Φοβίζουν οι καταστροφές στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες βρίσκεται η Κύπρος, που μετράει τις πληγές της από την ανείπωτη τραγωδία στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", η οποία προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 62 (50 έλαβαν χθες εξιτήριο, ενώ από τους υπολοίπους οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση). Η οργή των Κυπρίων ξεχειλίζει για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα τους. Πολίτες περικύκλωσαν χθες το βράδυ το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Η αστυνομία κατέφυγε στη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για παραίτηση του Χριστόφια και ζητούσαν απονομή δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημ. Χριστόφιας, προήδρευσε χθες σύσκεψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος για την αναζήτηση και τον καταλογισμό ευθυνών. Εγκληματικά λάθη και αμέλεια από τις Αρχές καταγγέλλει η αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι "τα κοντέινερ με πυρομαχικά που έσπειραν τον θάνατο στη ναυτική βάση έπρεπε να μη φυλάσσονται κατ' αυτόν τον επιπόλαιο τρόπο". Και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έκανε λόγο για εγκληματική αδιαφορία, ενώ είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τον άτυχο διοικητή του Ναυτικού.
"Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες και θα καταμεριστούν. Φτάσαμε στην τραγωδία από λάθη, αλλά δεν χρειάζονται δημόσιες δίκες και καταδίκες αυτήν τη στιγμή", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Στ. Στεφάνου.
Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις κοστολόγησης της οικονομικής καταστροφής και πώς θα πληρωθεί το τίμημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας σε ηλεκτρικό ρεύμα και να μειωθεί όσο τον δυνατόν η ταλαιπωρία που υφίστανται οι καταναλωτές. "Βρίσκονται", είπε, "σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ λύσεις αναζητούνται και στον ιδιωτικό τομέα".
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μία επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Σοβαρός προβληματισμός ως προς τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία καταγράφεται και ανάμεσα στα τραπεζικά επιτελεία. Οι τεχνοκράτες ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι παραπέμποντας στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πόσο χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης της Κύπρου. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού.
Για την τραγωδία θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή Αμυνας της κυπριακής Βουλής, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γ. Βαρνάκας, έκανε λόγο για έγκλημα εκ προμελέτης. Ανέφερε ακόμα ότι στην κοινοβουλευτική επιτροπή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι για να δώσουν σαφείς απαντήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες που αγγίζουν τους ανωτέρους του υπ. Αμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.
Το Υπ. Εξωτερικών
Το ΥΠΕΞ της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφαλείας ούτε και οποιοσδήποτε άλλος από πλευράς του κράτους, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού,επισημαίνοντας ότι θα γίνει ενδελεχής και πλήρη έρευνα. "Πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί για ό,τι λέγεται δημόσια", πρόσθεσε.
Συνεδρίαση αύριο
Αποφάσεις για τις έρευνες από το Υπουργικό Συμβούλιο
Αύριο σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή της έρευνας για την τραγωδία στη ναυτική βάση, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι θα συσταθεί και ανεξάρτητη Αρχή για να αποδοθούν ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία. Ηδη, όπως τόνισε, η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διεξάγουν τις πρώτες έρευνες για συλλογή στοιχείων. Ο Στ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι, μέσα από την έρευνα θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, όπως, γιατί, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, προσέθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου υπογράμμισε ότι η αποσπασματική διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων από διάφορες συσκέψεις μόνο σύγχυση προκαλεί και σημείωσε ότι το όλο θέμα πολιτικοποιήθηκε με λάθος τρόπο, επικρίνοντας ορισμένους οι οποίοι, όπως ανέφερε, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές βγάζοντας αποφάσεις.
Απάντηση
Απέρριψε επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία. "Είχαμε", είπε, "εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις και καταβάλλαμε συνεχείς προσπάθειες για μεταφορά του υλικού σε ξένη χώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα". Για τη Γερμανία υποστήριξε ότι είχε ζητηθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ουδέποτε δόθηκε απάντηση, ενώ για τις ΗΠΑ δεν υπέβαλαν πρόταση.
Στρατός - Αστυνομία
"Οργώνουν" τη βάση για στοιχεία
Μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας "οργώνουν" τη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" ψάχνοντας για στοιχεία. Τις έρευνες συνδράμουν 10 πυροτεχνουργοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι ειδικοί από τη Βρετανία. Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού και της πυροσβεστικής. Η περίμετρος της βάσης παραμένει αποκλεισμένη, ενώ υπάρχουν μπλόκα στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού, στο ύψος της ακτής του Κυβερνήτη και στο Μαρί. Οι δρόμοι έχουν καθαρίσει από τα θραύσματα και τα κομμάτια που εκτοξεύτηκαν από την έκρηξη. Παράλληλα, στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού έχουν εισέλθει εκσκαφείς για να μετακινήσουν τα μπάζα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει επικίνδυνο φορτίο σε εμπορευματοκιβώτια του Καναδά, που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από δημοσίευμα για το θέμα της συνεργασίας Κύπρου - Καναδά για τη χρήση του Αερολιμένα Λάρνακας, για τη διαμετακόμιση στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο απόσυρσης των καναδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Αποκαλυπτικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο
Τα κοντέινερ είχαν εξογκωθεί και αλλοιωθεί πριν από την έκρηξη
Δύο φωτογραφίες έρχονται να ρίξουν φως στον τρόπο, με τον οποίο είχαν αποθηκευτεί τα εκρηκτικά που έσπειραν τον θάνατο στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".
Η κυπριακή εφημερίδα "Politis Online" εξασφάλισε φωτογραφίες -τις οποίες και δημοσιεύει στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της- που αποκαλύπτουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη. Το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί, ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών παρέμειναν στη Ναυτική Βάση εκτεθειμένα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Φεβρουάριο του 2009.
Στο μεταξύ, σύσσωμος ο κυπριακός Τύπος χαρακτηρίζει "έγκλημα" την προχθεσινή τραγωδία. Η "Αλήθεια" με τίτλο "Είναι έγκλημα", γράφει ότι οι αρμόδιοι είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί και τελευταία γραπτώς από τον αδικοχαμένο διοικητή του Ναυτικού, έκαναν σύσκεψη αλλά δεν βρήκαν χρόνο για έρευνα. Η εφημερίδα "Πολίτης" δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας με τίτλο "Εγκληματίες".
Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Εγκλημα" και ολοσέλιδη φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι 12 είναι οι νεκροί, 62 οι τραυματίες και πολλά τα "γιατί" της τραγωδίας, με την οργή να ξεχειλίζει για τις ευθύνες των αρμοδίων.
Η "Χαραυγή", με τίτλο "Μαύρισε ξανά η Κύπρος" και με φωτογραφία από την καταστροφή, αναφέρει ότι συγκλόνισε μέχρι τα Ηνωμένα Εθνη, τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες διεθνώς η ανείπωτη τραγωδία που έντυσε στα μαύρα για μία ακόμη φορά την Κύπρο.
Νέος κίνδυνος
Οπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", είναι ορατός ο κίνδυνος σ' ένα άλλο στρατόπεδο, στην Παλώδια, όπου υπάρχουν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, από το οποίο πέρυσι είχαν κλαπεί 172 κιλά δυναμίτιδας. Αναφορά στον τρόπο διαχείρισης των πυρομαχικών έκανε η γενική ελέγκτρια του κράτους, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και στην ετήσια έκθεση του 2008: "Παρατήρησα ότι λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χωρών, τα εξεταστήρια πυρομαχικών γειτνιάζουν με αποθήκη πυρομαχικών, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους".
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου