GuidePedia

0


Τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής κατά την νέα θητεία του προέδρου Ερντογάν περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μιλώντας σήμερα στη Διάσκεψη των Πρέσβεων. Ο Φιντάν αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Άγκυρας «να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, να θέσουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις σε σταθερή βάση, να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον ευημερίας και να προωθήσουμε τους παγκόσμιους στόχους μας».

Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρθηκε στο ΡΚΚ, την οργάνωση Feto του ιμάμη Γκιουλέν και το ISIS, στο δεύτερο στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας που είπε ότι επιδιώκει η Τουρκία με τις γειτονικές χώρες, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στο τρίτο κεφάλαιο τοποθέτησε τη χώρα του στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και στο τέλος αναφέρθηκε στον νέο τουρκικό αιώνα και υποσχέθηκε ότι «θα είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, τους συμπατριώτες, τους ομόθρησκους, τις κοινότητες συγγενών και άλλες καταπιεσμένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, όσο μπορούμε ανά πάσα στιγμή και σε κάθε μέρος».

Μήνυμα προς Ελλάδα και αδιαλλαξία για Κύπρο

Για την Ελλάδα ειδικότερα ο Χακάν Φιντάν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu: «Η Τουρκία θέλει να προωθήσει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής μέσω της θετικής ατζέντας και η σημερινή θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στα επίμαχα ζητήματα με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ειλικρινής σε αυτό το θέμα και ελπίζει ότι η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Φιντάν αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της κυριαρχικής πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και στην αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους: «Η καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων είναι η βασική μας πολιτική. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως κάνουμε με ευαισθησία».

Τι θέλει η Τουρκία από την ΕΕ

Στην αναφορά του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, κατηγόρησε την ΕΕ για στρατηγική τύφλωση και πρόσθεσε: «Στη νέα εποχή, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια οραματική προοπτική και να αναβιώσουμε τη διαδικασία με προοπτική πλήρους ένταξης». Ο Fidan τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία και σημείωσε την ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ως προς το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Φιντάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Τουρκία στον πόλεμο της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για διπλωματική λύση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top