Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Σήμερα που προωθούνται σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ξανά τον Martin Packard. Ποιος ήταν ο Martin Packard; Τι τον κάνει σημαντικό και αξιόλογο για εμάς τους Κύπριους; Είναι ο αξιωματικός, ο οποίος το 1964, δέκα χρόνια πριν το 1974, εστάλη στην Κύπρο ξαφνικά για άλλο καθήκον ενώ υπηρετούσε στο βρετανικό ναυτικό.
Τότε συνεχίζονταν οι αιματηρές συγκρούσεις που άρχισαν τον Δεκέμβριο του 1963 ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και η ένταση κλιμακωνόταν με ταχύτητα. Οι βρετανικές δυνάμεις στο νησί ενεργοποιήθηκαν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Και επικεφαλής αυτών των δυνάμεων ήταν ο στρατηγός Peter Young.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανατέθηκαν καθήκοντα στον Martin Packard στην Κύπρο. Στον Packard, ο οποίος γνώριζε καλά ελληνικά, ανατέθηκε το καθήκον να πετύχει την ειρήνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να εκτελέσει χρέη διαμεσολαβητή. Λέει τα εξής ο Jolyon Jenkins, παραγωγός προγραμμάτων στο BBC που είχε έρθει στο νησί την ίδια περίοδο:
«Ο Martin πιστεύει ότι κάποια μικρά γεγονότα, που συνέβησαν για παρεμπόδιση της πορείας του νησιού προς την εθνική διαίρεση, διαδραματίζουν ρόλο κλειδί, αλλά λέει ότι άλλο ήταν το σχέδιο που είχαν στο μυαλό τους τότε οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι».
Ούτως ή άλλως αυτό εμφανίστηκε μπροστά στον Packard με όλη του την γύμνια σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έλευσή του στο νησί. Ήρθε στο νησί ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ George Ball. Και ζήτησε από τον Packard να τον ξεναγήσει. Σε αυτή την περιήγηση ο Packard διηγήθηκε στον Ball τις προσπάθειές του για ειρήνη στο νησί και την διαμεσολάβησή του ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Ο Packard περιγράφει ως εξής τα διαδραματιζόμενα όταν επέστρεψαν στην Λευκωσία:
«Ο Ball με χάιδεψε στην πλάτη θλιμμένα σαν να είχα ξεγελαστεί και μου είπε: Αυτό ήταν ένα φανταστικό σόου παιδί μου, αλλά τα έχεις αντιληφθεί όλα λάθος. Δεν σου είπε κανείς ότι το σχέδιό μας είναι η διχοτόμηση;»
Έστω και αν απογοητεύτηκε ο Martin Packard μετά από τα λόγια του George Ball, συνέχισε να εκτελεί επάξια τα καθήκοντά του. Κατόπιν τούτου τον έθεσε υπό παρακολούθηση ο Άγγλος στρατηγός Michael Carver και τον απομάκρυνε από το νησί με ένα αεροπλάνο της CIA.
Και ως δικαιολογία για την παύση του Packard από τα καθήκοντά του και την απομάκρυνσή του από το νησί, παρουσιάστηκε το γεγονός ότι η κατάσταση στο νησί είχε καταστεί πολύ επικίνδυνη. Διότι τότε είχε απαχθεί και δολοφονηθεί ο ταγματάρχης των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών Ted Macey. Οι Ελληνοκύπριοι πίστευαν ότι ο Macey βοηθούσε τους Τούρκους και τους εξασφάλιζε όπλα.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά που διηγήθηκα ως εδώ; Ότι η Αμερική και η Αγγλία δεν ήθελαν να ζήσει η Κύπρος ως ανεξάρτητο ενιαίο κράτος. Φυσικά φοβόντουσαν και για «μιαν Κούβα στην Ανατολική Μεσόγειο». Τον κίνδυνο της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού στο νησί. Εκείνα ήταν τα χρόνια που έλαμπε πιο πολύ το άστρο στης Σοβιετικής Ένωσης στον κόσμο. Είχε βγει νικήτρια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ανατολική Ευρώπη βρισκόταν υπό την δική της ηγεμονία πλέον. Το 1949 έγινε η επανάσταση του Μάο στην Κίνα με μεγάλη συμβολή από τον Στάλιν. Και το 1959 η επανάσταση του Κάστρο στην Κούβα.
Στο μεταξύ, η Σοβιετική Ένωση είχε ξεπεράσει την Αμερική στην κούρσα του διαστήματος και είχε στείλει με επιτυχία τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ήταν μεγάλη η επιρροή και η στήριξή της στους εθνικούς αγώνες ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης στον κόσμο. Επομένως, η Αμερική που ξαφνικά βρήκε μιαν κομμουνιστική Κούβα κάτω από την μύτη της, δεν ήθελε να έρθει αντιμέτωπη με έναν τέτοιο κίνδυνο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι αυτή η κατάσταση θα επηρέαζε άσχημα όλες τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Ήταν πολύ ισχυρό τότε το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ που στήριζε τον Μακάριο. Είχαν αρχίσει μουρμουρητά και μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να φύγουν οι βρετανικές βάσεις από την Κύπρο. Κοιτάξτε τι λέει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης: «Κατά την γνώμη μου, ήθελαν να συγκρουστούν μεταξύ τους οι δύο πλευρές. Δεν ήθελαν να σμίξουμε. Αν έσμιγαν οι κοινότητες, ίσως στο μέλλον να έλεγαν ότι ‘δεν θέλουμε βάσεις στην Κύπρο’». Ο Κόσιης γνωρίζει ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντικές για τις μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.
Ήρθαμε στα διχοτομικά σχέδια που τώρα προωθήθηκαν πολύ περνώντας από τις μέρες αυτές. Ιδού και μια ανεπιβεβαίωτη είδηση της τελευταίας στιγμής: Η Τουρκία, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφώνησαν, λέει, στην χαλαρή ομοσπονδία που είναι το τελευταίο βήμα για την διχοτόμηση στο νησί.
Λέγεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας το ενέκρινε αυτό απρόθυμα. Στην δε τουρκική πλευρά ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πολύ ενοχλημένος από αυτές τις εξελίξεις. Και υπάρχει και κάτι που διέφυγε της προσοχής όλων.
Η Τουρκία εμπόδισε το ιταλικό πλοίο γεωτρύπανο στην Μεσόγειο στις αρχές του τρέχοντος έτους. Δεν του επέτρεψε να διεξάγει έρευνες. Αλλά δεν εμπόδισε την κοινοπραξία Exxon Mobil-Κατάρ. Μήπως δεν δείχνει και αυτό ότι η Τουρκία ενεργεί από κοινού με τις ΗΠΑ και ότι βρίσκεται στην υπηρεσία τους; Ναι, σύμφωνα με τον κύριο George Ball, ο Martin Packard τα κατάλαβε όλα λάθος και ξεγελάστηκε! Ξεγελαστήκαμε και εμείς;
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου