Πληροφορίες από ανοιχτές πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ και για την ακρίβεια τα πιστά σε αυτόν στρατεύματα, κατόρθωσαν να εκδιώξουν ολοκληρωτικά τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών από την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν κατορθώσει να ελέγξουν κρίσιμες οδούς ανεφοδιασμού, καθώς επίσης και τον χώρο μέχρι τα σύνορα της Ιορδανίας, όπου οδεύουν αμερικανικές συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot και μαχητικά αεροσκάφη για ασκήσεις, κάποια εκ των οποίων όμως θα παραμείνουν και στη συνέχεια.
Διαφαίνεται όμως ότι το καθεστώς της Δαμασκού έχει βρει κανάλι επικοινωνίας με την Ιορδανία πιθανότατα μέσω των «ιδιαίτερων» σχέσεων ανάμεσα στις πολύ ισχυρές, κυνικές και αποτελεσματικές μυστικές υπηρεσίες των αραβικών χωρών, όπως δείχνει και η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τη λιβανέζικη εφημερίδα για το φερόμενο ως σχέδιο δολοφονίας του Μπασάρ Αλ Άσαντ, για το οποίο οι ιορδανικές υπηρεσίες φέρονται να ενημέρωσαν τις συριακές.
Είναι πλέον πολύ πιθανό, στο παρασκήνιο της ιδιότυπης διπλωματίας που διεξάγεται από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, να έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από το καθεστώς Άσαντ προς την Ιορδανία, ότι δεν έχει τον παραμικρό λόγο να ανησυχεί.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην περιοχή του Γκολάν, καθώς βρισκόμενο μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, δεν θα πρέπει να υφίσταται αμφιβολία ότι ο συριακός στρατός και οι ενισχύσεις της Χεζμπολάχ θα κινηθούν ώστε να «καθαρίσουν» και αυτό το μέτωπο. Θα δοθούν μέσω του ιδίου καναλιού επικοινωνίας διαβεβαιώσεις και προς τους Ισραηλινούς ότι «δεν θα ανοίξει ρουθούνι»;
Η «εξτρεμιστική ρητορική» που συνήθως παρατηρείται στη Μέση Ανατολή δεν συμβαδίζει σχεδόν ποτέ με τις επαφές που υπάρχουν στο παρασκήνιο. Οι Ιορδανοί διατηρούν εξαιρετικά κανάλια επικοινωνίας με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι με τη σειρά τους φαίνεται να συνεννοούνται καλά με τους Ρώσους, ενώ και οι ΗΠΑ κινούνται σταδιακά προς την κατελυθυνση του συμβιβασμού.
Και δεδομένων των συμφερόντων των δυο πλευρών, εάν όλοι συμπεριφερθούν ορθολογικά, Σύροι, Ρώσοι και Χεζμπολάχ θα είναι ικανοποιημένοι διότι θα έχει σταθεροποιηθεί το καθεστώς της Δαμασκού (ακόμα και οι Ιρανοί…), ενώ οι Ισραηλινοί δεν θα έχουν μια πολύ διαφορετική κατάσταση να αντιμετωπίσουν από ότι στο παρελθόν στο Γκολάν, με την ισορροπία δυνάμεων να τους ευνοεί, ενώ εάν ηρεμήσει η κατάσταση δεν νομίζουμε να παραμείνουν εκεί οι μαχητές της Χεζμπολάχ.
Στον πόλεμο στην περιοχή φαίνεται ότι λειτουργεί ο απλός κανόνας που θα λειτουργούσε και στα Βαλκάνια εάν δεν είχε παρέμβει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τη λύση θα την έδινε η στρατιωτική ισχύς στο πεδίο της μάχης. Από τη στιγμή που η Δύση δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει στρατιωτικά, οι αντικαθεστωτικοί θα κληθούν να αποδεχτούν τον συμβιβασμό, με την ισχύ τους να είναι αμιγώς διπλωματική και να προέρχεται από τη στήριξη της Δύσης, δηλαδή το παιχνίδι θα κριθεί στο ανώτατο επίπεδο, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που «κηδεμονεύουν» τους αντιμαχόμενους…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου