GuidePedia

0

Βάσει του σχεδίου Marshall τα ευρωπαϊκά κράτη έλαβαν βοήθεια 150 δις σε διάστημα τριών ετών

Σπάει τα ταμεία η Ουκρανία μια και φέρεται να έχει λάβει από τις ΗΠΑ βοήθεια άνω των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποτελεί και το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέλυσε επίσημα στοιχεία τόσο από το Πεντάγωνο όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έχει δώσει πάνω από 66 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά το Κίεβο, τον μεγαλύτερο αποδέκτη βοήθειας από τις ΗΠΑ από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, όταν και με το σχέδιο Marshall οι Αμερικάνοι συνέδραμαν στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης.

Τα στοιχεία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τα 66,2 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από 43 δις δολάρια έχουν δοθεί ως άμεση στρατιωτική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον έστειλε στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Πεντάγωνο, ανέλαβε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις να στηρίξει την Ουκρανία και να χρηματοδοτήσει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια την παραγωγή όπλων και παρείχε επιδοτήσεις για την αγορά δυτικών όπλων αξίας 1,5 δις δολαρίων.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν συνδράμει με 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας, ενώ έχουν διαθέσει και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξωφρενικά νούμερα

Σχολιάζοντας τους αριθμούς αυτούς, ο Michael O'Hanlon από το Ινστιτούτο Brookings κάνει λόγο για εξωφρενικά νούμερα.
Όπως υπενθυμίζει, βάσει του σχεδίου Marshall, τα κράτη της Ευρώπης έλαβαν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια.
«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για πάντα.
Η χωρίς τέλος βοήθεια στο Κίεβο δεν θα γινόταν μη βιώσιμη οικονομικά, αλλά θα εξελισσόταν απαράδεκτη πολιτικά» λέει ο αναλυτής.

Συγκριτικά μεγαλύτερη βοήθεια

Αν και το ποσό της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που ανέρχεται στα 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Washington Post υποστηρίζει ότι το ποσό παραμένει σημαντικό σε σύγκριση με την οικονομική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλους συμμάχους.
Συγκριτικά αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στο Ισραήλ το 2022 και το 2023, 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ιορδανία.

Οι μεγαλύτεροι χορηγοί

Οι μεγαλύτεροι χορηγοί οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο ως προς το μερίδιο του ΑΕΠ ήταν οι χώρες της Βαλτικής, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, η Εσθονία ξόδεψε το 1,26% του ΑΕΠ για να στηρίξει το Κίεβο, η Λετονία το 1,09%, η Λιθουανία το 0,95%, όταν για παράδειγμα οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 12η θέση, έχοντας δαπανήσει το 0,33% του ΑΕΠ τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top