GuidePedia

0

Η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», μέσω του οποίου θα μπορεί να προωθεί σε χώρες της νότιας Ευρώπης 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η Μόσχα υποστηρίζει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται τα έργα στρατηγικής σημασίας όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream και για να γίνουν πραγματικότητα και τα δύο θέλει τη στενή συνεργασία με τη Ρωσία. Παρά την προεκλογική φιλολογία από το ΠΑΣΟΚ που είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βούλησή του να ολοκληρωθεί ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης,
το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι και οι δύο αγωγοί αποτελούν προτεραιότητα. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε υψίστης σημασίας η χθεσινή επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα. Τον συνόδευσαν ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και με τον Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι υπήρξαν συναντήσεις με σύσσωμη την ηγεσία της Ρωσίας (υπήρξαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερτιουκόβ) καταδεικνύει το επίπεδο των σχέσεων που επιζητεί η Μόσχα με την Αθήνα.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», μέσω του οποίου θα μπορεί να προωθεί σε χώρες της νότιας Ευρώπης 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο αγωγός αυτός, αντίστοιχος του North Stream που τροφοδοτεί τη Γερμανία και κατ’ επέκτασιν τη Βόρεια Ευρώπη, θα κατασκευασθεί υποθαλάσσια στην Τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μαύρης Θάλασσας και θα φθάνει στη Βουλγαρία. Εκεί θα διχοτομείται κι ένα κομμάτι θα πηγαίνει μέσω Ελλάδος στην Ιταλία, ενώ το δεύτερο θα κινηθεί προς την Αυστρία. Με την κατασκευή του αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας αποφεύγεται η Ουκρανία, με την οποία η Μόσχα έχει λυκοφιλίαΤο έργο είναι τεράστιο. Ήδη υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Gazprom και της ελληνικής ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Χρειάζεται να ολοκληρωθεί αρχικά η τεχνική μελέτη και εν συνεχεία να τελειώσει και η πλήρης μελέτη. Το έργο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο ως το 2015. Το ύψος της σχετικής επένδυσης ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ετησίως η Ελλάδα λαμβάνει σήμερα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας. Η παρούσα συμφωνία λήγει το 2016. Αναμένεται, λοιπόν, να υπογραφεί η επέκτασή της για αρκετά χρόνια (πάνω από δέκα - δεκαπέντε). Θεωρείται βέβαιο ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα διπλασιασθεί η ανάγκη της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.
Η Αλγερία δίνει υγροποιημένο αέριο, το οποίο, όπως λένε οι Ρώσοι, είναι πιο ακριβό. Επίσης η διαμετακόμισή του στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολη. Πάντως, όπως ανέφεραν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική τη συμφωνία που υπάρχει με την Αλγερία, καθώς η διασπορά των συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου είναι σαφώς προς όφελος της Ελλάδας. Άλλωστε αυτό φάνηκε πέρυσι, όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και σταμάτησε η παροχή φυσικού αερίου. Τότε οι Βούλγαροι πήραν από την Ελλάδα φυσικό αέριο, το οποίο είχε εξασφαλισθεί από την Αλγερία.Στην ατζέντα και τα εξοπλιστικά θέματα
Στην ατζέντα των επαφών του Πρωθυπουργού Παπανδρέου στη Μόσχα ήταν και τα εξοπλιστικά θέματα. Επί κυβερνήσεως Καραμανλή είχε υπογραφεί διακρατική συμφωνία για την παραγωγή 420 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) αξίας 1,2 δις ευρώ. Απομένει να υπογραφεί το συμβόλαιο, ώστε ν' αρχίσει η παραγωγή σε δύο με τρία χρόνια.
Η Μόσχα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, επιδίωξε υπογραφή συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την πώληση αεροσκαφών «Μπερίγεφ 200». Πρόκειται για πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης θαλασσίων συνόρων και παίρνουν μέρος σε διασώσεις στη θάλασσα. Οι Ρώσοι διαφημίζουν τα αεροσκάφη αυτά ως μιαν από τις καλύτερες λύσεις για χώρες σαν την Ελλάδα με θαλάσσια σύνορα.
Ο τρίτος τομέας στον οποίο δόθηκε σημασία από ρωσικής πλευράς είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας το 2014. Η πόλη διαθέτει έντονη ελληνική παρουσία και ιστορία. Γι’ αυτό και η Μόσχα επιζήτησε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις για την κατασκευή ξενοδοχείων και σταδίων. Στην περιοχή ήδη δραστηριοποιείται η «Μηχανική Α.Ε.». Η Αθήνα ενδιαφέρεται να προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς επίσης και να βοηθηθούν Έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.Στη Μόσχα συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα πολιτιστικής συνεργασίας καθώς και το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, η πρωτοβουλία του προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Το θέμα ετέθη από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας στον ΟΑΣΕ και έγινε γνωστό ως διαδικασία της Κέρκυρας. Η Μόσχα συνεχίζει να θέτει το ζήτημα αυτόνομα. Έτσι, πέρυσι το Νοέμβριο εστάλη από το Κρεμλίνο επιστολή στον Γ. Παπανδρέου, όπου περιγραφόταν η ιδέα του Ρώσου Προέδρου για το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.Κυπριακό και Κοσσυφοπέδιο
Όσον αφορά το Κυπριακό, η Μόσχα υποστηρίζει σθεναρά μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, γεγονός που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας από την Αθήνα, ενώ και για το Κοσσυφοπέδιο η ρωσική διπλωματία έχει σταθερή άποψη και ελπίζει, όπως άφησε να εννοηθεί ρωσική διπλωματική πηγή, ότι την ίδια σταθερή θέση θα έχει και η Ελλάδα. Για τη Μόσχα δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του κρατιδίου εφόσον παραβιάζεται η απόφαση 1244 του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ζήτημα αυτό συμφωνεί και η Αθήνα, καθώς υποστηρίζει λύση με βάση την απόφαση 1244 που ελήφθη μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και προβλέπει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top