GuidePedia

0
«Για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το θεσμικό πλαίσιο με την ολοκλήρωση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της Συμφωνίας Διέλευσης, μπορεί να ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, σύντομα, εντός εξαμήνου, και αμέσως να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής», δήλωσε συγκεκριμένα, ενώ μίλησε ακόμα για ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν των διαδικασιών για τη λειτουργία της μεικτής ελληνορωσικής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του ελληνικού τμήματος και της μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού South Stream
.Ερωτηθείς για τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε ‘στρατηγική’, σημειώνοντας ότι «βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των δύο μερών, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα». Θύμισε άλλωστε ότι την αλληλεξάρτηση και συμπληρωματικότητα των δύο μερών, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, μια και «η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της ΕΕ», όπως είπε. Έκανε μάλιστα λόγο για ‘θεσμοθετημένη’ διμερή συνεργασία, στο πλαίσιο των ‘τεσσάρων Κοινών Χώρων’, η σύσταση των οποίων είχε αποφασισθεί το 2003, επί ελληνικής προεδρίας, εκφράζοντας την ελληνική συμφωνία στις σχετικές προτεραιότητες που έχει θέσει η ισπανική προεδρία.
Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα υπήρξε παγίως και με απόλυτη συνέπεια ένας σταθερός υποστηρικτής της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους». Παρατηρώντας ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία αντιμετωπίζουν πολλές κοινές απειλές, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας για εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας.Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς. Στηρίζοντας πάντα τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, τόνισε πως ναι μεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ιδίως σε πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας, πλην όμως όχι αρκετά ουσιαστική σε άλλα, καίρια ζητήματα. «Γνωρίζουμε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη αλλά πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι εφικτή. Εάν όμως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την αναγκαία βούληση για ευελιξία και συμβιβασμό, όπως επιδεικνύει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, φοβούμαι ότι οι συνομιλίες δύσκολα θα επιτύχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Θερμά λόγια επιφύλαξε ο κ. Παπανδρέου για τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. «Οι ρωσικές προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε ενδελεχώς σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αποτελούν μία εποικοδομητική συνεισφορά στο διάλογο για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Συνεπώς, θεωρούμε σκόπιμο οι περαιτέρω σχετικές συζητήσεις να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της θεσμικά κατοχυρωμένης ‘Διαδικασίας της Κέρκυρας’», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως ‘πολύτιμη’ κάθε συνεισφορά που αποσκοπεί στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, προπάντων όταν προέρχεται από μία χώρα ‘αναντικατάστατης στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια και συνεργασία, όπως η Ρωσία’.
Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες, διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες που θα έχει στην Μόσχα, στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο κρατών. «Η ελληνική Πολιτεία και ο ελληνικός λαός θεωρούν τη Ρωσία στενή φίλη και στρατηγικό εταίρο, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε πλειάδα περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων», είπε μεταξύ άλλων, καλώντας τη Ρωσία σε από κοινού εργασία για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών. «Παρά την οικονομική κρίση, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προώθηση των επενδύσεων εκατέρωθεν, την ενεργειακή συνεργασία, τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών και τη συνεργασία στους τομείς, όπου οι δύο χώρες μας έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός», είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε μάλιστα τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
Ο πρωθυπουργός τέλος, τόνισε την υποστήριξη από ελληνικής πλευράς του ρωσικού αιτήματος για κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες από την ΕΕ. «Η Ελλάδα, ως χώρα με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τη Ρωσία, καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για τη διευκόλυνση των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα μας», είπε, αναφέροντας και τις οδηγίες για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης θεώρησης, αλλά και την αναβάθμιση της ελληνικής προξενικής παρουσίας στη Ρωσία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top