Η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών των χωρώ-μελών της ευρωζώνης δημιουργησε σοβαρή αναταραχή στις αγορές και αύξηση του κινδύνου να υπάρξει ντόμινο στην ευρωζώνη, επιταχύνοντας τη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, που αποτελεί την αιχμή της κρίσης δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη. Η αρνητική υποδοχή της «μη απόφασης» της συνόδου της ευρωζώνης από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές, μαζί με την αρνητική αρθογραφία του διεθνούς οικονομικού τύπου οδήγησαν σε έντονη φημολογία, χθες στις Βρυξέλλες, για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει, μίλησε για ανάγκη προτάσεων και μέτρων που θα περιορίσουν την εξάπλωση της κρίσης. Εντούτοις οι αγορές που είναι επικεντρωμένες σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα εστίασαν τη ενδιαφέρον τους στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη της Ελλάδας, αγνοώντας σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν και οι οποίες μπορει να συμβάλουν αποφαστικά στην επίλυση της κρίσης δημόσιου χρέους εφόσον υλοποιηβθούν στο πλαίσιο των γενικώτερων αποφάσεων.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, φαίνεται ότι σταδιακά αρχίζει να απομακρύνεται η υιοθέτηση μιας εκ των δύο προτάσεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο τραπεζι και αποτελούσαν αντικείμενο διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κατόχων ελληνικών ομολόγων.Πρόκαιται για τη γερμανική πρόταση που προβλέπει στην ουσία μια υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη, η οποία θα οδηγούσε την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Μόνο ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γιάν κες Ντε Γιάγκερ φαίνεται να υποστηρίζει πλέον αυτήν την πρόταση, αφού και οι ίδιοι οι Γερμανοί παίρνουν αποστάσεις.Φυσικά, την απορρίπτουν κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία διότι φοβούνται ότι θα προκληθεί μεγαλύτερος πανικός στις αγορές. Αυτό ήταν και τρο μύνημα του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο που συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Βαν Ρομπάι.
Αλλά και η γαλλική πρόταση, για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται, εξαιτίας των απειλών των οίκων ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Ενδεικτική και η δήλωση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση παραμένει στο «τραπέζι», προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές».
Η σημαντική εξέλιξη που προέκυψε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, έχει να κάνει με την εντυπωσιακή στροφή των Γερμανών, τον Ολλανδών, των Αυστριακών και των Φινλανδών στο θέμα της ευελιξίας του προσωρινού Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Δηλαδή τη δυνατότητα του ΕΤΧΣ να προβαίνει σε αγορές ομολόγων στη δευτερογεννή αγορά ή να δανείζει χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα προκειμένου να αγοράσουν ομόλογά τους σε χαμηλότερες τιμές της ονομαστικής τους αξίας, μειώνοντας έτσι το δημόσιο χρέος τους.Μέχρι τώρα, οι παραπάνω χώρες απέρριπταν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο φοβούμενες ότι θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική δυνατότητα τους που είναι η καλύτερη της αγοράς (ΑΑΑ). Τώρα αλλάζουν θέση εξαιτίας του κινδύνου διάλυσης της ευρωζώνης. Αυτό φάνηκε στα προχθεσινά συμπεράσματα του Συμβούλιου της Ευρωζώνης στο σημείο που αναφέρεται στην «ελαστικότητα» (flexibility). Η πρόταση για δραστηριοποίηση του ΕΤΧΣ στα ομόλογα προέρχεται από τους εκπροσώπους των ιδιωτών επενδυτών.
Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ πρότεινε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν οι ιδιώτες επενδυτές με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και σε τιμή 30% χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας με επιτόκιο 3,5%. Ολα αυτά υπό την προυπόθεση ότι η ευρωζώνη θα εγγυηθει την αποπληρωμή των ομολόγων που θα επανεπενδυθούν μέσω του ΕΤΧΣ. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε την πρόταση ενδιαφέρουσα.
Στις αποφάσεις της Ευρωζώνης προαναγγέλεται επίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, την εξέταση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμεων δανείων, και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Όλι Ρεν αναφερόμενος στις παραπάνω πολιτικές δεσμεύσεις.
Από την πλευρά της η Αθήνα επιχείρησε ένα διπλό επικοινωνιακό παιχνίδι: πρώτα με την επιστολή Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζ. Κ. Γιουνκέρ και στη συνέχεια με την «ανάλυση» του Ευαγγ. Βενιζέλου που απέδωσε τις όποιες αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Ελλάδα στην προσπάθεια να διασωθεί η ευρωζώνη, Αντιθέτως, οι αποφάσεις ελήφθησαν και πιθανόν θα υλοποιηθούν προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στις μεγάλες οικονομίες, της Ισπανίας και Ιταλίας και με αυτή την έννοια «παρασύρουν» κι εμάς, προς την ορθή κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου