GuidePedia

0

Τουρκικές προετοιμασίες στην Μεγαλόνησο που θυμίζουν έντονα τις βδομάδες πριν την εισβολή
Κορυφαίοι γεωστρατηγικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της περιόδου αφού υπάρχουν ενδείξεις που συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προετοιμάζει επεισόδιο με τη δημιουργία στρατιωτικού τετελεσμένου. Κατά τη συνήθη τακτική της, κατόπιν θα ακολουθήσει την οδό των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη των στόχων της.

Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή είναι ασυνήθιστα αυξημένη, ενώ οι δηλώσεις-ενέργειές τους είναι από καιρό ανησυχητικές. Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα ειδικά μετά την παραίτηση του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν, η ισλαμοποίηση των κατεχομένων με την ενίσχυση του πληθυσμού με έποικους, αλλά και η άθλια κατάσταση της τουρκικής οικονομίας που αναζητεί τρόπο εκτόνωσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχει το Αν. Αιγαίο και πολύ περισσότερο η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου για τους λόγους που εξηγήσαμε
. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν απευθυνόμενος πρόσφατα σε σπουδαστές στρατιωτικής ακαδημίας είπε: «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Όπως πολύ εύστοχα διαπιστώνει ο Υποναύαρχος ε.α. Δ. Τσαϊλάς: «Στη Μεσόγειο Θάλασσα η Τουρκία θέλει να επιβάλλει κατάσταση χάους. Στόχος της δημιουργίας χαοτικού πεδίου είναι η παράλυση του αντιπάλου. Το [ελληνικό] ανθρώπινο δυναμικό που αποφασίζει και εκτελεί τα σχέδια άμυνας μιας χώρας παρουσιάζει κόπωση λόγω της συνεχούς άγνοιας της κατάληξης μιας τακτικής κίνησης εκείνου που απειλεί. Υπό αυτούς τους όρους ο "υπνωτισμός" του αντιπάλου, είναι η προυπόθεση για την εξαπάτησή του, μέσω του αιφνιδιασμού! Το χάος εγγυάται και τον υπνωτισμό και την εξαπάτηση και τον αιφνιδιασμό. Στοιχεία που άλλωστε υπάρχουν έντονα στην ανατολική στρατηγική. Σκοπός της δημιουργίας χάους από μέρους της Τουρκίας είναι η διάλυση όλων των συμμετρικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση ενός αντιπάλου.»
Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό λοιπόν με τις μεθοδεύσεις της, να επιδιώξει να κατοχυρώσει την κυπριακή ΑΟΖ όπως εξηγούν οι γεωστρατηγικοί αναλυτές.

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης:«…Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, που μένει να επαληθευτούν, ότι ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες κάλεσε κορυφαίους αξιωματούχους και επιτελείς και εξετάζει ένα σχέδιο, ένα σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων.
Γιατί με προσαρτημένα τα κατεχόμενα πλέον θα έχουμε μία ντε φάκτο τουρκική υφαλοκρηπίδα στα κατεχόμενα και εκεί θεωρεί ο Ερντογάν ότι θα ισχυροποιήσει τις θέσεις της Τουρκίας και θα αποκρούσει τις ενέργειες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία…»

Κων/νος Γρίβας
«…η Ελληνική πολιτική σκηνή πρέπει να τερματίσει τις αυταπάτες περί παρέμβασης τρίτων συμμαχικών χωρών και να αντιληφθεί ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει δημιουργήσει ήδη στρατιωτικό τετελεσμένο που μπορεί μελλοντικά να φθάνει μέχρι το Καστελόριζο…»

Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος:
«…Ήδη από την Μεγάλη Εβδομάδα (ίσως νωρίτερα από την παραβίαση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την 25η Μαρτίου) καλλιεργείται μια ιδιαίτερα αυξημένη ένταση στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο με μεγάλο αριθμό παραβιάσεων/παραβάσεων/δηλώσεων κλπ που θα πρέπει να έχει πραγματικά ανησυχήσει την στρατιωτική και κυρίως την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την κυβέρνηση. Αυτά που συμβαίνουν τώρα, δεν συνέβαιναν ποτέ τα τελευταία αρκετά χρόνια…»

Εμείς στην εξίσωση θα βάλουμε και ένα ακόμη γεγονός που διαδραματίστηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2019, και αφορά στην μαζική εκροή ρωσικών κεφαλαίων από την τράπεζες της μεγαλόνησου, που θα μπορούσε να είναι τυχαίο, αλλά μπορεί και όχι.

Η εκτυλισσόμενη κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και δη στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο εφησυχασμός και ο πασιφισμός οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τετελεσμένα εις βάρος μας. Οι ηγεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, οφείλουν να δράσουν άμεσα με ετοιμότητα, πυγμή και αποφασιστικότητα, αντί να αναμένουν την βοήθεια από ξένους παράγοντες που ουδέποτε διασφάλισαν τα συμφέροντά μας. Δεν αρκούν τα αναιμικά διαβήματα και οι διπλωματίες τύπου κλαψουρίσματος σε περιόδους αυξημένης εχθρικής παρουσίας στην επικράτειά μας. Υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να δράσουν διασφαλίζοντας τα αυτονόητα πριν να είναι πολύ αργά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top