GuidePedia

0

Η απόφαση του Eurogroup για το ύψος και τον τρόπο που θα καταβληθούν οι επόμενες (υπο)δόσεις - συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ –προς την Ελλάδα, δεν χωρά παρερμηνείες.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση, με το οποίο εκφράζεται η δυσαρέσκειά τους για την (μη) πρόοδο στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν της ολοκλήρωσης του Eurogroup δεν "χάιδεψαν αυτιά". Οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια. Και πρέπει να το κάνει αποφασιστικά προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα, να αυξηθούν οι επενδύσεις και να βελτιωθεί η απασχόληση.

«Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς όσον αφορά πολλά πράγματα, σημειώνονται καθυστερήσεις σε άλλα τόσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξερχόμενος του Eurogroup, παραπέμποντας στις φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Ήταν ένα μήνυμα σκληρού ρεαλισμού: οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι δεν έχει σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παραμένει για αυτούς πρόβλημα, δεν έχουν όμως ακόμη βρει (οριστική) λύση καθώς ακόμη και σήμερα, δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος μιας πιθανής κατάρρευσης. Φροντίζουν, λοιπόν, απλώς να κρατούν τον “ασθενή” σε μηχανική υποστήριξη.

Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί έργα και οι Ευρωπαίοι έργα δεν βλέπουν. Οι παλινωδίες στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, η φορολογική μεταρρύθμιση που διαρκώς εξαγγέλλεται, η κινητικότητα στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, αποτελούν απτά δείγματα υποσχέσεων που δεν τηρούνται. Επενδύσεις αναζητούνται, αλλά δεν μπορούν να προσελκυστούν χωρίς μεταρρυθμίσεις. Ο φαύλος κύκλος της ατολμίας απλά οδηγεί στην επιβολή νέων φόρων: όμως, όποιος αρνείται πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, απλώς αρνείται την πραγματικότητα.

Αρκετοί έγκυροι παρατηρητές όσων συμβαίνουν σε Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται κατά πόσον η προσπάθεια που καταβάλλεται μπορεί πράγματι να φέρει αποτέλεσμα. Υποστηρίζουν πως στην παρούσα κυβέρνηση υπάρχουν ικανά στελέχη, όμως ο χρόνος που έχει χαθεί πλέον καθιστά την κατάσταση μη αναστρέψιμη. Εκτιμούν, δε, πως οι πιθανότητες είναι πλέον αυξημένες για να δοθεί λύση στην επόμενη φάση μέσω μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών έως τις ευρωεκλογές.

Αποτελεί, όμως αυτό, λύση στα προβλήματα των πολιτών και της οικονομίας; Σε καμία περίπτωση. Απλώς μεταθέτει χρονικά την αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας. Η ουσία είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική πρόταση για έξοδο από την κρίση. Εκτός αν ορισμένοι θεωρούν ως λύση την εμμονή περί επιστροφής στους μισθούς του 2008...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top