GuidePedia

0

Επαφές με τον Ερντογάν θα έχει σήμερα ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ

Γιώργος Σαχίνης
Μου μπαίνουν βάσιμες υποψίες ότι η αποκάλυψη στο Ράδιο 98,4, που μου έκανε χθες ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και γνώστης επί δεκαετίες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων, με παρουσία στο παρελθόν στη Λιβύη, ότι η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, ώστε μετά την Τουρκία να εμφανιστεί και δεύτερη χώρα που θα αμφισβητεί στη λεκάνη της Μεσογείου την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νησιών μας, είναι θέμα ημερών! Η αποκάλυψη- “βόμβα” από τον Ηλία Κονοφάγο στον 98,4 αναφέρει ότι, από επαφές του με αρμόδιους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, γνωρίζει ότι «την ώρα που η Τουρκία μάς προκαλεί με έρευνες μετά τα 6 ναυτικά μίλια σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας και από την πλευρά της την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κρήτης και της Γαύδου και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Ελλάδας», χτυπώντας “καμπανάκι” ότι αυτά τα αλίπεδα «η Λιβύη θα τα παραχωρήσει προς αξιοποίηση στην τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου».

Μάλιστα στη “βόμβα” αυτή πρόσθεσε ότι η Τουρκία εισηγείται στην κρατική λιβυκή εταιρεία πετρελαίου και την κυβέρνηση Σάρατζ να θεωρήσουν ότι η Πελοπόννησος δε διαθέτει υφαλοκρηπίδα και άρα να οριοθετήσουν τα αλίπεδα με βάση της υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, νότια και νοτιοδυτικά της Ελλάδας, πολύ πιο μέσα από τη μέση γραμμή που ο χάρτης Μανιάτη κατέθεσε με συντεταγμένες, εκμεταλλευόμενη η Λιβύη, όπως είπε ο κ. Κονοφάγος, και το ότι τα ελληνικά αλίπεδα προς εκμετάλλευση δε φτάνουν ως τη μέση γραμμή νότια της Γαύδου.

Ξαφνικά χθες τι διαβάζουμε στον τουρκικό Τύπο; Την είδηση ότι «στην Τουρκία φτάνει αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ (ως ο επίσημα αναγνωρισμένος με την κυβέρνησή του στην Τρίπολη από τον ΟΗΕ) για επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς και οι “εργασίες” της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, προχθές Τρίτη το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμέσου του υψηλόβαθμου διπλωμάτη Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της “υφαλοκρηπίδας” τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από τον χάρτη το Καστελόριζο.

Μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά, όπως έχει δηλώσει επισήμως, δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης, καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ναυτικών μιλίων.

Την ίδια ώρα, ενώ είναι καθαρό το τι θα πράξουμε ως Ελλάδα, αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισέλθει στην ελληνική αιγιαλίτιδα, στα 6 ελληνικά μίλια, για “έρευνα”, για την υφαλοκρηπίδα μας δεν ακούω και πολλά. Το ερώτημα είναι ακόμη πιο καυτό, για το τι θα κάνει η κυβέρνησή μας αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισβάλει νότια/νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Κάσου και της Καρπάθου, ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια, δηλαδή στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Είναι ή όχι θέμα που στη νόμιμη ελληνική αιγιαλίτιδα έχει επικαθίσει η παράνομη τουρκική ΑΟΖ; Και φυσικά δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω: Τον νου μας στο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Καστελόριζο, που στους χάρτες τους το εξαφανίζουν και όχι απλά το αποκόπτουν από τον ελληνικό νησιωτικό χώρο.

Αντί επιλόγου

Αντί επιλόγου, παραθέτω και τη σκέψη του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ, Θεόδωρου Καρυώτη, που όταν κυρωνόταν το Δίκαιο της Θάλασσας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982) στο Montego Bay, την πόλη της Τζαμάικας, ήταν το νεότερο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας και αυτοδίκαια σήμερα αποκαλείται ο “πατέρας” της ελληνικής ΑΟΖ: «Εμείς αντί να συζητάμε για ΑΟΖ συνεχίζουμε το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας. Ευτυχώς όμως, ως από μηχανής θεός, ήλθε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ για να ξυπνήσει την ελληνική κυβέρνηση, που μιλούσε για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της, τονίζοντας: «Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων, και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για την ΑΟΖ της Ελλάδας!

«Έτσι, τώρα, ο μόνος ουσιαστικός αλλά πολύ καθυστερημένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους είναι να ανακηρύξουμε άμεσα ΑΟΖ, να στείλουμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μοναδικό εμπόδιο στην οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το φοβικό μας σύνδρομο.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top