Ο Εconomist θεωρεί ότι στις εκλογές που έρχονται τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα επιτευχθεί.
Μία ψύχραιμη αποτίμηση των όσων έγραψε ο Economist προσπαθώντας να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι η εξής:Αφενός ότι η χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι το 2019 αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ένα αντι-μητσοτακικό κίνημα που μπορεί να του στερήσει τη Πρωθυπουργία.
Μάλιστα, πολλοί που είδαν πίσω από τις λέξεις του αρθρογράφου διαπίστωσαν ότι το κείμενο ίσως και να προδιαγράφει το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του Κ. Μητσοτάκη παρά τα θετικά που αποτύπωσαν κατά τη θητεία του.
Το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη
Πως μπορεί κανείς να μεταφράσει αλλιώς, αυτό που έγραψε ο αρθρογράφος ότι «στις εκλογές που έρχονται ο Μητσοτάκης μάλλον δεν θα πάρει τα εύσημα;
Ο Εconomist θεωρεί ότι στις εκλογές που έρχονται τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα επιτευχθεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την πλήρη στήριξη του κόσμου. Μάλιστα, φτάνει για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι η χώρα μπορεί να πάει και σε τρίτες εκλογές.
Λογικά θα εξαρτηθεί από την επιμονή Μητσοτάκη να πάει σε τρίτη αναμέτρηση προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός ασχέτως αν ταλαιπωρηθεί η χώρα.
Ωστόσο δεν έχει προβλέψει όλα τα σενάρια.
Οι πρώτες εκλογές και το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ
Οι πρώτες εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο να αφήσουν τον Πρωθυπουργό χωρίς επιχειρήματα αφού είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δηλαδή να αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή. Αριθμητικά θα μπορεί. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάσει των δημοσκοπήσεων, μπορούν να πιάσουν ένα ποσοστό άνω του 45% και να σχηματίσουν κυβέρνηση με 153 βουλευτές.
Μάλιστα, ακούγεται ότι μπορεί τώρα να λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι δεν θα δεχτεί τον Κ. Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό αλλά εάν διατηρήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα που μπορεί να έχει 36+ βουλευτές, εικάζουμε ότι θα το δεχτεί.
Πότε θα είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία της ΝΔ
Ωστόσο, το πρόβλημα το έχει η ΝΔ.
Ένα σημαντικό στοιχείο για να προβεί σε σχηματισμό κυβέρνησης η ΝΔ είναι το εξής:
Να μην έχει πιάσει ένα ποσοστό πάνω από το 33%.
Αν πιάσει ένα ποσοστό κάτω του 33% τότε δεν θα μπορέσει ούτε στις δεύτερες να πιάσει ποσοστό αυτοδυναμίας.
Και φυσικά η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι το πολύ 2-3 μονάδες.
Σε αυτή τη περίπτωση θα πιεστεί να κάνει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή.
Αν δεν το πράξει και θελήσει να κερδίσει το μπόνους των εδρών με την ενισχυμένη αναλογική τότε δικαιολογημένα θα βρεθεί σε πολιτική μοναξιά.
Θα είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία της ΝΔ.
Γιατί να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ σε μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, άμα την έχει απορρίψει αυτή τη συνεργασία στις πρώτες;
Πότε θα κάνει το κάλεσμα σε προθύμους ο Μητσοτάκης;
Σε αυτή τη περίπτωση, εικάζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας 140 -145 θα κάνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ, λογικά το ΠΑΣΟΚ θα τον αγνοήσει ή θα απαιτήσει να μην είναι αυτός Πρωθυπουργός και τότε η ΝΔ θα καλέσει τους λεγόμενους «πρόθυμους» από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.
«Πρόθυμοι» υπάρχουν, αφού υπάρχουν και «καρέκλες» που θα πρέπει να στελεχωθούν.
Θνησιγενείς οι κυβερνήσεις
Σαφής σημείωση και στις 3 περιπτώσεις:
Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί είτε στις πρώτες (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), είτε αυτοδύναμη ΝΔ, είτε ΝΔ με προσθήκες πρόθυμων, θα είναι μία θνησιγενής κυβέρνηση που δεν θα υπερβαίνει (στην καλύτερη περίπτωση) τους 153 βουλευτές.
Η μόνη περίπτωση που θα είναι πιο σταθερή είναι μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη Κυριακή όπου μπορεί να αθροίζει πάνω από 165+ βουλευτές.
Είναι μία κυβέρνηση που προτιμούν οι οίκοι αξιολόγησης, που προωθούν και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι μία κυβέρνηση που μπορεί να διατηρηθεί στο χρόνο.
Ωστόσο για να συμβεί θα πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο και να δεχτεί ο Ν.Ανδρουλάκης ότι θα χάσει τουλάχιστο 10+ βουλευτές στην Κ.Ο από την Κυριακή της απλής αναλογικής.
Μπορούν να γίνουν τρίτες εκλογές;
Τρίτες εκλογές μπορούν να γίνουν μετά το πέρας του καλοκαιριού.
Θεωρούμε όμως ότι το σενάριο είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά.
Η αβεβαιότητα θα έχουν δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στις αγορές, η χώρα θα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο κερδοσκόπων, οι οίκοι αξιολόγησης θα κρούουν τον κίνδυνο ενώ η χώρα θα μείνει για όλο το καλοκαίρι με υπηρεσιακή κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά ζητήματα.
Ο Κ.Μητσοτάκης θα έχει κουράσει με την επίκληση της σταθερότητας της χώρας και την αυτοδυναμία της ΝΔ, ο κόσμος θα έχει δυσαρεστηθεί και θα έχει συνειδητοποιήσει ότι όλα γίνονται για να είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.
Τι θα γίνει σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής;
Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων είναι πολύ ισχνό.
Όχι μόνο γιατί δεν είναι εύκολο να τα βρουν οι 3 πολιτικοί άνδρες (Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης), αλλά γιατί δεν έχει κανένα μέλλον και το ΚΚΕ ή τα άλλα κόμματα δεν θα δώσουν ανοχή στην Βουλή.
Ωστόσο, όλα αυτά γίνονται επί τη βάση ότι η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική.
Αν, όμως, δεν μπλοκαριστεί το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο τότε, το πολιτικό σκηνικό είναι διαφορετικό, αφού
Πρώτον: Η ΝΔ σε επτακομματική βουλή θα αναγκαστεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή αλλά δεν βγάζουν 151 βουλευτές.
Δεύτερον: Η υπόθεση αυτοδυναμία της ΝΔ απομακρύνεται εντελώς.
Μαξιμιλιανός
Δημοσίευση σχολίου