- Η αποβολή της Τουρκίας από τα F-35 έδωσε τα μυστικά
- 6 μαχητικά έχασαν την ημισέληνο και φόρεσαν την αστερόεσσα
- Ετοιμάζονται για νέα συστοιχία S-400 οι Τούρκοι
Υπ’ αυτή την έννοια επιβεβαιώνονται οι φόβοι των Ηνωμένων Πολιτειών και δικαιώνονται για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, καθώς το αεροσκάφος 5ης γενιάς θα ήταν το αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών από την Άγκυρα αλλά και τους «πωλητές» του ρωσικού συστήματος S-400…
Λόγω των χαρακτηριστικών που έχουν οι S-400, δημιουργεί ένα καθεστώς απαγόρευσης της περιοχής όπου είναι αναπτυγμένοι σε ιδιαίτερα μεγάλο εύρος και είναι σχεδόν αδύνατο να προσπελαστεί από αεροσκάφη 4ης γενιάς, όπως τα F-16 και τα 3ης γενιάς F-4.
Τα δεδομένα που υπάρχουν και εξηγούν έμπειροι αξιωματικοί, αναφέρουν πως εφόσον περάσει ένα τέτοιο αεροσκάφος στην «hot» περιοχή των S-400, θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολα να καταφέρει να επιβιώσει.
Οι δοκιμές αυτές γίνονται από ομάδα αντιαεροπόρων ώστε να εκπαιδευτούν σε πραγματικούς στόχους και ταυτόχρονα εκπαιδεύονται και οι ίδιοι οι ιπτάμενοι της Τουρκίας, οι οποίοι με τη σειρά τους μελετούν τις δυνατότητες που παρέχουν οι S-400.
Τα απόρρητα δεδομένα των F-35…
Πάντως μπορεί οι δοκιμές που κάνει η Άγκυρα να είναι «έναντι» των Αμερικανικής κατασκευής F-16, ωστόσο αυτά τα μαχητικά δεν έχουν να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους.
Σίγουρα σημειολογικά υπάρχει αξία γι’ αυτές τις δοκιμές, διότι ο «άσπονδος» φίλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία για την πλήρη ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος που προμηθεύτηκε από τους Ρώσους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Αμερικανικό σύστημα έστρεψε ομαδικά τα πυρά του κατά της Άγκυρας γι’ αυτή την αγορά και ο μόνος που διατήρησε «διπλωματική» στάση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως σ’ αυτό που θα υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα είναι η διαρροή των στοιχείων του F-35 και οι μετρήσεις των αποστάσεων από την οποία το αεροσκάφος 5ης γενιάς μπορεί να το «πιάσουν» τα ραντάρ των S-400, τα ύψη και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Κατά συνέπεια θα υπήρχε η πλήρης αποκάλυψη του F-35 με τα πρώτα ουσιαστικά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.
Εφόσον η Τουρκία είχε πάρει στα χέρια της έστω και ένα F-35, μέσα από αυτές τις δοκιμές και από τους διαύλους των μυστικών υπηρεσιών η διαρροή των απόρρητων στοιχείων που καθιστά «αόρατο» το F-35 θα ήταν και στα χέρια των Ρώσων. Κατά συνέπεια ο άσσος που κρύβει το μαχητικό 5ης γενιάς θα χανόταν.
Σε αυτά τα θέματα υψηλής επιχειρησιακής αξίας οι ενδιαφερόμενοι κινούνται πάντοτε παρασκηνιακά κι αυτό το κατεστημένο της Αμερικής το ήξερε πολύ καλά, ότι δηλαδή οι Ρώσοι θα έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να φτάσουν τα δεδομένα στην διάθεσή τους.
Μάλιστα είναι βέβαιο πως όποιες μετρήσεις γίνονταν θα ήταν «με» αλλά κυρίως δίχως τους ανακλαστήρες, με τους οποίους δύναται το F-35 να γίνεται ορατό από άλλα ραντάρ και άλλα μαχητικά αεροσκάφη. Οι ανακλαστήρες αυτοί τοποθετούνται όταν τα μαχητικά μετέχουν κυρίως σε διασυμμαχικές ασκήσεις, όπως είχαν κάνει και τα Ιταλικά F-35 το 2019 που πήραν μέρος στην Ελληνική άσκηση «Ηνίοχος».
Ετοιμασίες και για την επόμενη συστοιχία…
Στο Ελληνικό Επιτελείο βλέπουν και «διαβάζουν» πως αυτές οι δοκιμές-και είναι λογικό να συνεχίζονται- έχουν δημιουργήσει τον πυρήνα ήδη που εκπαιδεύεται κι έχει πιστοποιηθεί για την χρήση του.
Απ’ εκεί και πέρα κυρίως στην Αεροπορία το θεωρούν ήδη επιχειρησιακό αλλά με λιγοστές ακόμη γνώσεις των χρηστών του οι οποίοι, κατά προσέγγιση το πολύ σε δεκατέσσερις μήνες θα είναι ικανοί να το αναπτύσσουν όπου αυτοί θέλουν να το εκμεταλλευτούν.
Οι Τουρκικοί S-400 είναι στην βάση Ακιτζί η οποία διαλύθηκε ως αεροπορική βάση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τα μαχητικά της μοιράστηκαν σε διαφορετικές πολεμικές μοίρες. Για την Τουρκική κυβέρνηση αυτή ήταν η βάση από την οποία ξεκίνησαν σχεδόν όλα, ακόμη και οι επιθετικές κινήσεις των F-16 κατά του Τούρκου προέδρου.
Μια βάση υπερσύγχρονη, χτισμένη σε Νατοϊκά, άκρως Αμερικανικά πρότυπα, η οποία λίγο έλειψε να γίνει πάρκο αλλά τελικά αποτελεί τον χώρο στάθμευσης του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Η επιλογή πάντως της συγκεκριμένης βάσης δεν είναι τυχαία, διότι καλύπτει τις ανασφάλειες του ίδιου του Τούρκου προέδρου, από μια τυχόν νέα αεροπορική επιδρομή, την οποία βίωσε το 2016.
Στην περίπτωση πάντως της προμήθειας κι άλλης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία- έχουν εκδηλώσει την θέληση- τότε θα μιλάμε για μια δεύτερη προωθημένη θέση, η οποία είτε θα είναι προς το Ιράν είτε προς το Αιγαίο, με πιο πιθανή τη δεύτερη.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν ξεχνά κανείς ότι είναι αυτοκινούμενες οι συστοιχίες κι αυτές μπορούν να μετακινηθούν όπου απαιτεί η Τουρκική αεράμυνα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου