GuidePedia

0

Δώδεκα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης καταστράφηκαν στον βομβαρδισμό της επαρχίας Idlib.

Ο πρόσφατος βομβαρδισμός στη βορειοδυτική Συρία (επαρχία Idlib), ο οποίος κατέστρεψε 12 κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, θα μπορούσε να έχει προέλθει από την Ρωσία και την Τουρκία, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν τις ζώνες επιρροής τους καθώς η επταετής σύγκρουση υποχωρεί, σύμφωνα με διπλωμάτες. Ο βομβαρδισμός ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, σε μεγέθη που οι διασώστες περιγράφουν ως μια “άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή”.



Η βία έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια τελική καταστροφική αναμέτρηση στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Συρίας – το τελευταίο τμήμα της χώρας που παραμένει έξω από τον έλεγχο του καθεστώτος. Νοσοκομεία και κλινικές στο νότιο άκρο του Idlib και στο βόρειο άκρο της γειτονικής επαρχίας Hama έχουν συστηματικά δεχθεί επιθέσεις από ρωσικά αεροπλάνα, όπως επιβεβαιώνουν παρατηρητές στο έδαφος και ομάδες παρακολούθησης.

Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, καταδίκασε τη “καταφανή παραβίαση” της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς, η οποία έχει αναγκάσει 150.000 ανθρώπους να ξεσπιτωθούν ενώ υπάρχουν ανάμεσα στα θύματα και 12 παιδιά νεκρά.

Ο κ. Hunt είπε ότι οι επιθέσεις περιλαμβάνουν τη χρήση βαρελιών βομβών “για πρώτη φορά σε επτά μήνες” και προειδοποίησε για “γρήγορη και κατάλληλη αντίδραση” εάν η Ρωσία ή η Τουρκία χρησιμοποιήσουν παράνομα χημικά όπλα.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Συρία το 2011, οι υποστηρικτές του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad παίζουν όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, ειδικά τώρα που οι εχθροπραξίες “παύθηκαν” στα περισσότερα πεδία μάχης στη χώρα, με κύριο σημείο έντασης την Idlib.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα εποπτεύουν από κοινού μια αποστρατικοποιημένη ζώνη εννέα μιλίων μεταξύ επαναστατών και καθεστωτικών που αποσκοπούν στη διατήρηση απόστασης ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία αυτή αποτελούσε το κεντρικό σημείο ενός συμφώνου αποκλιμάκωσης που είχε κρατήσει την επαρχία σχετικά “σταθερή” μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Η φαινομενική κατάρρευση του συμφώνου δεν φαίνεται να στεναχωρεί την Άγκυρα, η οποία είχε υποστηρίξει έντονα τα μέλη της αντιπολίτευσης στην Idlib και υποστηρίζει πως έχει λόγους παρέμβασης στο εσωτερικό της βόρειας Συρίας για να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα. “Πιθανολογείται συμφωνία μεταξύ Ρωσίας / Τουρκίας και του καθεστώτος ώστε να εισέλθουν μέχρι και 25 μίλια στην νεκρή ζώνη με αντάλλαγμα την κατάληψη του Τελ Ριφαάτ από τους Τούρκους”, δήλωσε ένας διπλωμάτης. Η μικρή – ελεγχόμενη από Κούρδους – πόλη Tel Rifaat στη βόρεια Συρία υπήρξε από καιρό στόχος του στρατού της Τουρκίας, ο οποίος “εκδίωξε” τους Κούρδους μαχητές από τη γειτονική πόλη Afrin στις αρχές του περασμένου έτους.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, επιβεβαίωσε συνομιλίες με την Ρωσία για “κάποιας μορφής επίθεση” προς το Tel Riffat με αφορμή τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη στην περιοχή.

Ο Labib al-Nahhas, πολιτικός ακτιβιστής – που είχε συνδεθεί προηγουμένως με την ηγεσία της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας, δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε επίθεση στην Idlib. “Η πρόσφατη επιθετικότητα της Ρωσίας οφείλεται σε δύο κύριους λόγους”, δήλωσε. “Έχουν φθάσει σε μια πραγματική συμφόρηση στην ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα … και συνειδητοποίησαν ότι η σημερινή δυναμική δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτύχει το όραμά της στη Συρία. Ο άλλος λόγος είναι η γρήγορη κατάρρευση και αποσύνθεση του καθεστώτος Assad σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, στρατό και πρόσφατα ακόμη και στην ασφάλεια. Η Ρωσία ξέρει ότι η ευκαιρία για βιώσιμα κέρδη στη Συρία “κλείνει” και έπρεπε να καλύψουν τις ανάγκες του καθεστώτος ξεκινώντας αυτή την επίθεση και ελπίζοντας να επιτύχουν μια νίκη που θα ήταν προς όφελός τους.

Ο Chris Allbritton, διευθυντής επικοινωνιών του Refugees International, δήλωσε: “Είναι δύσκολο να υπερτιμηθεί ο επείγων χαρακτήρας της ανθρωπιστικής αυτής καταστροφής εάν δεν γίνει τίποτα για την προστασία αυτών των ανθρώπων που πρόσφατα έχουν χάσει τα πάντα. Το Idlib είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους Σύριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συγκρούσεις σε άλλα μέρη της χώρας. Ο προ πολέμου πληθυσμός του 1,5 εκατομμυρίου διπλασιάστηκε σε 3 εκατομμύρια και τα 2/3 εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν”.

Ο Majd Khalaf, σύνδεσμος με τα Λευκά Κράνη (η Συριακή Εθνοφρουρά), που ανταποκρίθηκαν σε επιθέσεις σε περιοχές αντιπολίτευσης για μεγάλο μέρος του πολέμου, δήλωσε: “Υπάρχει μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή στο Idlib. Οι επιθέσεις που στοχεύουν σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα ψυχικής κακοποίησης δεν μας αφήνουν καμία επιλογή με τους τραυματίες από το να τους “προωθήσουμε” στα βόρεια του Idlib – ένας μακρύς δρόμος στον οποίο, τα ελικόπτερα του συριακού στρατού επιτίθενται στα ασθενοφόρα μας. Υπάρχει μια διαφορά στην εκστρατεία αυτή από τους Ρώσους και το καθεστώς Assad. Προσπαθούν να εξαφανίσουν κάθε σημάδι ζωής στην περιοχή”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top