GuidePedia

0


Κάποτε, εν μέσω μάλιστα της φρικτής γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής, τα Ελληνόπουλα δεν έκαναν καταλήψεις, δεν έκαναν διαδηλώσεις υπέρ φονιάδων, δεν έκαιγαν την Σημαία, το ιερό σύμβολο του Έθνους. Αυτή είναι μια ιστορία για εκείνα τα Ελληνόπουλα, του πολέμου και της κατοχής, τα πραγματικά γενναία και υπεύθυνα των πράξεών τους που δεν φοβήθηκαν ούτε τα όπλα των εχθρών.

Η Φλώρινα κατελήφθη από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941. Σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψή της άρχισαν να την διεκδικούν οι Βούλγαροι που συνεργαζόταν με τους “μακεδόνες” αυτονομιστές πριν οι τελευταίοι προσκολληθούν στον Τίτο. Οι Βούλγαροι είχαν στείλει αξιωματικό σύνδεσμο στο γερμανικό φρουραρχείο της πόλης. Τον Αύγουστο του 1941 έφτασε στην πόλη ο Βούλγαρος δήμιος Άντον Κάλτσεφ προκαλώντας τον τρόμο. Πολλοί αυτονομιστές στη Φλώρινα ύψωσαν τότε βουλγαρικές σημαίες στην πόλη με στόχο να πειστούν οι Γερμανοί για την “βουλγαρικότητα” της πόλης.

Οι εχθροί όμως υπολόγισαν χωρίς τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα της Φλώρινας. Τα παιδιά, με επικεφαλής τον Αβραάμ Σακαλή, συγκροτήθηκαν, τρόποι τινά, στρατιωτικά. Μια μέρα τα παιδιά πήγαν στο κρατικό φυτώριο της πόλης και ζήτησαν την άδεια να κόψουν μια νεαρή λεύκα. Ο φύλακας ρώτησε το γιατί και όταν αυτά του εξήγησαν τα βοήθησε.

Την επομένη ο κορμός της νεαρής λεύκας είχε μετατραπεί σε ιστό και πάνω του κυμάτιζε υπερήφανη η Ελληνική σημαία! Τα παιδιά είχαν υψώσει την σημαία με κανονική στρατιωτική τελετή, με ένα από αυτά να παίζει σάλπιγγα και τα άλλα να κρατούν ξύλινα “τυφέκια”. Το γεγονός προκάλεσε τρομερή εντύπωση στην πόλη και έδωσε θάρρος στους Έλληνες, αλλά και προκάλεσε τη λύσσα των Βουλγάρων και των “μακεδόνων”.

Τα παιδιά όμως συνέχιζαν κανονικά. Ένα απόγευμα εμφανίστηκε ένα γερμανικό όχημα. “Εμείς τη δουλειά μας παιδιά. Να δουν οι Γερμανοί ότι είμαστε Έλληνες και η Φλώρινα είναι ελληνική!”, είπαν. Από το αυτοκίνητο κατέβηκε ένας Γερμανός αξιωματικός. Ο σαλπιγκτής πιτσιρίκος την ώρα αυτή παιάνιζε το ηχητικό σήμα της υποστολής της σημαίας και τα λοιπά παιδιά στέκονταν προσοχή. Ο Γερμανός πέρασε εμπρός τους χαιρετώντας στρατιωτικά ως να επιθεωρούσε στρατιωτικό τμήμα, χάιδεψε στο κεφάλι το παιδί που κρατούσε διπλωμένη, πλέον, την σημαία και αποχώρησε.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν ο φρούραρχος της πόλης. Το συμβάν χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως πρόσχημα για να αποκρούσουν το βουλγαρικό αίτημα να τους παραδοθεί η Φλώρινα. Όμως και οι Ιταλοί προσπάθησαν να παρέμβουν αλλά τα παιδιά, με την ιαχή “Αέρα” και με πέτρες τους έδιωξαν!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top