GuidePedia

0

Πηγή Foreing Policy Diary
Μετάφραση - Απόδοση "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Ο Γιου Τσενγκ Σενγκ, υψηλόβαθμο μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου (ανώτατου κυβερνητικού σώματος) της Κίνας, επισκέφθηκε την αυτόνομη περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ των Ουιγούρων στις 29 Σεπτεμβρίου 2015. Η επίσκεψή του σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Πρώτα απ 'όλα, το Πεκίνο ανησυχεί για την απειλή των Ουιγούρων ισλαμιστών. Οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι περίπου 3.000 Ουιγούροι μισθοφόροι αγωνίζονται στο πλευρό του ISIS και του μετώπου Αλ-Nούσρα στη Συρία. Οι περισσότεροι από αυτούς εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια κινούνται προς τη Συρία ή το Ιράκ. Η Κίνα σημειώνει ότι η τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) τους παρέχει υποστήριξη. Εξ αιτίας αυτού ακριβώς του παράγοντα, υπενθυμίζουμε ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας έχουν ισχυρή θέση στο Αφγανιστάν και διατηρούν δεσμούς με το μέτωπο Αλ Νούσρα. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι η MIT είναι ο μόνος υποστηρικτής αυτών των εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες δραστηριότητες του Γιου Τσενγκ Σενγκ συνδέονται με την πιθανότητα της προαγωγής του σε επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κίνας. Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ομάδες μισθοφόρων ισλαμιστών πιο αποτελεσματικά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού με την MIT, η οποία στηρίζει την δράση των Ουιγούρων αυτονομιστών στην Κίνα.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη. Στις 9 Ιουλίου, η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε ότι είχε απελάσει πάνω από 100 Ουιγούρους στην Κίνα. Το γεγονός αυτό απασχόλησε τις λεγόμενες “διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και την “τουρκόφωνη κοινότητα” της Κίνας, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Πράγματι, οι συγκεκριμένες ομάδες Ουιγούρων ήταν μισθοφορικές και χρησιμοποίησαν την Μπανγκόκ ως ενδιάμεσο σημείο μεταβίβασής τους προς την Τουρκία. Η MIT ήταν αρωγός σε αυτό το εγχείρημα.

Στην περίπτωση της Κίνας, ο κοινός στόχος της Άγκυρας να ενώσει τον λεγόμενο “τουρκόφωνο κόσμο” την οδήγησε στο να δημιουργήσει ένα δικό της κέντρο επιρροής στην αυτόνομη περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ των Ουιγούρων. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν άρεσε καθόλου στο Πεκίνο. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κίνα θα απαντήσει αυστηρά εάν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξακολουθήσουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν την περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ. Από την πλευρά τους, οι Δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να υποστηρίξουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής, αν θεωρήσουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, το Πεκίνο θα προτιμήσει να δράσει σε ξένο έδαφος, στην καλύτερη περίπτωση στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Η Κίνα έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο Τατζικιστάν. Έχει ανάγκη από μια σταθερότητα του καθεστώτος στην περιοχή αυτή. Ένα άλλο σημείο-κλειδί είναι το Ουζμπεκιστάν. Οι ομάδες του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν (IMU) είναι μια σημαντική απειλή για τη χώρα, αφού διαθέτουν μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Μια αποσταθεροποίηση του Ουζμπεκιστάν είναι βέβαιο ότι θα βάλει φωτιά στο σύνολο της Κεντρικής Ασίας.

Προς το παρόν, η δραστηριότητα των “μαχητών” στην αυτόνομη περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ των Ουιγούρων αναχαιτίζεται από την σθεναρή αντίσταση των κινεζικών αρχών. Το δίκτυο οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης αυτών των ομάδων είναι πιο περίπλοκο από εκείνο του Αφγανιστάν ή του Τατζικιστάν.

Ωστόσο, οι ομάδες των Ουιγούρων στην Ξινγκ Γιανγκ και του IMU στο Ουζμπεκιστάν έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα από τους άλλους μισθοφόρους που δρουν στην Κεντρική Ασία. Οι Ουιγούροι αυτονομιστές και οι ισλαμιστές του IMU, εμπνευσμένοι από τις επιτυχίες των Ταλιμπάν και του ISIS, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, επισπεύδοντας εξελίξεις στην Κίνα.

Η κατάσταση στην περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ εξαρτάται επίσης από τα ουσιαστικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Σι Τζινγκ Πινγκ στο Λονδίνο στις 19 Οκτωβρίου. Η στάση των Βρετανών ως προς το όλο θέμα θα επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση. Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ είναι απίθανο να κατορθώσουν την επίτευξη των στόχων τους χωρίς τη στήριξη των Δυτικών.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top