Δεν ήταν το εμπορικό κέντρο, δεν ήταν η μείωση του πρασίνου, ούτε ήταν η εξαφάνιση των χώρων περιπάτου από το πάρκο Γκεζί αυτά τα οποία ερέθισαν τον λαό της Πόλης καθώς και των υπολοίπων αστικών κέντρων της Τουρκίας οι οποίοι για τρεις περίπου εβδομάδες δημιούργησαν μία κατάσταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «Τουρκική Άνοιξη».
Τι ήταν λοιπόν αυτό το οποίο δημιούργησε έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου να βγει στους δρόμους, η Νεοθωμανική / Πανισλαμική κυβέρνηση να δείξει το πλέον το «δημοκρατικό» της πρόσωπο και τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ να αποφασίσουν να εντρυφήσουν στους… Πιγκουίνους;
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Ναι, ο κόσμος αντέδρασε για τη καταστροφή του πάρκου αλλά όχι μόνο για τους περιβαλλοντολογικούς λόγους τους οποίους προέβαλε η Άγκυρα, όπου από τον Πρόεδρο της χώρας έως τον… Εγκεμέν Μπαγίς έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό λόγω της κοπής λίγων δέντρων, η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος ξεσηκώθηκε λόγω της τι θα αντικαθιστούσε αυτό το οποίο θα καταστρεφόταν, το οποίο δεν ήταν ένα εμπορικό κέντρο αλλά ένα Οθωμανικό στρατόπεδο πυροβολικού στο οποίο θα υπήρχε ένα εμπορικό κέντρο.
Εξηγούμαστε: Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, δηλαδή στο κέντρο της Πόλης, υπήρχε την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το διάσημο στρατόπεδο πυροβολικού «Χαλίλ Πασά» (Halil Paşa Topçu Kışlası). Το συγκεκριμένο στρατόπεδο κατασκευάστηκε το 1806, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιτέκτονάς του ήταν Αρμένιος (Κρικόρ Μπαλιάν)… που να ήξερε ο άνθρωπος.
Το 1921, τη περίοδο δηλαδή όπου η Κωνσταντινούπολη βρισκόταν ακόμα στα χέρια της Αντάντ, ο εσωτερικός χώρος του στρατοπέδου μετατράπηκε σε… γήπεδο ποδοσφαίρου, μάλιστα υπήρξε το πρώτο γήπεδο της Τουρκίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και από τους τρεις μεγάλους της Πόλης, δηλαδή τη Γαλατασαράι, τη Μπεσίκτας, και τη Φενέρμπαχτσέ. Το στάδιο αυτό κατεδαφίστηκε το 1940 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης της πλατείας Ταξίμ.
Και κάπου εδώ έρχονται οι κυβερνώντες τη Τουρκίας και οι Νεοθωμανικές τους ονειρώξεις, τις οποίες όμως για να τις «περάσουν» στον κόσμο με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις σκέφτηκαν κάτι το πολύ έξυπνο: Αφού θέλουμε ξαναφέρουμε έναν Οθωμανικό «αέρα» στο κέντρο της Κωνσταντινούπολη, γκρεμίζοντας παράλληλα για τον απόλυτο συμβολισμό το μνημείο του Ατατούρκ, αλλά «να μας ξεφωνίσουνε», ας κατασκευάσουμε το ιστορικό αυτό κέντρο και ας το χρησιμοποιήσουμε ως έναν χώρο όπου θα λειτουργήσει ως ένας ναός του χρήματος και του νεοφιλελευθερισμού. Τι το καλύτερο λοιπόν από το να πούμε ότι θα το κάνουμε ένα εμπορικό κέντρο.
Είναι προφανές ότι η όλη τους προσπάθεια πολύ λίγο σχετίζεται με τη δημιουργία ενός κέντρου εμπορίας αγαθών, όποιος έχει επισκεφτεί την Πόλη και το συγκεκριμένο μέρος θα αντιληφθεί ότι δε χρειάζεται η περιοχή ένα νέο εμπορικό κέντρο. Η όλη τους προσπάθεια αφορά το να αναρτήσουν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης τον Οθωμανικό θυρεό, ή μήπως δεν πρόκειται να τον βάλουν στην είσοδο του… εμπορικού στρατοπέδου; Παράλληλα, θα υπενθυμίσουν σε όλους, Τούρκους και τουρίστες, ότι στη χώρα αυτή ο Κεμάλ έχει πεθάνει προ πολλού, και πως κουμάντο κάνουν πλέον οι Νεοθωμανοί / Πανισλαμιστές.
Με λίγα λόγια πρόκειται για μία κίνηση υψίστου συμβολισμού και πρακτικής σημασίας με σαφή στόχο να καταδείξει, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φαραωνικών διαστάσεων έργα που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην Κωνσταντινούπολη ότι η χώρα έχει αλλάζει γεωπολιτισμική ταυτότητα και γεωπολιτικό προσανατολισμό. Αυτό στην κυριολεξία «φρίκαρε» τους ανθρώπους οι οποίοι αντιτίθενται σε όλα αυτά και ξεχείλισε το ποτήρι της οργής τους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ήταν δηλαδή μόνο τα «δέντρα» και ο «περίπατος» ο λόγος της αντίδρασης.
Από τη πλευρά μας δεν έχουμε παρά να προτείνουμε στους Νεοθωμανούς κυβερνώντες στη Τουρκία, αφού η αντίδραση στη χώρα τους ήταν τέτοια, να ζητήσουν εναλλακτικά από κάποιους τοπικούς άρχοντες ελληνικών πόλεων να χτιστεί το στρατόπεδο… mall στο κέντρο των πόλεων τους, είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν πρόθυμα αυτιά να τους ακούσουν, αφού θα αρπάξουν αμέσως την εμπορική ευκαιρία! Εκτός κι αν η αντιπρόταση των Νεοθωμανών δεν τους βρει σύμφωνους αφού δεν είναι και εύκολο να ξεπεράσεις την εμμονή με τον Ατατούρκ!
Ας σκεφτούμε ακόμα τι θα γινόταν, εάν για παράδειγμα κάποιος αποφάσιζε να χτίσει ένα Βυζαντινό στρατόπεδο δίπλα στη πλατεία Συντάγματος ή στην Αριστοτέλους…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου