντων και δικαιωμάτων της.

Σ΄αυτή τη περίπτωση η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να έχει θέσει εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει επ΄ ουδενί να ξεπεράσει.Κι εδώ ανοίγει το θέμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το υπάρχον ελληνικό οπλοστάσιο,με βασικούς υπεύθυνους τους υποστηρικτές της άποψης “έλα μωρέ δεν θα γίνει και πόλεμος”.Πόλεμος σαν κι αυτούς που έβλεπαν μικροί στη τηλεόραση πιθανότατα δεν θα γίνει.Αλλά όσα προαναφέραμε είναι “πόλεμος” που η έκβασή του έχει μεγάλη σημασία για ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top