GuidePedia

0
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζητεί εξουθενωτικές κυρώσεις.Η απάντηση του Ιράν στις μεγάλες δυνάμεις στην περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι τέτοια που θα το μετανιώσουν, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.«Βεβαίως αν κάποιος ενεργήσει κατά του Ιράν η απάντησή μας θα είναι οπωσδήποτε αρκετά σθεναρή, ώστε να τους κάνουμε να το μετανιώσουν», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Αχμαντινεζάντ δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την απάντηση του Ιράν, αλλά σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα του.
Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ουρανίου με τις μεγάλες δυνάμεις και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και ότι εξακολουθούν να γίνονται σχετικές συνομιλίες.

«Γίνονται κάποιες συνομιλίες για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει επίσης περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενό τους.

«Το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι είμαστε έτοιμοι για μια ανταλλαγή καυσίμου εντός ενός δίκαιου πλαισίου», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας: «Εξακολουθούμε να είμαστε διατεθειμένοι για μια ανταλλαγή, ακόμη και με τις ΗΠΑ», αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει «ταυτοχρόνως».

Ο Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε επίσης στην εντολή που έδωσε την περασμένη εβδομάδα για να αρχίσει η Τεχεράνη την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, αντί για την επίτευξη συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για ανταλλαγή καυσίμου. Μετά την κίνηση αυτή οι δυτικές δυνάμεις διατύπωσαν νέα αιτήματα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

«Δεν είχαμε κάποιο σχέδιο για εσωτερική παραγωγή (ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού) επειδή επρόκειτο για μικρή ποσότητα καυσίμου και δεν ήταν οικονομικό», δήλωσε, «αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει καλή θέληση ως προς αυτό και τους είπαμε ότι αν δεν μας προμηθεύσουν αυτοί (με πυρηνικό καύσιμο) σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε μέσα στο Ιράν». «Ακόμη και τώρα, αν μας προμηθεύσουν με το απαραίτητο καύσιμο, οι συνθήκες θα αλλάξουν», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν Μοχαμάντ Τζαμπάντ Λαριτζανί δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γενεύη ότι η Τεχεράνη, η οποία κατασκευάζει έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό, θέλει να αναλάβει ρόλο προμηθευτή πυρηνικών σταθμών και πυρηνικού καυσίμου στις γειτονικές του χώρες.

«Κατασκευάζουμε έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό, πράγμα που θα μας δώσει μεγάλη ώθηση. Είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα προμηθεύουν με πυρηνικούς σταθμούς και καύσιμο τις άλλες χώρες» της περιοχής, σημείωσε ο Λαριτζανί.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε δηλώσεις που έκανε από τη Μόσχα και τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ζητούσε την επιβολή «εξουθενωτικών κυρώσεων» στην Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να πείσει τη Μόσχα να υποστηρίξει την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε εξάλλου ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν την παύση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και εισαγωγών βενζίνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top