GuidePedia

0

Νίκος Μελέτης
Να συντηρηθούν σχέσεις που έχουν εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα σε μια περίοδο που υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει η Αθήνα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Ν. Δένδιας σήμερα με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σ. Σούκρι την επομένη εβδομάδα.

Οι σχέσεις με τα Εμιράτα και την Αίγυπτο είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά η επαναβεβαίωση με κάθε ευκαιρία των καλών σχέσεων είναι σημαντική, πολύ περισσότερο που και οι δυο χώρες έχουν προχωρήσει στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων τους με την Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η είδηση για δρομολόγηση αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων της Σ.Αραβίας με το Ιράν, και το άνοιγμα των αραβικών χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία ανακατεύει και πάλι την τράπουλα στην Μ. Ανατολή.

Χθες ο Σ.Σούκρι υποδέχθηκε στο Κάιρο για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια τον Υπουργό εξωτερικών της Συρίας ενώ στις 19 Μαρτίου ο πρόεδρος Ασαντ επισκέφθηκε τα Εμιράτα σε μια κίνηση που σήμανε και τον τερματισμό απομόνωσης του από τους υπόλοιπους Άραβες. Τα Εμιράτα μάλιστα πρωτοστατούν στην προσπάθεια επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο απ' όπου είχε αποβληθεί το 2011 λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από το καθεστώς Ασαντ.

Η επιστροφή των Αράβων στην Συρία δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε αυτή την δεκαετία το οποίο έχουν σπεύσει να καλύψουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν που με τον ένα η άλλο τρόπο ελέγχουν την Δαμασκό.

Ο Σ. Σούκρι στην συνάντηση του χθες με τον Σύριο ομόλογο του Φαϊσαλ Μεγκτνάντ τόνισε με έμφαση ότι η Αίγυπτος στηρίζει τον «Συριακό λαό για την αποκατάσταση της ενότητας της χώρας και της κυριαρχίας της σε όλα τα εδάφη της». Μια αναφορά που έχει σαφείς αιχμές για την Τουρκία η οποία διατηρεί υπό κατοχή μεγάλο τμήμα της Βόρειας Συρίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ασαντ στην επίσκεψη του στην Μόσχα, όπου ο πρόεδρος Πουτιν προσπάθησε να μεσολαβήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας - Δαμασκού είχε δηλώσει «ότι «είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν αλλά μόνο αν τα τουρκικά στρατεύματα αποχωρήσουν από τη βόρεια Συρία».

Επίσης οι Άραβες παρά τα βήματα που γίνονται για την αποκατάσταση σχέσεων Σ.Αραβίας -Ιραν ,δεν επιθυμούν να συνεχισθεί η διείσδυση και ο έλεγχος της Συρίας από την Τεχεράνη. Οι σεισμοί έδωσαν την ευκαιρία στα Εμιράτα και στην Σ.Αραβία να αποκαταστήσουν τους διαύλους με την Δαμασκό και να υποσχεθούν μεγάλη οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι εξελίξεις στην Συρία αλλά και στην Λιβύη θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Ριαντ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σισι, οποίος προσδοκά επίσης για γενναία οικονομική στήριξη.

Η Αθήνα μετά από εντατική διπλωματική προεργασία σχεδιάζει να φιλοξενήσει στην Ελλάδα συνάντηση όλων των Ειδικών Εκπροσώπων των κρατών μελών της Ε.Ε. για την Συρία, ώστε έτσι να έχει τον ρόλο που της αναλογεί σε μια σοβαρή περιφερειακή κρίση, οι συνέπειες της οποίας αγγίζουν και την χώρα μας.

Ο Ν. Δένδιας έχει συναντηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με τον ειδικό εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία κ. Πετερσεν ενώ η πρέσβης Τ.Αθανασίου είναι σε επαφή με τους ομολόγους της και έχει εργασθεί για αυτή την συναντηση που προγραμματίζεται για τις 21 Απριλίου.

Βεβαίως παραμένει ως πρόβλημα το γεγονός ότι η πρεσβεία μας στην Δαμασκό δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως την λειτουργία της παρά την τοποθέτηση ως πρέσβη του Ν.Πρωτονοτάριου

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη και ο Ν. Δένδιας εκτός των οικονομικών σχέσεων στις οποίες δίνουν προτεραιότητα τα Εμιράτα θέλει να διατηρήσει ενεργό και τον θεσμό των διαβουλεύσεων που προβλέπονται από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες ώστε να επικαιροποιούνται και τα υπόλοιπα σκέλη της συμφωνίας η οποία ως γνωστόν περιλαμβάνει και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Αλλά και η επίσκεψη του κ. Σούκρι έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Κάϊρο και ενώ η επιχείρηση αποκατάστασης των σχέσεων Σίσι-Ερντογάν έχει επιβραδυνθεί λόγω των σοβαρών εκκρεμοτήτων που παραμένουν στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση θα γίνει μια ανασκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων αλλά και ενημέρωση από ελληνικής πλευράς για το «ήπιο κλίμα» με την Τουρκία, ενώ από αιγυπτιακής πλευράς θα παρουσιασθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Λιβύη, όπου η Αίγυπτος δείχνει να διαφωνεί με τις προτάσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ, για την δρομολόγηση της διαδικασίας που θα οδηγεί σε εκλογές. Επίσης, υπάρχει μια ακόμη εκκρεμότητα που αφορά την απάντηση στην κοινή επιστολή που απέστειλαν στον ΟΗΕ η Λιβύη και η Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top