Η Αγία Σοφία στην τελική ευθεία: Δύο φόρμουλες για τη μετατροπή της σε τζαμί, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άρχισε και τα ενδεχόμενα μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να είναι δύο, όπως αναφέρουν πρωτοσέλιδα σήμερα, Παρασκευή δύο τουρκικές εφημερίδες, αλλά η τύχη του μνημείου εναπόκειται και πάλι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων.
Ο χρόνος που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις για την εκτέλεση της απόφασης ενδεχομένως να... λειτουργήσει υπέρ του μνημείου, αλλά και του Τούρκου προέδρου.
Γενί Σαφάκ: Δύο φόρμουλες για την Αγία Σοφία
Σε περίπτωση που το ΣτΕ ακυρώσει την απόφαση για «μουσείο» του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για να ανοίξει η Αγία Σοφία 2 φόρμουλες συζητούνται.
Θα προετοιμαστεί διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν και η Αγία Σοφία θα ανοίξει ξανά ως τζαμί.
Και σύμφωνα με τη δεύτερη φόρμουλα η προεδρία θα στείλει την απόφαση του ΣτΕ στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ζητώντας να προβεί στα απαραίτητα.
Και στις δύο περιπτώσεις η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα είναι και πάλι στα χέρια του Ερντογάν.
Χουριέτ: Σήμερα θα φανεί η απόφαση για την Αγία Σοφία
Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί με προεδρικό διάταγμα. Οι βουλευτές του ΑΚΡ που είναι παράλληλα και νομικοί, σε κάθε περίπτωση ετοιμάζονται για προεδρικό διάταγμα.
Η τουρκική εφημερίδα υμνεί στο πρωτοσέλιδό της τη στάση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, χθες στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ της Τουρκίας.
Τουρκικέ: Η Παρασκευή της Αγίας Σοφίας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να πει την τελευταία του κουβέντα σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ξανά της Αγίας Σοφίας σε χώρο λατρείας των Μουσουλμάνων, που μετατράπηκε σε μουσείο με τετελεσμένα το 1934. Σε περίπτωση του τουρκικό δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, τότε θα παραπεμφθεί στην προεδρία να εκδώσει διάταγμα. Τα δεσμά της Αγίας Σοφίας θα λυθούν έπειτα από
86 χρόνια.
Δημοσίευση σχολίου