GuidePedia

0
Δίπλα στην εισβολή στο Ιράκ, στο Γκουαντάναμο και στο Αμπου Γκράιμπ τοποθέτησε το κλείσιμο της ελληνικής Βουλής για να παραγραφούν τα σκάνδαλα των υπουργών της ΝΔ, ως χαρακτηριστικό δείγμα της νεοσυντηρητικής αντίληψης για την εξουσία, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συμπόσιο για τη σοσιαλδημοκρατία που έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Απευθυνόμενος στους ηγέτες που βρίσκονταν στο ακροατήριο (Σεγκολέν, Γκονζάλες, Ντ Αλέμα κ.ά.), είπε: «Θα μάθατε ότι η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να..... κλείσει το Κοινοβούλιό μας, με στόχο και με αποτέλεσμα την παραγραφή αδικημάτων, την προστασία και την αθώωση πολιτικών προσώπων, που πιθανόν να είχαν και άμεση εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς».
«Είναι απ αυτά τα οποία εμείς, οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες, έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε, φέρνοντας τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, τη λογοδοσία για όλους, ισότιμα, στη χώρα μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
«Η πρόκληση σήμερα είναι πρόκληση Δημοκρατίας», συνέχισε, «για την ποιότητα της Δημοκρατίας σε ανεπτυγμένες χώρες, για την ποιότητα της Δημοκρατίας ή τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών σε αναπτυσσόμενες χώρες, για τη γνήσια εκπροσώπηση, συμμετοχή και φωνή των πολιτών μας».
Ως παράδειγμα της ισχύος και των παρεμβάσεων του πολυεθνικού κεφαλαίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τη Siemens. «Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων ανισοτήτων. Οταν μια πολυεθνική έχει τζίρο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ μιας ολόκληρης χώρας, καταλαβαίνει κανείς την εξουσία που μπορεί να ασκήσει μια επιχείρηση, η οποία δεν έχει τους ίδιους κανόνες, τον ίδιο δημοκρατικό έλεγχο, καθώς δεν ασκείται ουσιαστικά έλεγχος μέσα σε μια παγκόσμια κοινωνία», είπε, και επεσήμανε: «Εχουμε δει στη χώρα μας με την περίπτωση της Siemens, για παράδειγμα, πόσο αιχμαλώτισε το πολιτικό σύστημα».
Χαιρετισμός από Σημίτη
Στο ίδιο συνέδριο απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. «Η πρόκληση για τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική σε σχέση με την κρίση είναι να καθορίσει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην επιχειρηματική ελευθερία των πολιτών και στον έλεγχο της οικονομίας από την πολιτεία, ώστε να εξασφαλίζεται ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρώην πρωθυπουργός και επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.
«Η πολιτική γενικά και ιδίως η σοσιαλδημοκρατική πολιτική οφείλουν να επιβάλουν σε παγκόσμιο επίπεδο νέους κανόνες λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών», τόνισε, «είναι υποχρεωμένες να καθιερώσουν αρχές που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, την πληροφόρηση, τον έλεγχο των κινδύνων, τη δημόσια λογοδοσία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κώδικες συμπεριφοράς, την προστασία των πολιτών και τη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τα κράτη και τους λαούς τους».
«Κυρίως», κατέληξε, «όμως οφείλουν να επιδιώξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές να μην παράγουν πλούτο μόνο για τους κεφαλαιούχους, αλλά να συμβάλλουν προπαντός στην ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη των πληθυσμών της υφηλίου».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top