

Τα επίμαχα βυθοτεμάχια της προκήρυξης του διαγωνισμού της Αιγύπτου. Σε κόκκινο κύκλο το βυθοτεμάχιο EGY-MED-W18 το οποίο τέμνεται από τον 28ο μεσημβρινό και το EGY-MED-W11 το οποίο τέμνεται από τον 26ο μεσημβρινό.

Συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και κατέθεσε στον ΟΗΕ (A,B,C,D,E,F,G), με προσθήκη των επίμαχων βυθοτεμαχίων που προκηρύσσει η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11 και κόκκινος κύκλος το Οικόπεδο 18), και αντιπαραβολή των ελληνικών βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).
Εφόσον δεν αλλάζει η χάραξη του οικοπέδου 11 (EGY-MED-W11), το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συναινεί με την υπέρβαση πέραν του 26ου Μεσημβρινού; Διευκρινίζεται ότι το βυθοτεμάχιο EG-MED-W11 θίγει την Ελληνολιβυκή υφαλοκρηπίδα που έχει ορισθεί μονομερώς από την Ελλάδα με το γνωστό χάρτη Μανιάτη (άρθρο 156 του Ν4001/11 - ΦΕΚ Α’ 179/22-8-2011).

Λεπτομέρεια παραπάνω χάρτη
Το ζήτημα είναι, εάν η Ελλάδα έχει εξετάσει τις επιπλέον επιπτώσεις στην ήδη υπονομευμένη υφαλοκρηπίδα του χάρτη Μανιάτη (από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ) σε μελλοντική Ελληνολιβυκή οριοθέτηση; Εάν η Ελλάδα συναινεί με την αιγυπτιακή χάραξη, τότε μπορεί να βρεθεί αναίτια σε αντιπαράθεση με τη Λιβύη η οποία δεν έχει ακόμη προβεί σε οριοθέτηση στην εν λόγω περιοχή (πέραν του αμφιβόλου υποστάσεως τουρκολιβυκού μνημονίου που ακυρώθηκε από λιβυκό δικαστήριο), με ότι αυτό συνεπάγεται.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.