GuidePedia

0

Πρωτοαποκαλυπτόμενα γεγονότα και σκοτεινές πλευρές από το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο της νύχτας των Ιμίων καταγράφονται στο βιβλίο «ΙΜΙΑ, Τα Απόρρητα Τηλεγραφήματα των Αμερικάνων» των δημοσιογράφων Μιχ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις, που παρουσιάστηκε χθες σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.....

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, νυν και πρώην βουλευτές και διπλωμάτες. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον διευθυντή του «Εθνους» και του «Εθνους της Κυριακής» Γ. Χαρβαλιά και της «Καθημερινής» Αλ. Παπαχελά. Την προσωπική του κατάθεση για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, όπως τα έζησε ως διπλωματικός συντάκτης, έδωσε ο κ. Χαρβαλιάς, αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραμάτισε η τότε πολιτική ηγεσία.


Ηττα
Εκανε λόγο για «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της μεταπολίτευσης» και για «τη μεγαλύτερη εθνική ήττα, τακτικού χαρακτήρα», που υπέστη η χώρα μας. «Μόλις η Τουρκία κατάφερε το ισοδύναμο τετελεσμένο, το παιχνίδι τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη πως με τη συμφωνία της ετεροβαρούς απαγκίστρωσης, τα Ίμια ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν «γκρίζα» περιοχή.

Ωστόσο, όπως είπε, είναι θετικό ότι αποφύγαμε τη σύρραξη, η έκβαση της οποίας ήταν άγνωστη. Με παραστατικό τρόπο ο διευθυντής του ΕΘΝΟΥΣ περιέγραψε πώς έζησε τις στιγμές και θυμήθηκε πως την 31η Ιανουαρίου 1996 ξύπνησε με αίσθημα ταπείνωσης.

Για τον Θ. Πάγκαλο, τότε υπουργό Εξωτερικών, είπε πως κατόπιν παραινέσεως του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη εμφανίστηκε στο MEGA, ενώ αναφέρθηκε και στον Γ. Αρσένη, τότε υπουργό Άμυνας, χωρίς την έγκριση του οποίου οι ελληνικές δυνάμεις ύψωσαν την ελληνική σημαία στην ανατολική Ίμια.

Για τον κ. Χαρβαλιά, παραμένουν αναπάντητα μία σειρά από ερωτήματα, όπως ποιος έδωσε την εντολή στις ειδικές δυνάμεις να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα, γιατί δεν αντιλήφθηκαν την απόβαση των Τούρκων και πώς είδαν την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, που προκάλεσε το θάνατο των τριών μελών του πληρώματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαχελάς αναγνώρισε πως όλοι τότε -πολιτικοί και δημοσιογράφοι- απέτυχαν στον χειρισμό της υπόθεσης, η οποία ακόμη και σήμερα 13 χρόνια μετά δεν έχει γίνει καλό μάθημα για όλους μας, το οποίο ωστόσο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτοί που έχουν κάθε φορά την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής.

Για τη συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκαν πέντε χρόνια έρευνας και ένας αμερικανικός νόμος του 1967 για την Ελευθερία των Πληροφοριών (Freedom of Information Act) που επιτρέπει την αναζήτηση και δημοσίευση εγγράφων του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα χέρια των συγγραφέων έφτασαν 132 απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνονται στις 398 σελίδες του βιβλίου.

«Τα έγγραφα δεν χαρίζονται, κερδίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής της «Ημερησίας», του «Εθνους» και του MEGA στις ΗΠΑ Μιχ. Ιγνατίου, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για τη συγγραφή του βιβλίου.


Κατάμεστη αίθουσα


Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα του 3ου ορόφου του κεντρικού βιβλιοπωλείου στην Αθήνα, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Μιχ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις για τη νύχτα των Ιμίων. Παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Α. Λιβάνης, Κ. Λαλιώτης, Αν. Πεπονής και Ι. Καψής.

Οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Π. Μολυβιάτης και Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Ο εκδότης του «ΕΘΝΟΥΣ» Γ. Μπόμπολας. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο Ελληνας διαπραγματευτής για το Σκοπιανό, πρέσβης Αδ. Βασιλάκης. Από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών «παρών» ήταν μόνο ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Λ. Βασιλικόπουλος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top