Εμφύλιος πόλεμος ορθοδόξων ξέσπασε πριν από λίγο, με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να εκδίδει επιθετική ανακοίνωση κατά του Πατριαρχείου της Μόσχας ζητώντας να μην παρεμβαίνει το τελευταίο στα εσωτερικά του Αγίου Όρους με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και την προφυλάκιση του Eφραίμ.Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση αφού το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι σε ανοικτή διένεξη με την Μόσχα, η οποία πλέον λόγω αδυναμίας του πρώτου να υπερασπιστεί τα ορθόδοξα δίκαια ευρισκόμενο σε "εχθρικό έδαφος" επιχειρεί να αναλάβει τα πρωτεία της Ορθοδοξίας. Στην μέση βρίσκεται η ελληνορθόδοξη Εκκλησία η οποία ανάλογα με τους ηγέτες της (π.χ. ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε ταχθεί υπέρ της Μόσχας), αποφασίζει υπέρ ποίου το μέρος θα ταχθεί.
Μέχρι πρότινος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου...
Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά πάγια τακτική σεβόμενο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποφεύγει πάντοτε πάσαν ανάμειξιν εις εκκρεμούσας δικαστικάς αποφάσεις, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας» στη συνέχεια καλεί το Πατριαρχείο Μόσχας, αποφευγοντας ακομη και να το κατονομάσει, να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά της Αθωνικής Πολιτείας.
«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ως άνω θέματος, υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέπονται την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Φανάρι υπό την Προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα και για το θέμα της προφυλάκισης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δηλώνουν τη "λύπη τους" για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
H επίθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ομόλογο της Μόσχας (έστω και αν η πρωτοκαθεδρία ανήκει εθιμικά στην Κωνσταντινούπολη) είναι η απάντηση των "δυτικόστροφων" της Ορθοδοξίας στην Εκκλησία της Μόσχας.
Ενισχυμένο από τις ΗΠΑ, ειδικά μετά το 1990 ως αντίβαρο στο αναγεννημένο Πατριαρχείο της Μόσχας, η Κωνσταντινούπολη έκανε δυναμική επανεμφάνιση στα ελληνικά εκκλησιαστικά πράγματα ειδικά στις λεγόμενες "Νέες Χώρες" που είχαν παραμείνει στην αρμοδιότητά του, δηλαδή τα εδάφη που απελευθερώθηκαν το '12-'13 και τα Δωδεκάνησα.
Πριν από το 1990 δεν έπαιζε σχεδόν κανένα ρόλο στα ελληνικά εκκλησιαστικά πράγματα, ενώ ηγετική μορφή είχε να αναδείξει από την εποχή του Αθηναγόρα. Ο μακαριστός Χριστόδουλος, είχε έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Βαρθολομαίο τον οποίο θεωρούσε υπέρ το δέον "συμβιβασμένο" με την τουρκική υπηκοότητά του...
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου