Ερντογάν και Πούτιν ετοιμάζουν το colpo grosso με το σχέδιο «γεφύρωσης» του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream στα Βαλκάνια ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πολυποίκιλη δράση λόγω φυσικά της τεράστιας αντίθεσης τους σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογος του παρίστανται στην τελετή για τον αγωγό TurkStream στην Κωνσταντινούπολη.
Η όλη τελετή αφορά και την κατασκευή του υποθαλάσσιου μέρους του συγκεκριμένου αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία στην Τουρκία, ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς το επόμενο στάδιο που αφορά το «πέρασμα» του αγωγού στα Βαλκάνια.
Χθες ο τουρκικός τύπος εμφάνισε τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να «έχει κάνει πρόταση για διέλευση του αγωγού αυτού από την χώρα μας”, αλλά εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι πρόκειται προσπάθεια εκδήλωσης τουρκικής προπαγάνδας.
Δεν νομίζουμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση στην χώρα μας θα ήθελε να «αντιπαρατεθεί» στα γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ ειδικά αυτήν την δεδομένη στιγμή που οι Τούρκοι απειλούν συνεχώς με πολεμικό επεισόδιο σε Αιγαίο και Κύπρο.
Το σχέδιο αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια μεταφοράς και πώλησης αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ευρώπη, ενώ στο παιχνίδι έχουμε και τον αγωγό East Med που θα διέρχεται μέσω Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Την ίδια στιγμή Ρωσία, Τουρκία και Ιράν θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο συνομιλιών για τη Συρία στις 28-29 Νοεμβρίου στο Καζακστάν, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Κάιρατ Αμπράχμαννοφ σήμερα.
Αντιπροσωπείες από την κυβέρνηση της Δαμασκού και από τους Σύρους επαναστάτες πρόκειται επίσης να παρευρεθούν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Abdrakhmanov.
Έτσι λοιπόν δύο τεράστια ζητήματα όπως το ζήτημα της Συρίας και ο αγωγός Turk Stream συζητούνται και εγκαινιάζονται χωρίς την παρουσία των Αμερικανών οι οποίοι δεν πρόκειται να καθίσουν με «σταυρωμένα τα χέρια».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν επίσης συνάντηση στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή προβλήματα.
Οι Αμερικανοί όπως είναι έξαλλοι διότι έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ο Turk Stream δεν βοηθά στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο σε καμία περίπτωση.
Ο Ερντογάν όμως έχει άλλα σχέδια μιας όπως είχε δηλώσει προ μηνών, η Ρωσία και η Κίνα τον αντιμετωπίζουν ως «ίσο» σε σχέση με τις ΗΠΑ και την πολιτική τους σε όλα τα ζητήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ΗΠΑ «χτύπησαν» την Άγκυρα προ ημερών με λεκτική προειδοποίηση για τρεις λόγους:
α. Tο περιβάλλον του Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιάσει ως «νορμάλ» τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
β. Διότι περατώνεται οσονούπω το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream, ενώ Τούρκοι και Ρώσοι αναμένουν την διέλευση του είτε σε ελληνικό, είτε σε βουλγαρικό έδαφος, κάτι που οι ΗΠΑ λογικά δε θα το επιτρέψουν σε καμία των περιπτώσεων.
γ. Ο Ερντογάν έχει συνάψει ουσιαστικά στρατιωτική συμφωνία με την Ρωσία και το Ιράν (Συρία), ενώ ασκεί μέσω του καθεστώτος του αντισημιτική πολιτική όσον αφορά την Ιερουσαλήμ εμφανίζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Παλαιστινίων και όλων των μουσουλμάνων, ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και στα Βαλκάνια λόγω των αγωγών, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν εδώ και χρόνια (παράλληλα με την δημιουργία κουρδικού κράτους), την αποκαλούμενη Μεγάλη Αλβανία, που «ταιριάζει γάντι» στα σχέδια εξοβελισμού της Ρωσίας από την περιοχή, λόγω της τοποθέτησης του Ισραηλινού αγωγού EAST MED.
Αυτό είναι το κύριο σχέδιο της Ουάσιγκτον και για αυτό θα έχουμε «εδαφικές διορθώσεις» στην περιοχή των Βαλκανίων.
Κύριος σκοπός όπως εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές είναι η διαμόρφωση των εδαφικών συνόρων σύμφωνα με τα δυτικά συμφέροντα.
Ότι θα λάβει χώρα όμως, θα γίνει τα επόμενα 5 χρόνια, διαμορφώνοντας μια κατάσταση άκρως ελεγχόμενη, για περάσει στην συνέχεια ο αγωγός EAST MED, αλλά και άλλοι αγωγοί προς την Ευρώπη εξοβελίζοντας τους ρωσικούς.
Ρωσία και ΗΠΑ θα συγκρουστούν πιθανόν στην περιοχή αυτή μιας και η Μόσχα δεν θέλει τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό «στραγγαλισμό της» σε μια περιοχή που προνομιακά κινείται εδώ και δεκαετίες.
Όπως έχουν αναφέρει πολλοί αμυντικοί αναλυτές και γνώστες της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, οι αγωγοί και τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο θα φέρουν τους «άνεμους του πολέμου» παντού μιας και διακυβεύονται τα τεράστια συμφέροντα υπερδυνάμεων, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και στο βάθος η Κίνα που αναμένει πάντοτε στην «γωνία» των εξελίξεων.
Ο Turk Stream έχει δύο γραμμές με μήκος 930 χιλιόμετρα και έχει δυναμικότητα 15,75 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το όλο έργο εκτελεί η ρωσική εταιρεία Gazprom και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2019.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου