GuidePedia

0


Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) επικύρωσε επίσημα τη Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας που υπεγράφη με την Παλαιστινιακή Αρχή στις 25 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Yılmaz Bilgen στην εφημερίδα Türkiye.

Αυτή η ενέργεια, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, θα επιτρέψει στην Τουρκία να στείλει στρατιώτες στην Παλαιστίνη.

Η εφημερίδα αναφέρει τα εξής πολύ …ενδιαφέροντα, μόνο που τα περισσότερα αποτελούν τουρκικές φαντασιώσεις.

Ρωτήσαμε τον ε.α. Ναύαρχο Cihat Yaycı σχετικά με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και αυτός απάντησε:

«Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας από κάθε άποψη. Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, τουρκικά στρατεύματα μπορούν να πάνε στην Παλαιστίνη. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βάση για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας με την Παλαιστίνη».

Ο ε.α. αξιωματικός δήλωσε πως «βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, τα μέρη θα συνεργαστούν για την πρόληψη, την καταστολή και τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στο πλαίσιο των ίδιων μέσων. Η συμφωνία καθιστά δυνατή τη δραστηριοποίηση μονάδων Τουρκικής Ακτοφυλακής και Στρατοχωροφυλακής στην Παλαιστίνη για εκπαιδευτικούς σκοπούς”.

“Ομοίως, είναι δυνατή η εκπαίδευση παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στην Τουρκία. Αυτή η πρακτική αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι στην 70ετή πολιορκία του Ισραήλ και τις πολιτικές απομόνωσης των Παλαιστινίων από τον κόσμο. Πέρα από την ‘άρση’ του αποκλεισμού κατά της Παλαιστίνης, γίνεται ένα πολύτιμο βήμα για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε στην εφημερίδα.

Ο Yaycı υποστήριξε ότι η Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας με την Παλαιστίνη θα καλύψει τη Μεσόγειο. Σημείωσε δε τα εξής:

“Αυτή η διαδικασία θα επιφέρει φυσικά τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας των δύο χωρών. Η ‘Ε/Κ διοίκηση’ και ο Λίβανος έχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα χωρικά τους ύδατα. Το Ισραήλ καταλαμβάνει μόνο τα κρυμμένα κοιτάσματα σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Karish και του Τεμαχίου 9, εντός των συνόρων της ΑΟΖ του Λιβάνου. Μαζί με την ‘Ε/Κ πλευρά’, η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε φυσικό αέριο, υδρίτες και αποθέματα πετρελαίου. Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα σε όλα αυτά τα αποθέματα, και ‘αγνοήθηκαν’. Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας με την Παλαιστίνη θα εξαλείψει σημαντικά αυτές τις παραβιάσεις», υποστήριξε.

Σημειώνοντας ότι η κίνηση της Τουρκίας θα πρέπει να υποστηριχθεί ειδικά από ισλαμικές χώρες, ο Yaycı κατέληξε αναφέροντας:

«Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ και η διαδικασία αλλαγής της κυβέρνησης καθώς και οι πρόσφατες συγκρούσεις αποτέλεσαν πολύ σημαντικές εξελίξεις. Το χρονοδιάγραμμα του Προέδρου Erdoğan για υπογραφή και έναρξη ισχύος της συμφωνίας έχει νόημα από αυτή την άποψη.

Ειδικότερα, οι ισλαμικές χώρες που παράγουν πετρέλαιο, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Μια ισχυρή αντίδραση για το πετρέλαιο έναντι της ισραηλινής κατοχής και των καταχρήσεων στην Παλαιστίνη θα μπορούσε να ‘κλειδώσει’ την παγκόσμια αγορά ενέργειας. Στη συνέχεια, ο ισραηλινός αποκλεισμός και η παλαιστινιακή πραγματικότητα θα λάβουν μια πολύ διαφορετική διάσταση μέσω του δρόμου που άνοιξε η Τουρκία».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρόκειται βεβαίως για Fake News, και φαντασιώσεις. Η ιστοσελίδα μας έχει δημοσιεύσει εδώ και καιρό την είδηση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ΑΟΖ με την Τουρκία. Τελεία και παύλα…

Όσον αφορά την αποστολή τουρκικού στρατού. αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Η Τουρκία, μετά από πρόσκληση των Παλαιστινίων, θα μπορούσε να στείλει Τούρκους στρατιώτες. Απ’ εκεί και πέρα είναι ζήτημα στο οποίο θα απαντήσει επί του εδάφους το Ισράηλ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top