GuidePedia

0


Η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την κρίση σε Έβρο και Αιγαίο, έχει δώσει μί σαφή κατευθυντήρα γραμμή, προς την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Την περαιτέρω ενίσχυσή της εξετάζει η Πολεμική Αεροπορία με το βλέμμα στο μέλλον, μετά την αγορά των Rafale αλλά και την ανβάθμιση τω F-16 σε Viper.


Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα εξετάζει τρόπους να αξιοποιήσει την πολύ καλή περίοδο που διανύουν οι Ελληνοϊσραηλινές σχέσης. Γι’ αυτό και η Αθήνα ετοιμάζεται για προσθήκες όπλων από το πλούσιο και σύγχρονο ισραηλινό οπλοστάσιο.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι ρουκέτες Rampage και οι συλλογές καθοδήγησης Spice οι οποίες προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Οι ρουκέτες Rampage EXTRA (Extended Range Artillery) ουσιαστικά αποτελούν όπλα του πυροβολικού τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν προσαρμόσει στα μαχητικά τους. Δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού. Και μάλιστα δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο λογισμικό των F-16.

Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά 5 Mobile Radars αξίας 12-15 εκατ. έκαστο. Προσφέρουν και προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους και με αυτά κλειδώνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τέλος, τα «Israel Radar/Iron Dome» που είναι υπό διαπραγμάτευση από τον Πρωθυπουργό, θα αποτελέσουν το «κλειδί» του σφραγίσματος του ελληνικού εναέριου χώρου από κάθε απειλή.

Οι Belharra φέρνουν τους SCALP Naval

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού οι εξελίξεις είναι σημαντικές καθώς οι Γάλλοι επανήλθαν με νέα πρόταση για την πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων ψηφιακών φρεγατών Belhara, δύο από τις οποίες θα έχουν τη Γαλλική διαμόρφωση FDI, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα κατασκευαστούν όπως ακριβώς επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό. Οι Γάλλοι έχουν ανάψει το «πράσινο» φως για παραχώρηση μαζί με τις Belhara και των στρατηγικών όπλων SCALP Naval.

Αυτό που τρέμουν οι Τούρκοι είναι μήπως η Γαλλία προμηθεύσει με το συγκεκριμένο είδος πυραύλων και τους Έλληνες. Οι γαλλικοί πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν από υποβρύχια, με εμβέλεια 1.000 χλμ αλλά και από πλοία με εμβέλεια άνω των 1.000 χλμ.

Με άλλα λόγια, μία ελληνική Belhara αν εκτoξεύσει έναν πύραυλο θα μπορεί να πλήξει στόχο στην Άγκυρα. Ακόμα ένα ανταγωνιστικό στοιχείο της γαλλικής πρότασης είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος που μπορούν να διεξάγουν οι Belharra.

Mε την ανάπτυξη όλο και περισσότερων τουρκικών drones οι νέες ελληνικές φρεγάτες πρέπει να διαθέτουν μέσα αντιμετώπισής τους και οι Belharra ξεχωρίζουν και σε αυτό το πεδίο.
Τουρκία: Εικόνες από βάση με UAV

Ακόμη, φωτογραφίες από την τουρκική αεροπορική βάση Νταλαμαν στη ΝΔ Τουρκία κάνυν το γύρο μτου διαδικτύου. Η δορυφορική εικόνα Maxar Technologies από τις 5-2-2021 δείχνει και ένα ζεύγος Anka-S UAV.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top