Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης
Αντιστράτηγος ε.α.
Η εξωτερική πολιτική Ερντογάν, αποκτά πλέον εκβιαστικά χαρακτηριστικά εις βάρος άλλων χωρών στοχοποιώντας μεταξύ των άλλων την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας εκμετάλλευση της γεωγραφικής της θέσης, των γεωπολιτικών συσχετισμών, των συμμαχιών που διατηρούσε και αυτών που δημιουργεί εκ νέου, χωρίς να παραλείπει να τηρεί πάντα τις βασικές γραμμές της επιτήδειας ουδετερότητας που διέπουν την Υψηλή Στρατηγική της γειτονικής χώρας.
Υπάρχει μία σειρά παραγόντων που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και άλλων αντίστοιχων που έχει δρομολογήσει, προκειμένου να εκβιάζει χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αποσπώντας πολιτικά αλλά και οικονομικά ανταλλάγματα, καθιστώντας την ικανή να ορίζει ανεξάρτητη πολιτική αποφεύγοντας δυτικές αγκυλώσεις.
Προσφυγικό – μεταναστευτικό
Η εμπειρία της Αραβικής Άνοιξης με το μεταναστευτικό-προσφυγικό που ακολούθησε, κατέστησαν την Τουρκία γεωγραφικό κόμβο των μαζικών ρευμάτων ανθρώπων οι οποίοι κατευθύνονται – αναζητούν την τύχη τους σε χώρες της Ευρώπης. Η Τουρκία εργαλειοποίησε το θέμα, το κατέστησε μέρος ενός ευρύτερου υβριδικού σχεδίου ασκώντας εκβιαστική πολιτική και έναντι της Ευρώπης και του Ελληνισμού. Για το θέμα αυτό εκμεταλλεύτηκε τον εμφύλιο στη Συρία, την διείσδυσή της στην αφρικανική χερσόνησο και τις εστίες συγκρούσεων σε γειτονικές περιοχές, έχοντας πάντα την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ, στο πλαίσιο του σχεδίου ισλαμοποίησης της Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειωθεί για το θέμα των μεταναστών από την Αφρική, ότι μεγάλος αριθμός αυτών επιδιώκουν την μετάβασή τους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, εξασφαλίζοντας στην τελευταία ένα επιπλέον εργαλείο άσκησης πίεσης στην Ευρώπη.
Ενέργεια – υπέδαφος
Σύμφωνα με το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας», η Άγκυρα επιδιώκει να καταστεί χώρα – κόμβος ενέργειας και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών των τουρκικών κρατών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου. Η Τουρκία και πάλι εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση, την κοινή καταγωγή με τις χώρες αυτές αλλά και τα ερείσματα που απέκτησε στη Δύση, προκειμένου να ηγηθεί μιας ένωσης κρατών την οποία σκοπεύει να απομυζήσει οικονομικά. Τις προθέσεις του για εκβιαστική εκμετάλλευση του ενεργειακού παράγοντα, έχει κάνει γνωστές ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουνίου όπου δήλωσε ότι, «οι Ευρωπαίοι είναι αναστατωμένοι για το αέριο που θα παραλάβουν μέσω της Τουρκίας». Στην ίδια στρατηγική ελέγχου των ενεργειακών οδών εντάσσεται και η συμφωνία με τη Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή του πετρελαίου της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Β. Ιράκ μέσω του αγωγού Κιρκούκ – Τζεϊχάν και η επιθετική της πολιτική στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Σχετικά με το τελευταίο, φιλοερντογανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε όρο σε σχετικό αίτημα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για επίσκεψη – μεταξύ τους συνάντηση, την συζήτηση για διέλευση μέσω Τουρκίας του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Ευρώπη.
Ξένοι μαχητές – Proxies
Η Τουρκία με αφορμή τον εμφύλιο της Συρίας και τασσόμενη εναντίον του Άσσαντ, οργάνωσε, συντηρεί και χρησιμοποιεί τον «Εθνικό Στρατό» της αντιπολίτευσης (πρώην Ελεύθερος Συριακός Στρατός) καθώς και μία σειρά από ακραίες ισλαμικές οργανώσεις. Η χρησιμοποίηση αυτών έχει ξεπεράσει τα όρια της συριακής εδαφικής επικράτειας αφού τμήματά τους μεταφέρθηκαν και πολέμησαν στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τα συμφέροντα της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περίοδο της κρίσης με το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020), ακραίοι ισλαμιστές μαχητές προερχόμενοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες οργανώσεων τις οποίες εκμεταλλεύεται η Άγκυρα, είχαν απειλήσει με συνδρομή σε πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ελληνικού νησιωτικού εδάφους στο Αιγαίο. Η χρησιμοποίηση αυτών από την Άγκυρα αποτελεί πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέργειας των υπογείων δικτύων των υπηρεσιών πληροφοριών με την τουρκική διπλωματία.
