GuidePedia

0


Πρότεινε ο Αιγύπτιος πρόεδρος τετραμερή Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας-Αιγύπτου για την «διευθέτηση» θεμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου; Αυτό αποκαλύπτει αραβικός ιστότοπος και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα antitheto.gr .

Το ρεπορτάζ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Το αιγυπτιακό σχέδιο για συνάντηση Κορυφής Σίσι, Ερντογάν, Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, προκειμένου να «επιλυθούν» τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, πρότεινε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους, στη νέα πόλη του Ελ Αλαμέϊν, στην Αίγυπτο, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο αραβικός ιστότοπος, με έδρα το Λονδίνο, Al-Araby Al-Jadeed.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γίνεται λόγος για λίαν περίεργες μεθοδεύσεις «μυστικής διπλωματίας», οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για «διευθετήσεις» – πακέτο των ελληνοτουρκικών και σειράς καυτών ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ερήμην του ελληνικού λαού.

Το antitheto.gr έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας, οι οποίες ήταν παγωμένες επί σειρά πολλών ετών, θα επιχειρηθεί και το άνοιγμα του διαλόγου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας. Κάτι που, αντικειμενικά, αφορά άμεσα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Επίσης, ότι στην πορεία για την εξομάλυνση των αγυπτιο-τουρκικών σχέσεων, σχεδιάζεται επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία, κατόπιν πρόσκλησης που ήδη του έχει κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τετραμερής

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη αιγυπτιακή διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται ο αραβικός ιστότοπος, Al-Araby Al-Jadeed, «ο Αλ Σίσι παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό το αιγυπτιακό όραμα για διεξαγωγή τετραμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο την επόμενη περίοδο, στην οποία θα συμμετέχουν οι Αίγυπτος, Ελλάδα, Τουρκία και η Κύπρος, προκειμένου να συζητηθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να γεφυρωθούν οι απόψεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας σε ένα φόρουμ του Αερίου Ανατολικής Μεσογείου».

Άραγε, εάν ισχύουν αυτές οι «διαρροές» εκ μέρους αιγυπτιακών διπλωματικών κύκλων, τι απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο; Συμφώνησε ή όχι; Έως τώρα, τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών (στην Αίγυπτο βρέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Γ. Γεραπετρίτης και Ν. Δένδιας), έχουν περιβάλει την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο με πέπλο σιωπής.

Επιπλέον, ακόμα και εάν δεν προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια περί τετραμερούς συνάντησης, δεδομένου ότι δύσκολα η Τουρκία θα δεχτεί να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο της Τουρκίας στο Φόρουμ φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ιδιαίτερα ΗΠΑ-ΕΕ προωθούν την θέση περί ένταξης της Τουρκίας στο Eastern Mediterranean Gas Forum. Το EMGF, ως γνωστόν, ιδρύθηκε το 2019. Σε αυτό μετέχουν οι Αίγυπτος, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη.

«Διευθετήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al-Araby Al-Jadeed, η ίδια «υψηλόβαθμη αιγυπτιακή διπλωματική πηγή αποκάλυψε ότι στη συνάντησή τους, οι Αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν ρυθμίσεις για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων στην περιοχή της Α.Μεσογείου, προσπάθειες τερματισμού των συγκρούσεων στην περιοχή και επίτευξη συμφωνιών μεταξύ των μερών (σ.σ. όλων), ούτως ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι της περιοχής».

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, συνεχίζει η Al-Araby Al-Jadeed, ανέφερε ότι «η σύνοδος κορυφής προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Άγκυρα, το ερχόμενο χρονικό διάστημα, και αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική, περιλαμβανομένης της Λιβύης, για την οποία αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Καΐρου και Αγκυρας».

Ο ίδιος διπλωμάτης, σημειώνει ο ιστότοπος, εξήγησε ότι «ο Σίσι διαβεβαίωσε τον Κ.Μητσοτάκη ότι η Αίγυπτος επιθυμεί την συνεργασία με την Ελλάδα και με την Κύπρο και ότι δεν σκοπεύει να κάνει κανένα βήμα με την Τουρκία που θα έβλαπτε την Αθήνα και τη Λευκωσία».

Επιπλέον, ότι «επιθυμεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μυστική διπλωματία

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο διπλωμάτη, «ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλακτική έγκριση για τη σύνοδο κορυφής, ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της Τουρκίας να εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να αλλάξει την προσέγγιση της με βάση μεμονωμένες κινήσεις. Αποκάλυψε ότι και η κυπριακή πλευρά χαιρέτισε το αιγυπτιακό βήμα».

Εάν πράγματι έδωσε την -έστω και συγκρατημένη- έγκρισή του στον Αιγύπτιο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβάλλεται να το διευκρινίσει το μέγαρο Μαξίμου. Πόσο μάλλον, όταν τέτοιου είδους συζητήσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα, όταν δεν συνοδεύονται από την πληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης, συνιστούν «μυστική διπλωματία».

ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας

Ο ιστότοπος, Al-Araby Al-Jadeed, σημειώνει ότι στις αιγυπτιο-τουρκικές σχέσεις σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος στην άνοδο του επιπέδου της διπλωματικής εκπροσώπησης μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο πρεσβευτών.

Προσθέτει, δε, ότι διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Al-Araby Al-Jadeed ότι «το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ. Αιγύπτου – Τουρκίας) βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της επικείμενης συνάντησης Ερντογάν – Αλ Σίσι, όπως και ο «φάκελος της Λιβυκής κρίσης».

Εκτός το Καστελόριζο

Ο ιστότοπος, επίσης, παρατηρεί ότι «το Κάιρο δεν έχει αποφασίσει ακόμη τα του «φακέλλου» καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων με την Αθήνα, προκειμένου να μην προδικαστούν τα τουρκικά συμφέροντα» (!).

Ως γνωστόν, η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου είναι μερική, φτάνει στο ύψος της Ρόδου και «αγνοεί» το σύμπλεγμα της Μεγίστης, το οποίο η Αγκυρα θέλει με απειροελάχιστη επήρεια.



Ο ιστότοπος, τέλος, αναφέρει ότι ο πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβης, Rakha Ahmed Hassan, σε συνέντευξή του στο Al-Araby Al-Jadeed δήλωσε ότι «οι χώρες της τριμερούς συμμαχίας (Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα) ελπίζουν ότι η βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας θα έχουν θετική αντανάκλαση στη γενική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως της επικείμενης συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Ίσως, μάλιστα, ο Σίσι να ζητήσει από τον Ερντογάν να επιτρέψει στις δύο χώρες να εξερευνήσουν φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top