GuidePedia

0

Μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας ξέσπασε νέο σκάνδαλο ενόψει της συζήτησης στις 23 Ιανουαρίου στη Γερουσία της Γαλλίας του νομοσχεδίου περί της ποινικής ευθύνης για την άρνηση του γεγονότος της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τη σειρά του, κατηγόρησε τη Γαλλία για τη γενοκτονία του αλγερινού λαού. Ο ομόλογός του της αλλαγής Αχμέντ Ουγιάχια παρακάλεσε την Άγκυρα να μην ανησυχεί γι΄αυτό το θέμα.
Από την άλλη το Παρίσι κάνει ανάπαυλα. Μάλιστα αγνόησε τη μετονομασία της οδού, στην οποία βρίσκεται η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα σε Αλγερινή. Προηγουμένως ονομαζόταν Παρισινή. Οι αρχές της Τουρκίας διαπράττουν σοβαρό λάθος, θεωρεί ο προφέσορας του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντρ Σοτνιτσένκο:
- Πρόκειται για πολιτικό λάθος των τουρκικών αρχών. Η Αλγερία και η Γαλλία ήδη εδώ και πολύ καιρό συμφώνησαν στα θέματα των αμοιβαίων κατηγοριών. Η Γαλλία για πολύ καιρό διεξήγε στην Αλγερία πόλεμο και η Αλγερία κέρδισε την ανεξαρτησία της στη διάρκεια πολυετούς απελευθερωτικού πολέμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το θέμα δεν ανακινείται στις σχέσεις τους. Τα δύο μέρη έχουν αναπτύξει στέρεες πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις και δεν είναι διατεθειμένα να τις υποβάλουν σε οποιαδήποτε αναθεώρηση. Ενώ το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ένα από τα πρώτιστα στην Τουρκία. Και έχει καταστεί σχεδόν το κύριο εμπόδιο στη διαδικασία ένταξή της στην ΕΕ. Η Ευρώπη ήδη έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της – ότι δεν θα αποδεχτεί την Τουρκία στις γραμμές της. Ο δε Νικολά Σαρκοζί για άλλη μιά φορά θέλησε να παίξει το χαρτί του ευρωσκεπτικισμού πριν στις προεδρικές εκλογές.
Το σχέδιο του νόμου για την τιμωρία για δημόσια άρνηση του γεγονότος της γενοκτονίας των Αρμενίων εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κάτω Βουλή της Γαλλίας. Οι Γάλλοι πολιτικοί έχουν μεγάλη ανάγκη από τις ψήφους της αρμενικής κοινότητας, που έχει μεγάλη επιρροή και είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ευρώπη. Στη Γαλλία υπάρχουν πολλοί καταγόμενοι από την Αλγερία. Και αυτό αποτελεί άλλο ένα λόγο, για τον οποίο το Παρίσι δεν αντέδρασε με κανένα τρόπο στη «συμμετρική απάντηση» της Άγκυρας. Ακολουθεί η άποψη του πολιτολόγου Στανισλάφ Ταράσοφ:
- Η Τουρκία αποφάσισε να παίξει το λεγόμενο αλγερινό χαρτί. Μάλιστα πολύ άτσαλα, γιατί η Αλγερία κατόρθωσε να διαχωρίσει τις ευθύνες της επιτυχώς. Αν αύριο η Τουρκία θελήσει να κάνει μαθήματα δημοκρατίας στην Αίγυπτο, θα πάρει απάντηση από την Αίγυπτο. Και, εδώ που τα λέμε, και από την Τυνησία. Αυτές οι χώρες θα αφήσουν να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να παίζονται ξένα χαρτιά. Καλύτερα να επιλύνετε τα δικά σας προβλήματα. Πολύ περισσότερο που το κύμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων σήμερα διαδίδεται στην Ευρώπη.
Σήμερα η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από 20 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, καθώς και μερικών διεθνών οργανισμών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top