ΝΑΤΟ – Στρατηγική σχέση με Ρωσία
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί επίσης εκβιαστικά και το θέμα του ΝΑΤΟ (ένταξη νέων χωρών μελών), σε μία προσπάθεια αποκόμισης ανταλλαγμάτων από τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των άλλων και την προμήθεια – αναβάθμιση των F-16, τις τουρικές ονομασίες σε επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ κλπ. Η στρατηγική σχέση Τουρκίας – Ρωσίας την τελευταία 7ετία, χρησιμοποιείται εκβιαστικά από την Άγκυρα έναντι της Δύσης, ενώ παράλληλα κερδίζει και ρωσικό Ζωτικό Χώρο στην ευρύτερη περιοχή, εις βάρος της απασχολημένης με το Ουκρανικό, Ρωσίας.
Παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών
Σύμφωνα με την Έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών του ΟΗΕ (INCB), για το έτος 2022, η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος εμπορίου ναρκωτικών τα οποία καταλήγουν στην Ασία και στην Ευρώπη. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην ηρωίνη όπου φαίνεται λογική η γεωγραφική διαδρομή του οπίου από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, αλλά και στην κοκαΐνη όπου πλέον οι οδοί διακίνησής της από τη νότια Αμερική διέρχονται από την Τουρκία πριν καταλήξουν στην Ευρώπη και στην Ασία. Το γεγονός της μετατροπής της Τουρκίας σε κόμβο του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών το επιβεβαιώνουν και αρμόδιοι της Οργάνωσης Insight Crime με έδρα την Κολομβία. «Κακές γλώσσες» στην Τουρκία σχολιάζουν για το θέμα, ότι τίποτα δεν γίνεται στη χώρα χωρίς κυβερνητικ*ή έγκριση, αφού η Άγκυρα διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου των κυκλωμάτων της μαφίας και των διακινητών. Εξάλλου μία θυμωμένη ευρωπαϊκή νεολαία είναι ευκολότερα κατευθυνόμενη όταν είναι «ναρκωμένη».
Συμπερασματικά:
Ο Ερντογάν με τη νέα του κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με εκβιαστικά – «πειρατικά» χαρακτηριστικά, κάνοντας εκμετάλλευση κάθε μέσου και δυνατότητας χωρίς κανένα ηθικό ή πολιτικό δισταγμό.
Το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας», ουσιαστικά αποτελεί ένα ευρύ πρόγραμμα δημιουργίας νέων συμμαχιών, ίδρυσης οργανισμών, επενδύσεων σε έργα υποδομών και ενέργειας, εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών διαδρομών, χρησιμοποίησης ξένων μισθοφόρων μαχητών, εκμετάλλευσης του θρησκευτικού παράγοντα και συνεργασίας της τουρκικής διπλωματίας με υπόγεια δίκτυα ακραίων οργανώσεων, με σκοπό να καταστεί η Τουρκία παγκόσμιος κόμβος άσκησης πίεσης και εκβιασμού προς τη Δύση.
Η προεκλογική εντύπωση από πολλούς αναλυτές ότι συμφέρει στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία η επικράτηση Ερντογάν αφού θεωρούσαν ότι οι κακές του σχέσεις με τη Δύση προσδίδουν πλεονέκτημα στις ελληνικές θέσεις, αποκαλύπτεται σιγά – σιγά ότι είναι στρεβλή, καθώς η Άγκυρα φαίνεται ότι μπορεί να κερδίζει εκμεταλλευόμενη τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.
Η επικοινωνιακή διαχείριση των ταραχών στη Γαλλία από τα φιλοερντογανικά ΜΜΕ αλλά και οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το ίδιο θέμα, αποκαλύπτουν τις βαθύτερες σκοτεινές στοχεύσεις της Άγκυρας για την απειλούμενη από τον ισλαμισμό «χριστιανική Ευρώπη».
Ο Ερντογάν φαίνεται ότι δεν έχει ανάγκη την δυτική οικονομική βοήθεια καθώς έχει εξασφαλίσει τους πόρους για να σταθεί στα πόδια της η τουρκική οικονομία και βλέπει πλέον κατάματα και εκβιαστικά τη Δύση και ειδικότερα την Ευρώπη.
Δημοσίευση σχολίου